Τοπικά

Διαστάσεις του Brexit με τη ματιά Βολιώτη πανεπιστημιακού “Θ”

Ο Βολιώτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Απόστολος Παπαϊωάννου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στην αγγλική πόλη λίγα 24ωρα μετά το Brexit. Ο καθηγητής Αναλογιστικής σχολίασε την ιστορική απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι το «διαζύγιο» ανάμεσα στις δύο πλευρές δημιουργεί μία νέα κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει προηγούμενο.

Ο Βολιώτης ακαδημαϊκός μίλησε στη «Θεσσαλία» και παρά τη ρευστότητα που υπάρχει μετά από την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα που σήμανε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, επισήμανε ότι οι πρώτες αντιδράσεις των Άγγλων χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία. «Θα έλεγα ότι αντί πανικού, πολίτες και πολιτικοί αντέδρασαν ώριμα και ψύχραιμα. Κοινή πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι η Βρετανία είναι ένα εξωγενές κράτος, αφού παλαιότερα υπήρξε αυτοκρατορία και η έξοδος από την ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το παραδοσιακό θεσμικό πλαίσιο. Έτσι με εξαίρεση τον Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγό του πολιτικού σχηματισμού United Kingdom Independent Party, κανείς υποστηρικτής του Brexit, τόσο από το Συντηρητικό Κόμμα, όσο και από τους Εργατικούς, δεν εκφράστηκε με βαριά λόγια, υπερβολές και σχισματικές εκφράσεις. Όλοι τόνιζαν πως οι Βρετανοί θα μείνουν ενωμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Απόστολος Παπαϊωάννου.

Όσο για το τι διακυβεύεται μετά το Brexit; O καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στάθηκε στον οικονομικό αντίκτυπο που θα υπάρξει από την έκβαση του δημοψηφίσματος της 24ης Ιουνίου: «Η αγγλική στερλίνα έχει υποχωρήσει 10%, πράγμα το οποίο θα έχει αναμφισβήτητα πληθωριστικές πιέσεις, αφού τα εισαγόμενα αγαθά και οι υπηρεσίες θα κοστίζουν περισσότερο. Οι αξίες των σπιτιών αναμένεται να μειωθούν στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών (Treasury Department), γίνεται λόγος για μείωση της τάξης του 10% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Ένωση Μεσιτών Βρετανίας εκτιμά ότι τα οικήματα του Λονδίνου ενδέχεται να χάσουν μια συνολική αξία 7.500 λιρών κατά μέσο όρο στην προσεχή τριετία. Αναρωτιέμαι βέβαια αν είναι τόσο μεγάλη η μείωση για το μέσο σπίτι στο Λονδίνο, το οποίο κοστίζει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες έως πολλά εκατομμύρια λίρες. Παρόλα αυτά αν η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, τότε οι παραπάνω προβλέψεις δεν αναμένεται να επιβεβαιωθούν πλήρως».

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε και σε άλλες επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τους Βρετανούς μετά την αποχώρησή τους από τους κόλπους της ΕΕ: «Πτώση στους μισθούς σε ποσοστό μεταξύ 2,8% και 4% έχει ήδη προβλεφθεί από το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, αν και στην παρούσα συγκυρία μέχρι το 2018 δεν μπορεί να προσεγγιστεί ασφαλώς η οικονομική εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί Βρετανοί από τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις πείστηκαν να ψηφίσουν υπέρ του Brexit είναι τα λεγόμενα benefits, δηλαδή τα κοινωνικά επιδόματα. Θεωρείται πιο βέβαιο από όλες τις προηγούμενες προβλέψεις ότι αυτά θα μειωθούν από το Βrexit κατά 2.271 στερλίνες ανά οικογένεια που σήμερα λαμβάνει αυτό το επίδομα. Γενικότερα είναι κοινή η πεποίθηση ότι ο χρηματοοικονομικός και ο ναυτιλιακός τομέας θα υποστούν πλήγμα. Κοινό μυστικό μεταξύ εργαζομένων σε πολυεθνικές στο Λονδίνο είναι ότι έλαβαν email την προηγουμένη εβδομάδα, στο οποίο υπογραμμίζονταν οι αρνητικές συνέπειες του Brexit. Από την άλλη μεριά, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων, η Hargreavew Lansdown, υπογραμμίζει με έμφαση ακόμη και σήμερα ότι οι μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες του Brexit στον επενδυτικό ορίζοντα της Αγγλίας είναι σχεδόν αδύνατες».

Κλείνοντας ο κ. Παπαϊωάννου στάθηκε στο ντόμινο εξελίξεων που δημιουργεί το Brexit: «Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος προκαλεί πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Ειδικά οι πρώτες δεν μπορούν να προβλεφθούν άμεσα, καθώς δεν ποσοτικοποιούνται εύκολα. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι όντως σοκαριστικό εκ πρώτης όψης να δραστηριοποιείται οικονομικά κάποιος ή να εργάζεται σε μια χώρα εκτός της ΕΕ και δεν αναφέρομαι στους συνάδελφους και φίλους σε Αμερική και Αυστραλία. Ας μη λησμονούμε, πως όλοι εμείς που ώς τώρα προσφέραμε στη Βρετανία και ανταμειφθήκαμε γι’ αυτό, το κάναμε σε ένα περιβάλλον που οι θεσμοί λειτουργούσαν πολύ αποτελεσματικά στην πλειοψηφία τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το εξής γεγονός: Το βρετανικό χρηματιστήριο είχε μία από τις χαμηλότερες ποσοστιαίες πτώσεις σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κύλησε τόσο αρνητικά που υπήρξε πτώση με διψήφιο αριθμό. Προσδοκία όλων μετά το πρώτο μούδιασμα είναι να δούμε ενωμένοι και με ψυχραιμία ποια θα είναι η επόμενη μέρα και σε συνεργασία με τους Βρετανούς να βοηθήσουμε στη δημιουργία καλύτερων κατά το δυνατόν θεσμών, που θα εξυπηρετούν τόσο τη χώρα, όσο και εμάς ως εργαζομένους εκεί, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παλαιστίνιοι φοιτητές πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν κοντά σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές που σπουδάζουν σε αμερικανικά κολέγια πυροβολήθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου στο Μπέρλινγκτον…

26 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμος στο Ιραήλ: Συγκινεί ο παππούς της Άμπιγκειλ, την άφησαν ορφανή οι τρομοκράτες της Χαμάς – «Η πληγή δεν θα κλείσει ποτέ»

Ο Carmel Idan, παππούς της 4χρονης ομήρου Avigail Idan, η οποία ήταν στην τρίτη ομάδα…

26 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Αυτοί είναι οι όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν σήμερα

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, στο πλαίσιο της τρίτης μέρας απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς…

26 Νοεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: «Της έχω υποσχεθεί ότι θα είναι η τελευταία» – Συγκινεί η μητέρα της Γαρυφαλλιάς

Καμία δικαίωση δεν έχει νιώσει η οικογένεια της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, που δολοφονήθηκε το 2021 στη…

26 Νοεμβρίου 2023

Τράβις Σκοτ: Θαυμαστής ανέβηκε στη σκηνή – Ο ράπερ έδιωξε την ασφάλεια και ξεκίνησε να χορεύει μαζί του

Ιδιαίτερα τυχερός στάθηκε ένας θαυμαστής του Τράβις Σκοτ, αφού είχε την ευκαιρία να βρεθεί μαζί…

26 Νοεμβρίου 2023

Το… έκαψαν χθες στη Λάρισα σε πάρτι χωρισμένων – Η εκθαμβωτική περιφερειακή σύμβουλος που τράβηξε όλα τα βλέμματα (βίντεο)

Ένα πάρτι ξεχωριστό από τα άλλα έγινε χθες το Σάββατο το βράδυ σε νυχτερινό μαγαζί-κέντρο…

26 Νοεμβρίου 2023