Ελλάδα

Επίδομα παιδιού Α21: Σε ποιους κόβεται από 1η Ιουλίου

Η δόση για το επίδομα παιδιού Α21 του διμήνου Μάρτιος- Απρίλιος πλησιάζει με πληρωμές στους δικαιούχους, ωστόσο ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ετοιμάζει «μαχαίρι» στις λίστες όσων το λαμβάνουν.

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚΑ ετοιμάζει νέο γύρο ελέγχων στους δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21 το 2024 και ειδικά σε σχέση με τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.

Επίδομα Παιδιού: Υποβολή νέων αιτήσεων για το 2024
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού είναι κλειστή για την πληρωμή του δεύτερου διμήνου (Μάρτιος-Απρίλιος) στις 31 Μαΐου 2024 και θα ανοίξει ξανά για νέες αιτήσεις την ίδια ημέρα.

Πότε διακόπτεται η καταβολή επιδόματος παιδιού – Προϋποθέσεις για το Επίδομα Παιδιού A21
Εάν τα παιδιά δεν ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους για το σχολικό έτος 2023-2024 λόγω αδικαιολόγητων απουσιών, το επίδομα παιδιού θα διακοπεί από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και δεν θα επαναχορηγηθεί, ακόμα και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2024-2025.

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών πρέπει:

Να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2023-2024.
Να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους έως τις 30 Ιουνίου 2024, χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβουν την τάξη λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.
Ειδικότερα στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2023-2024, η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών το επίδομα διακόπτεται από 1-7-2024 μέχρι 31-12-2024 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2024-2025.

Διαδικασία Έγκρισης Αίτησης
Για την έγκριση αίτησης μέχρι 30-6-2024 θα πρέπει μεταξύ των άλλων να συντρέχει η προϋπόθεση (α) και από 1-7-2024 έως 31-12-2024 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις.

Ηλεκτρονική Διασταύρωση Στοιχείων Φοίτησης
Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρήσετε:

τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την Τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης του/της μαθητή/τριας για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος του Δ/ντη ή του Προϊσταμένου της οικείας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα. Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο Λύκειο είτε το Απολυτήριο Γυμνασίου.

Δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού
Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι οι Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος. Oι πολίτες άλλων κρατών, πλην των παραπάνω περιπτώσεων απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης Α21.

Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελληνική Επικράτεια, αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθ’ έκαστο φορολογικό έτος, των ιδίων ή των συζύγων τους ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα τέκνα. Λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) που έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εντός του οποίου τασσόταν η προθεσμία για την υποβολή τους και όχι μεταγενέστερα.

Πηγή: in.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Πού θα δείξει το θερμόμετρο 43 βαθμούς

Επικαιροποιεί η ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου,…

12 Ιουνίου 2024

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς λόγω καύσωνα

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν καις την περιοχή μας,…

12 Ιουνίου 2024

H Στόρμι Ντάνιελς εξηγεί γιατί αποκάλυψε λεπτομέρειες για το «ασυνήθιστο και αποκρουστικό» μόριο του Τραμπ

Τους λόγους που την οδήγησαν να αρχίσει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το «αποκρουστικό» μόριο του…

12 Ιουνίου 2024

Εκτελέστηκε στο Μιζούρι 69χρονος καταδικασμένος σε θάνατο για διπλή δολοφονία

Αμερικανός απόστρατος, καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία το 2009 γυναίκας με την οποία είχε…

12 Ιουνίου 2024

Ξεκινάνε οι εργασίες για τη Ναυτική Εβδομάδα 2024 με τιμώμενη την Κύπρο – photos – videos

Ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση και διάδοση του πολιτιστικού αποθέματος»…

12 Ιουνίου 2024

Χωροταξική κατανομή μαθητών/τριών Στ΄ Δημοτικού σε Γυμνάσια της Μαγνησίας

Με έγγραφο του Διευθυντή Β'Βάθμιας Διεύθυνσης ΜΑγνησίας Σωκρ. Σαβελίδη, αποφασίζεται η κατανομή των μαθητών και…

12 Ιουνίου 2024