Ελλάδα

Διευθυντές σχολείων απειλούν και εκβιάζουν εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση

Τι κι αν η ΔΟΕ έχει καταγγείλει ως παράνομη την εγκύκλιο Κατσαρού για την αξιολόγηση, τι κι αν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και Σύλλογοι διδασσκόντων καταθέτουν ενιαία κείμενα, πάντα θα υπάρχουν οι «γενίτσαροι».

Μιλάμε για τους διάφορους διευθυντές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η θέση που εξασφάλισαν τους καθιστά αυτομάτως υπέρμαχους της όποιας πολιτικής προστάζει το υπουργείο, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι νόμιμη, ακόμα κι αν ο κλάδος την έχει καταδικάσει.

Τέτοιοι διευθυντές, δεν κατανοούν – ή παριστάνουν ότι δεν κατανοούν- ότι εφόσον υπάρχει απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον Συλλογικό Προγραμματισμό, δεν νομιμοποιούνται να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την απόφαση, και προσπαθούν να πιέσουν καταργώντας τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων αλλάζουν τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί και για τη φάση 1 αλλά και τη φάση 2, ορίζουν με το έτσι θέλω συντονιστές και ομάδες, γράφουν τα κείμενα τους όπως αυτοί θέλουν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων…

Τα περιστατικά αυτά έχουν φτάσει ήδη στη ΔΟΕ, η οποία εξέδωσε και ανακοίνωση αναφορικά με τις καταγγελίες για άσκηση πίεσης εκπαιδευτικών από στελέχη εκπαίδευσης και για παράνομη επίδοση πράξης ανάθεσης διευθυντών/ντριών προς τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που υπερασπίζονται τις νόμιμες αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων .

Όπως τονίζεται, «στην ακραία περίπτωση που η Διεύθυνση του σχολείου λειτουργώντας προδήλως παράνομα, προχωρήσει σε πράξη ανάθεσης προς τους εκπαιδευτικούς, εκείνοι καταθέτουν ομαδική δήλωση στο πρωτόκολλο του σχολείου».

Δείτε τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών υπαίθρου ν.Θεσσαλονίκης και βγάλτε το συμπερασμά σας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών υπαίθρου Ν.Θεσσαλονίκης
Αυτές τις μέρες σε μερικά σχολεία βιώνουμε σκηνές από «ταινία προσεχώς».

Από το μέλλον που επιφυλάσσει η «αξιολόγηση» τους στα σχολεία και στον ρόλο των εκπαιδευτικών. Αυθαιρετώντας κατάφορα, παρανομώντας, μερικοί διευθυντές και διευθύντριες, καταργώντας τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων αλλάζουν τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί και για τη φάση 1 αλλά και τη φάση 2, ορίζουν με το έτσι θέλω συντονιστές και ομάδες, γράφουν τα κείμενα τους όπως αυτοί θέλουν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων.

Δεν αρκούνται μόνο σε αυτό αλλά εκβιάζουν και απειλούν τους συναδέλφους που διαμαρτύρονται ή έχουν απλώς άλλη γνώμη με το πειθαρχικό δίκαιο και την «υποχρέωση» τους σαν καλοί υπάλληλοι να εφαρμόσουν τις παράνομες αποφάσεις τους.

Με οδηγό τις αποφάσεις της ΔΟΕ και του Δ.Σ του Συλλόγου, καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπερασπιστούν τους συλλόγους διδασκόντων και να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση να περάσει αυτό το κλίμα αυθαιρεσίας, εκβιασμών και τρομοκρατίας.

Αυτή η κατάσταση αν γίνει αποδεκτή, θα επιτρέψει να γίνει ένα τεράστιο βήμα για την εμπέδωση του αυταρχισμού, της κατηγοριοποίησης των σχολείων της κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών και τελικά ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Οι συγκεκριμένοι διευθυντές και διευθύντριες με την προδήλως καταχρηστική και παράνομη συμπεριφορά τους λειτουργούν ενάντια στις αποφάσεις ενός κλάδου από τον οποίο έχουν φροντίσει με δική τους πρωτοβουλία να αποστασιοποιηθούν και ευθέως πολεμούν και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όπου γίνονται αυτές οι αυθαιρεσίες και παρανομίες να υπογράψουν μαζικά και να πρωτοκολλήσουν τη δήλωση που έστειλε η ομοσπονδία μας:

«Η πράξη σας είναι προδήλως παράνομη διότι έχει παρέλθει ο χρόνος για την πραγματοποίηση της ειδικής συνεδρίασης όπως ορίζεται από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Το μοναδικό αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει στόχους, σχέδια δράσης, τα κείμενα που θα αναρτηθούν και τους συντονιστές είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο οποίος έχει ήδη συνεδριάσει και αποφασίσει επ’ αυτών εντός του εκ του νόμου οριζόμενου χρόνου. Επομένως η πράξη σας αφενός προέρχεται από αναρμόδιο όργανο και αφετέρου είναι αντίθετη προς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 3 του νόμου 3528/07 σας δηλώνουμε ότι καθίσταται αδύνατη η υλοποίηση της προδήλως παράνομης αυτής εντολής, επιφυλασσόμενοι/ες παντός νομίμου δικαιώματός μας.»

Πηγή:alfavita

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το