Ελλάδα

Δημιουργείται χάρτης με τους πιο επικίνδυνους δρόμους για τροχαία

Στη δημιουργία ενός χάρτη επικινδυνότητας που θα περιλαμβάνει όλους τους δρόμους – «παγίδες», στους οποίους καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων αλλά θα περιέχει και συστάσεις προς τις οικείες Περιφέρειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας προχωρούν από κοινού το υπουργείο Μεταφορών, το Εθνικό Κέντρο ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) και οι «Ελληνικές  Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON).

Βάσει του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη την Παρασκευή με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, κυρίαρχος στόχος της συνεργασίας είναι η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων για την οδική ασφάλεια, με βάση τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/96 / EC για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και τη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ενδεικτικά, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που αφορούν:

  • Ορισμό και ανάλυση ενός πρωτογενούς οδικού δικτύου στην Ελλάδα, όπου συγκεντρώνεται το 50% ή περισσότερο των θανατηφόρων ατυχημάτων
  • Αξιολόγηση ολόκληρου του δικτύου με χαρτογράφηση του ποσοστιαίου κινδύνου ατυχημάτων και πρωτόκολλο αξιολόγησης (βάσει αστέρων) έως το τέλος του 2024. Ένας χάρτης επικινδυνότητας θα δημιουργείται ετησίως για  την Ελλάδα.
  • Δημιουργία Επενδυτικών Σχεδίων για ασφαλέστερους δρόμους.

Το υπουργείο Μεταφορών και η HELLASTRON παρέχουν στο ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ την απαραίτητη επιπλέον πληροφορία για την ανάλυση: Ετήσιες μέσες ημερήσιες ροές κυκλοφορίας, καθορισμό οδικών τμημάτων, δεδομένα για τύπους ατυχημάτων καο ταχύτητες λειτουργίας.

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, ως επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος EuroRAP αναλαμβάνει τη δημιουργία των τελικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων και των συστάσεων για κάθε Περιφέρεια. Ο ρόλος του υπουργείου είναι συμβουλευτικός και αφορά στην παροχή δεδομένων για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, χωρίς να συνεπάγεται καμία οικονομική υποχρέωση. Η συμφωνία ισχύει για τρία έτη.

«Ο στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά το ήμισυ έως το 2030 είναι μια εθνική προτεραιότητα. Η συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και την HELLASTRON θα προσφέρει τα αναγκαία στοιχεία για την επικινδυνότητα των δρόμων, προκειμένου να σχεδιάζουμε εύστοχες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Με τον χάρτη επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, θα ξέρουμε ποια προβλήματα υπάρχουν σε κάθε δρόμο και ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν» επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON), Σταύρος Σταυρής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή στην εφαρμογή της νομοθεσίας του EuroRAP στην Ελλάδα. «Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας θα συμβάλλουν τα μέγιστα με όλη την τεχνογνωσία τους για την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυριότερη πρόσβαση στο Μάτσου Πίτσου – Εκατοντάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι

Κλειστή παραμένει η πρόσβαση μέσω τρένου στο Μάτσου Πίτσου, το φημισμένο μνημείο των Ίνκας ψηλά…

31 Ιανουαρίου 2024

«Όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις από το πανεπιστήμιο Πάτρας – Φόβοι για μαζικές αντιγραφές με τη βοήθεια AI

Η μαζική εξέταση μαθημάτων διαδικτυακά δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων λόγω των δυνατοτήτων που…

31 Ιανουαρίου 2024

Δεν θα χειρουργεί μέχρι τη δίκη του ο γιατρός που τοποθέτησε γαστρικό δακτύλιο σε ανήλικη και πέθανε

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπεται για κακούργημα ο χειρουργός που είχε τοποθετήσει γαστρικό δακτύλιο σε…

31 Ιανουαρίου 2024

«Στο τέλος θα φταίμε εμείς που μπήκαμε στο τρένο»: Η Ευδοκία Τσαγκλή για το δυστύχημα στα Τέμπη

Για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη και την ζωή της σήμερα μίλησε η επιζήσασα της…

31 Ιανουαρίου 2024

Γαλλία: Σε δίκη παραπέμπονται δύο άνδρες που έριχναν ποδηλάτες στα χαντάκια για πλάκα

Δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι έσπρωχναν ποδηλάτες σε αγροτικές περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας μέσα σε…

31 Ιανουαρίου 2024

Google: Μήπως το email σας ή το κινητό σας έχουν διαρρεύσει στο dark web; Πώς να το δείτε με λίγα «κλικ»

Η Google με ένα δωρεάν εργαλείο της μπορεί να εντοπίσει εάν το email σας βρίσκεται στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark…

31 Ιανουαρίου 2024