Τοπικά

Δημιουργία λαογραφικού μουσείου στο Ξουρίχτι

Λαογραφικό Μουσείο στο διδακτήριο που μέχρι πριν μερικά χρόνια λειτουργούσε το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, σχεδιάζει να λειτουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξουριχτίου ο οποίος σε συνεργασία με την κοινότητα, την Περιφέρεια και τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου διοργανώνει από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Κυριακή την 16η Γιορτή Κάστανου.
Γνωστό καστανοχώρι του Πηλίου το Ξουρίχτι διοργανώνει και φέτος πλούσιες εκδηλώσεις που συνδυάζουν τις επιστημονικές ομιλίες με τους παραδοσιακούς χορούς και τα όμορφα σπιτικά εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα, θα συνεχιστούν αύριο το μεσημέρι με ομιλία του διδάκτορα κ. Στέφανου Διαμαντή για την καλλιέργεια της καστανιάς, ενώ θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων, τον χορευτικό σύλλογο Νέας Ιωνίας Βόλου και τη χορευτική ομάδα «Φιλύρα».
Οι εκδηλώσεις αύριο Σάββατο θα κλείσουν με ένα υπέροχο μπουφέ από αλμυρά και γλυκά εδέσματα που θα έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι.

Στον χώρο του σχολικού διδακτηρίου θα βρίσκονται οι πάγκοι με τα κάστανα και άλλα γευστικά πηλιορείτικα φρούτα.
«Καλούμε τον κόσμο να έρθει στο Ξουρίχτι και να περάσει όμορφα στις εκδηλώσεις που έχουμε ετοιμάσει στο πλαίσιο της 16ης Γιορτής Κάστανου» τόνισε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ξουριχτίου κ. Κατερίνα Καρασταμάτη και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι να αναδείξουμε το Ξουρίχτι ως ένα χωριό που έχει εντρυφήσει εδώ και χρόνια στην καλλιέργεια του κάστανου και ζει από αυτό. Φέτος η παραγωγή κάστανου μπορεί να ήταν μειωμένη, ωστόσο η ποιότητα ήταν εξαιρετική για ακόμη μια χρονιά».
Ο σύλλογος αριθμεί 65 μέλη, ενώ συμμετέχουν ακόμη και άτομα που διαμένουν στη Γερμανία, αλλά έρχονται τακτικά στο Ξουρίχτι γιατί έχουν κατοικία.
Αναφερόμενη στους στόχους του πολιτιστικού συλλόγου η κ. Καρασταμάτη επισήμανε πως «στόχος μας είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προβολή του χωριού και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Επίσης στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα λαογραφικό μουσείο στον χώρο του σχολικού διδακτηρίου, όπου εκεί θα μπορούμε να εκθέσουμε τα διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα, αλλά και στολές, φορεσιές και άλλα είδη που θα αναδεικνύουν την τοπική παράδοση. Επίσης θα θέλαμε η πλατεία των Αγίων Πάντων που τα τελευταία χρόνια διεξαγόταν η γιορτή, να γίνει ένας μόνιμος χώρος έκθεσης και προώθησης των προϊόντων. Μάλιστα το υπόμνημά μας για αυτό που θέλουμε να κάνουμε, το έχουμε αποστείλει και στους αρμόδιους φορείς».
Η ίδια έχει άμεση εμπειρία από την παραγωγή του κάστανου και τονίζει πως υπάρχει προοπτική από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Υπάρχουν καστανιές με ζωή 200 ετών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χάνει τρεις παίκτες με Βόλο από γκάφα ολκής η Κηφισιά

Κηφισιά και Βόλος δίνουν… τελικό παραμονής σήμερα στην Καισαριανή για την 22η αγωνιστική της Σούπερ…

11 Φεβρουαρίου 2024

Αγώνας επιβίωσης για νέους αγρότες 

  Ο 37χρονος Βαγγέλης Χρισταντώνης και ο 27χρονος Απόστολος Κολοβάχατος είναι αμφότεροι νέοι αγρότες. Ο…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ψάχνει την πρώτη νίκη για το 2024 με Κηφισιά ο Βόλος

Με στόχο την πρώτη νίκη μέσα στο 2024 και τη δεύτερη εκτός έδρας στο φετινό…

11 Φεβρουαρίου 2024

Με Μιράντα εναντίον του Ηρακλή στη Χαλάστρα η Νίκη

Σήμερα για την 21η αγωνιστική του Βορείου ομίλου κοντράρει τον Ηρακλή και θέλει να επανέλθει…

11 Φεβρουαρίου 2024

Τα χαρακτηριστικά των ποιοτικών κατασκευών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, πολιτικού μηχανικού-κατασκευαστή PKK Constructions Στη σημερινή εποχή, όπου νέες προκλήσεις έχουν προκύψει,…

11 Φεβρουαρίου 2024

Το προφίλ του νέου αποκτήματος της Νίκης, Ταμάζ Μακατσάρια

Έστω και την ύστατη ώρα η Νίκη βρήκε λύση για να τονώσει την επίθεσή της.…

11 Φεβρουαρίου 2024