Ελλάδα

Δίμηνο “φωτιά” για το Μαξίμου λόγω Ερντογάν και διαπραγμάτευσης

Μπροστά σε ένα δίμηνο “φωτιά” βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι επόμενες 70 ημέρες θα κρίνουν από τη μια την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων την επόμενη περίοδο και από την άλλη την πολυπόθητη, και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, σχεδιαζόμενη έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα.
Και στις δύο περιπτώσεις ο κρίσιμος μήνας δεν είναι άλλος από τον Ιούνιο, καθώς στις 24 Ιουνίου του συγκεκριμένου μήνα θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του τούρκου προέδρου. Ως γνωστόν, οι προεκλογικές περίοδοι ενδείκνυνται για εθνικιστικές εξάρσεις και υπερπατριωτικές πλειοδοσίες, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό στην Αθήνα.

Η πολιτική συμπόρευση δε του Ερντογάν με τον ακροδεξιό Μπαχτσελί από τη μία σε συνδυασμό με τις αιτιάσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης του Κιλιντζάρογλου ότι ο τούρκος πρόεδρος εκχώρησε πολλά νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα, προμηνύουν ότι οι επόμενη περίοδος θα είναι τεταμένη.
Και τούτο, σε μια περίοδο που και το θέμα της κράτησης των 2 ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη παραμένει σε εκκρεμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, πριν μάλιστα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ξέσπασε νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το θέμα των Ιμίων. Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της γειτονικής χώρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Παράλληλα, τόνισε ότι «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία γινόταν λόγος για παραλογισμούς της Τουρκίας και καλείτο η γειτονική χώρα να… συνέλθει.

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ που περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και την πορεία της ανάπτυξης, η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο παζάρι μεταξύ Ταμείου, Αθήνας και ευρωπαίων άρχισε. Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το περίφημο Ουάσιγκτον Γκρουπ για το θέμα του ελληνικού χρέους, με την Αθήνα να επιδιώκει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο έτσι ώστε να υπάρξουν τελικές αποφάσεις για το χρέος και το πέρας της 4ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε χθες το βράδυ, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που ανέφερε ότι οι δανειστές εξετάζουν παράταση του προγράμματος. Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της, η γερμανική εφημερίδα γράφει σε οικονομικό ρεπορτάζ της ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις.

Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.

Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ’ αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: The TOC

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο εξομοιωτής πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος “Fire Dragon” στην Β’ ΒΙΠΕ

  Ο αυτοκινούμενος εξομοιωτής πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος ο “Fire Dragon”, βρίσκεται από χθες στην…

23 Φεβρουαρίου 2024

Σχολικό συμβούλιο για την αλβανική σημαία

  Πέφτουν οι τόνοι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου με αφορμή το ζήτημα…

23 Φεβρουαρίου 2024

Προσφορές για εργασίες βοτανίσματος στη Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου Βόλου

Η Διεύθυνση Πρασίνου προτίθεται να αναθέσει εργασίες βοτανίσματος (κοπή ζιζανίων - αυτοφυούς βλάστησης) με βενζινοκίνητο…

23 Φεβρουαρίου 2024

Μάκης Βορίδης από Βόλο: “Η κυβέρνηση έχει ως αντίπαλό της τα προβλήματα “

  Η κυβέρνηση έχει ως αντίπαλό της τα προβλήματα, δήλωσε από τον Βόλο, όπου βρέθηκε…

23 Φεβρουαρίου 2024

Βόλος:Σε ρητή δικάσιμο για τη μεθαμφεταμίνη

  Σε ρητή δικάσιμο το 2025 αναμένεται να δικαστεί ένας 40χρονος, ο οποίος κατηγορείται για…

23 Φεβρουαρίου 2024

Γαμπρός σε απόγνωση: Νύφη μέθυσε και φίλησε την κουμπάρα στο γάμο της

Γαμπρός βρέθηκε σε απόγνωση όταν αντίκρισε την γυναίκα του να φιλά παθιασμένα την κουμπάρα στο…

22 Φεβρουαρίου 2024