Πολιτισμός

Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο σε βιβλίο

 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣυ), το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» και οι εκδόσεις «Νίκας» διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Εθνικός Διχασμός. Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο» της φιλολόγου Ελένης Σπηλιώτη, την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 19.00, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, Γ. Καρτάλη – Κοραή).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, η Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και η συγγραφέας. Θα συντονίσει η Γιώτα Κούγιαλη, συγγραφέας, αντιπρόεδρος Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
Η Ελένη Σπηλιώτη, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια φιλόλογος στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου και ζει στη Σκόπελο.
Κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του Εθνικού Διχασμού η Σκόπελος αποτέλεσε τόπο εκτοπισμού των περισσότερων μελών των φιλοβασιλικών κυβερνήσεων. Σπ. Λάμπρος, Λίνα Λάμπρου-Τσαλδάρη, Παναγής Τσαλδάρης, Ιωάννης Ράλλης, Ζαΐρα Θεοτόκη-Ράλλη, Ευγένιος Ζαλοκώστας, Γεώργιος Μπαλτατζής, Κων. Κουμουνδούρος, Νικ. Τριανταφυλλάκος, Σπ. Στάης, Γεώργιος Α. Βλάχος, Ίων Δραγούμης, ο καθηγητής Μαιευτικής Κ. Λούρος είναι μερικά από τα «ηχηρά» ονόματα εκείνης της εποχής που εκτοπίστηκαν στη Σκόπελο. Πολύ εύστοχα ο Γ. A. Βλάχος έγραφε ότι στην παραλία του νησιού «ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάτω από έναν πλάτανο».
Το βιβλίο ξεφεύγει από τα όρια της Τοπικής Ιστορίας και πραγματεύεται ένα θέμα όχι ιδιαίτερα προτιμημένο από την ιστορική έρευνα: Την αντιβενιζελική παράταξη και μάλιστα την εξορία επιφανών προσωπικοτήτων της στη Σκόπελο για δύο χρόνια 1918-1919.
Πώς συνελήφθησαν και πώς μεταφέρθηκαν οι εκτοπισμένοι; Πού ζούσαν στη Σκόπελο; Πώς ήταν η καθημερινότητά τους; Ποιες οι συζητήσεις τους; Πώς τους αντιμετώπιζαν οι ντόπιοι; Ποια η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στο νησί εκείνη την εποχή; Ποιες οι συνήθειες των ντόπιων; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντά η συγγραφέας. Η μελέτη, τοποθετημένη μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και τεκμηριωμένη με ενδελεχή και μακροχρόνια έρευνα στον Τύπο, στα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών, στα ημερολόγια και τα απομνημονεύματα ορισμένων εξόριστων, στις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες Σκοπελιτών, στα προσωπικά λευκώματα δεσποινίδων του νησιού και ανέκδοτες φωτογραφίες, φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία για το θέμα αυτό.
Πολύ ενδιαφέρον έχουν και οι άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των εξόριστων, οι έρωτες και τα ειδύλλια που αναπτύχθηκαν και οι γάμοι που τελέστηκαν. Κατά τον Γ. Βλάχο, «τρεις εξόριστοι συνήντησαν εν Σκοπέλω την ευτυχίαν».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στη Φήση με την Καρδίτσα παίζουν οι Κορασίδες της ΕΠΣΘ

Σήμερα Τετάρτη η Μικτή Γυναικών Κ15 της ΕΠΣ Θεσσαλίας αγωνίζεται για την 5η αγωνιστική του…

27 Μαρτίου 2024

Απατεώνας υποδύθηκε τον αστυνομικό και πήρε 225.000 ευρώ από ηλικιωμένη – Το κόλπο με τα κλάματα

Θύμα τηλεφωνικής απάτης που της στοίχισε 225.000 ευρώ έπεσε ηλικιωμένη στην Κοζάνη το βράδυ της…

27 Μαρτίου 2024

Η Βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου Πολιτιστικού Κέντρου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

  Την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 12.00, η Βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου Πολιτιστικού Κέντρου Αγριάς γιορτάζει…

27 Μαρτίου 2024

Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου στη Βουλή για την Τραγωδία στα Τέμπη

Ομιλία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στη Βουλή, στο πλαίσιο…

27 Μαρτίου 2024

Αποπληρωμή τακτικών εφημεριών στο Νοσοκομείο Βόλου

ΤΟ Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ κι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση "ΧΘΕΣ ΕΓΙΝΕ Η…

27 Μαρτίου 2024

Αυτοκίνητο παρέσυρε 6χρονο παιδί

Τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα ανήλικο παιδί σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Κερατσίνι. Σύμφωνα…

27 Μαρτίου 2024