Τοπικά

Δήμος Βόλου:Δώδεκα δράσεις έξυπνης πόλης

 

Τους όρους για τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια που αφορά στις «Δράσεις έξυπνης πόλης Δήμου Βόλου» ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή χθες, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 3.920.400 ευρώ. Πρόκειται για δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 κεντρικός στόχος των δράσεων έξυπνης πόλης είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Ως έξυπνη πόλη, ο Δήμος Βόλου θα είναι ένας τόπος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Σύστημα έξυπνης διάβασης και ανίχνευσης πεζών
Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών θα εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης μέσα από την αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών Φιλικών προς ΑμεΑ, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς διέλευσης πεζών, μέσω της αυτόματης αναγνώρισης παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Το σύστημα συμβάλλει στην προστασία των πεζών, λόγω καλύτερης αναγνώρισής τους από τα οχήματα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή σε άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή ή ομίχλη.

Έξυπνo σύστημα διαχείρισης IoT συσκευών και αισθητήρων άρδευσης δημοτικών πάρκων
Αντικείμενο της προτεινόμενης Πλατφόρμας τίθεται η παροχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του Αστικού Πρασίνου και των Κοινόχρηστων Χώρων. Μέσα από τη λειτουργία του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος, οι υπηρεσίες θα είναι σε θέση να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, για τις εργασίες, καθώς και τις συντηρήσεις σε Χώρους Αστικού Πρασίνου και των Κοινοχρήστων Χώρων, σε πραγματικό χρόνο, μέσω αποτύπωσης όλων των πληροφοριών, σε διαδραστικό χάρτη με τη χρήση δυναμικών φίλτρων.

Έξυπνο σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας των κτηρίων σε πραγματικό χρόνο και Συστήματα ενεργειακών αυτοματισμών δημοτικών κτηρίων
Η πλατφόρμα αφορά στην προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιες υποδομές και κτήρια.

Δίκτυο σταθμών μέτρησης ποιότητας αέρα
Οι περιβαλλοντικοί σταθμοί θα πρέπει να είναι μικρού μεγέθους, φορητοί και με δυνατότητα τοποθέτησης εντός του αστικού ιστού (π.χ. προσόψεις κτηρίων ή στύλους). Θα παρέχουν αδιάβροχη προστασία κατά IP65, θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελς και εσωτερικών επαναφορτιζόμενων μπαταριών, και θα μπορούν να μεταδώσουν τις μετρήσεις των αισθητήρων τους απευθείας στο διαδίκτυο.

Έξυπνα ηλιακά παγκάκια
Ουσιαστικά αποτελεί ένα καθιστικό στοιχείο ιδιαίτερου σχεδιασμού για κάθε πολίτη και επισκέπτη του Δήμου, το οποίο κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης προσφέρει δωρεάν φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και δωρεάν πρόσβαση στο internet μέσω Wi-Fi με ωφέλεια την επέκταση του χρόνου δραστηριότητας στον ανοιχτό χώρο σε σχέση με το σπίτι ή το γραφείο.

Έξυπνα ηλιακά δέντρα
Το έξυπνο δέντρο είναι ένα καινοτόμο, οικολογικό στοιχείο αστικού εξοπλισμού με μοντέρνο σχεδιασμό. Είναι ταυτόχρονα ένας δημόσιος πάγκος ανάπαυσης για τουλάχιστον πέντε άτομα, προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης με ενσωματωμένες θύρες φόρτισης USB για πρίζες και φορτιστές (για έξυπνα τηλέφωνα και τάμπλετ) και διαθέτει παροχές ενέργειας 230V για ηλεκτρικά ποδήλατα και λάπτοπ. Παράλληλα, διαθέτει wifi access point για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τέλος ενισχύει τον φωτισμό μέσα από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του που παραπέμπει σε δέντρο.

Ευφυές σύστημα διαχείρισης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων
Το σύστημα αυτό έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων και διαδικασιών, που κατέχει ένας Δήμος ή το νομικό πρόσωπο, σε χειρόγραφα συστήματα. Θα πρέπει να παρέχει την ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των γηπέδων και αθλητικών/πολιτιστικών χώρων αρμοδιότητας διαχείρισης του Δήμου, καθώς και την δυνατότητα δέσμευσής τους.

Δημιουργία Πλατφόρμας έξυπνης πόλης με Κέντρο Επιτελικής Διαχείρισης
Η πλατφόρμα θα ολοκληρώνει δεδομένα και λειτουργίες από επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και θα παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κεντρική διοίκηση.

 

Ψηφιακό Δίδυμο της Πόλης (Digital Twin) με ενσωματωμένο ενιαίο οδολόγιο
Μια προβολή σε πραγματικό χρόνο των λειτουργιών της δίνει στις διαχειριστικές ομάδες τη δυνατότητα να προβλέψουν ζητήματα και να μετριάσουν ενδεχόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στη δημιουργία και ανάπτυξη ιδεών, και στην ταχεία επιλογή, προσομοίωση και δοκιμή πολεοδομικών σχεδιασμών και δόμησης.

Πλατφόρμα αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων
Πρόκειται για μια ενοποιημένη αρχιτεκτονική ασφαλείας που μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή προηγμένης πρόληψης απειλών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρο το υπολογιστικό περιβάλλον για την πιο αποτελεσματική ασφάλεια.

Ενιαία Έξυπνη Πλατφόρμα Εθελοντισμού, Διαβουλεύσεων, υποβολής και συγκέντρωσης ιδεών και προτάσεων πολιτών
Η προτεινόμενη εφαρμογή θα επιτρέπει στον Δήμο Βόλου τη διενέργεια διαδραστικών διαβουλεύσεων με δημότες και φορείς με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής αυτών στη λήψη αποφάσεων και την εδραίωση μιας κουλτούρας συμμετοχικής δημοκρατίας.
Παράλληλα θα επιτρέπει την οργανωμένη συλλογή ιδεών πολιτών για προτεινόμενες δράσεις, έργα και παρεμβάσεις.

Ανάδοχος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη
Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου ήρθε προς έγκριση το πρακτικό της Γ’ φάσης του διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών και υποστήριξη ακτών βραβευμένων με Γαλάζια Σημαία -μη πολυσύχναστων- με υπεύθυνους ακτής και οριοθέτηση τους εντός των ορίων του Δήμου Βόλου και αναδείχθηκε ο οριστικός ανάδοχος με συνολική τιμή προσφοράς 216.380 ευρώ με το ΦΠΑ. Ο ανάδοχος επέδειξε στα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού τον κατάλογο με τα ονόματα των ναυαγοσωστών που θα απασχοληθούν και των υπεύθυνων ακτών, τον απαιτούμενο εξοπλισμό για κάθε ναυαγοσωστικό βάθρο, καθώς και όλες τις άδειες των ναυαγοσωστικών σκαφών.

Share
Ετικέτες: έξυπνης πόλης

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός με περιστατικό μηνιγγίτιδας στο Ηράκλειο – Στην εντατική μαθήτρια δημοτικού

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και συγκεκριμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων νοσηλεύεται κορίτσι, μαθήτρια δημοτικού…

24 Μαΐου 2024

Κιλκίς: Ελεύθερος ο 58χρονος κτηνοτρόφος που σκότωσε επίδοξο ληστή – Προφυλακιστέος ο συνεργός του 45χρονου

Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Κιλκίς, ο 54χρονος κτηνοτρόφος, ο…

24 Μαΐου 2024

Επίδομα παιδιού Α21: Σε ποιους κόβεται από 1η Ιουλίου

Η δόση για το επίδομα παιδιού Α21 του διμήνου Μάρτιος- Απρίλιος πλησιάζει με πληρωμές στους…

24 Μαΐου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Χωρίς δημόσιες εμφανίσεις για όλο το 2024

Εκτός δημοσίων εμφανίσεων θα παραμείνει η Κέιτ Μίντλετον καθώς συνεχίζει τη χημειοθεραπεία για καρκίνο, όπως…

24 Μαΐου 2024

Αϊτή: Τρεις ιεραπόστολοι σκοτώθηκαν από ενόπλους – Ανάμεσά τους και η κόρη Αμερικανού βουλευτή

Τρεις ιεραπόστολοι της αμερικανικής οργάνωσης «Αποστολές στην Αϊτή», που εδρεύει στην Οκλαχόμα, σκοτώθηκαν από τα…

24 Μαΐου 2024

Μήνυμα Ισραήλ στη Χάγη: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα…

24 Μαΐου 2024