Πολιτισμός

Δημιουργικό απογευματινό για παιδιά με τη συγγραφέα Αγγελική Θάνου και τον ζωγράφο Δημήτρη Μοράρο 

Πραγματοποιήθηκε χθες το δημιουργικό απογευματινό με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων στη στοά του βιβλιοπωλείου Πλαστελίνη με μία διαφορετική παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Θάνου με τίτλο «Ποιήματα – Σχήματα», παρουσία του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου, που έκανε την εικονογράφηση του βιβλίου.
Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Αγγελική Θάνου τόνισε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι προσέγγισης του βιβλίου κάτω από τις νέες συνθήκες, που προέκυψαν με την υγειονομική κρίση. «Ευτυχώς το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη διαθέτει τον υπαίθριο χώρο και έχει αγάπη, φιλοξενία και πάθος για το βιβλίο» σημείωσε για να προσθέσει: «Έτσι ανταμώσαμε μικροί και μεγάλοι με στόχο να αγκαλιάσουμε το βιβλίο, αλλά να ασχοληθούμε και με αυτό».
Η συγγραφέας αφηγήθηκε μία ιστορία, η οποία εξηγεί τι είναι ποίημα, με βασικό ήρωα ένα πιτσιρικάκι που ψάχνει ένα ποίημα για το άρρωστο ψαράκι του και το οποίο ρωτά τους πάντες τι είναι τελικά αυτό το ποίημα.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά «εμβολιάστηκαν» με το τι είναι ποίημα και προσκλήθηκαν στη συνέχεια, ώστε να φτιάξουν όλοι μαζί ένα δικό τους ποίημα, με τον Δημήτρη Μοράρο να το κάνει σχήμα. Με τον τρόπο αυτόν αντιλήφθηκαν με βιωματικό τρόπο τι είναι η σχηματική ποίηση, η οποία έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα.
Όσον αφορά στη συνεργασία με τον Δημήτρη Μοράρο, η ίδια τόνισε πως «τον εκτιμώ απεριόριστα. Είναι συνεπής, εργατικός, ευφάνταστος και ό,τι αναλάβει θα το κάνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Όταν του είπα το σκεπτικό μου, το αντιμετώπισε με πολύ σεβασμό. Είχαμε πολλές δυσκολίες στην αρχή και αν δεν ήταν ο Δημήτρης Μοράρος δεν θα το πετυχαίναμε. Ήταν αυτός που αντικατέστησε το γραφιστικό τμήμα της έκδοσης».

Η Αγγελική Θάνου, όπως εκμυστηρεύτηκε, θα συνεργαστεί πάλι με τον Δημήτρη Μοράρο, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Ήταν ένα πολύ ωραίο ταξίδι και μέσα από αυτό καταλάβαμε ότι αν πιστεύεις πολύ σε κάτι και το επιθυμείς, θα έχεις ένα αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του ο ζωγράφος Δημήτρης Μοράρος τόνισε πως «χρησιμοποιήσαμε και την εικονογράφηση την κλασική, αλλά και τον τρόπο να σχηματοποιούμε τα ποιήματα, με μια λογική που χρησιμοποίησαν παλιότερα ο Απολλιναίρ, ο Σεφέρης κ.λπ.».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση και τη συνεργασία ενδιαφέρουσες. «Μας πήρε σχετικά αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά ήταν καλή συνεργασία. Το ενδιαφέρον είναι πως εκτός ότι υπήρχε καλή συνεργασία με την Αγγελική Θάνου, αποτυπώθηκαν και καλά τα χρώματα με τα ξυλοχρώματα, που είναι μια δύσκολη τεχνική να αποδοθεί τυπογραφικά».
Να σημειωθεί πως το βιβλίο «Ποιήματα – Σχήματα» μπήκε στη χρυσή λίστα του Elniplex.gr και τώρα πορεύεται για τα βραβεία του Public.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στον β’ γύρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κ11 μετείχε ο Βόλος στο πόλο

Στον β’ γύρο του πρωταθλήματος πόλο προ-μίνι παίδων (Κ11) μετείχε ο Βόλος, που δεν θα…

27 Μαρτίου 2024

Είχαν αλλού το μυαλό τους στον Βόλο και συνετρίβησαν 21-7 από την Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα με τον τοπικό ΝΑΟΚ έπαιζε ο Βόλος Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση την Κυριακή για την 14η…

27 Μαρτίου 2024

14χρονη μαθήτρια δέχθηκε επίθεση από συμμαθήτριές της

Δεν έχει τέλος η βία μεταξύ ανηλίκων, καθώς άλλη μια 14χρονη μαθήτρια Γυμνασίου ξυλοκοπήθηκε από…

27 Μαρτίου 2024

Σημαία

Με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Στεφανοβικείου, υψώθηκε την Δευτέρα 25 Μαρτίου μια από τις μεγαλύτερες…

27 Μαρτίου 2024

Νεκρός 25χρονος υπάλληλος εργοστασίου από πυραυλικό χτύπημα της Χεζμπολάχ

Εργαζόμενος σε εργοστάσιο στην πόλη Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ σκοτώθηκε σήμερα από ρουκέτα προερχόμενη…

27 Μαρτίου 2024

Το κακό δ’ δεκάλεπτο κόστισε στην Ανόρθωση που έχασε 67-62 από τους Πάνθηρες

Δεν κατάφερε να πλησιάσει τους Πάνθηρες στην 3η θέση του Βορείου ομίλου της Α2 Γυναικών…

27 Μαρτίου 2024