Κόσμος

Διάσκεψη για το Κλίμα: Κίνα και Ινδία παραλίγο να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα

14 ημέρες. 200 χώρες. Η αυλαία της παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα έπεσε. Ήταν εξαρχής ένα υπέρμετρα φιλόδοξο εγχείρημα. Ως τέτοιο, άφησε -κατά την ολοκλήρωσή του- μία γλυκόπικρη γεύση. Ακόμα και οι πρωταγωνιστές του παραδέχονται ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος «πνίγηκε» στα αντικρουόμενα συμφέροντα και στους συμβιβασμούς. Η συμφωνία δεν υπολείπεται βημάτων προς τα εμπρός. Παρά την σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται, όμως, δεν αποτελεί και το καίριο πλήγμα στην κλιματική αλλαγή, στο οποίο κάποιοι ήλπιζαν. Ειδικά όταν κατά γενική ομολογία ο πλανήτης βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Ο πρόεδρος της Συνόδου Αλόκ Σαρμά επιβεβαίωσε τον αποθαρρυντικό ρόλο της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες πήγαν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία. Εξού και η 24ωρη καθυστέρηση. «Θα χρειαστεί να εξηγήσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες γιατί άσκησαν πιέσεις προκειμένου να μετριαστεί η γλώσσα σχετικά με τις προσπάθειες για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα κατά τη διάσκεψη COP26», δήλωσε ο πρόεδρος της διάσκεψης Αλόκ Σάρμα. Αν και είναι οι δύο χώρες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», ήταν και αυτές που εξανάγκασαν τη Σύνοδο να καταλήξει στον όρο «σταδιακή μείωση», αντί για «σταδιακή κατάργηση» της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Πρόκειται για μία τεράστια διαφορά στο τελικό ανακοινωθέν, τοποθετώντας τον πήχη πολύ πιο χαμηλά.

Ο όρος αυτός αποτέλεσε σημείο τριβής. Ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερα προσχέδια υιοθετούσαν την «σταδιακή κατάργηση», διατύπωση που τελικά άλλαξε. Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εξέφρασε τη λύπη της για μία διάσκεψη που «συνοψίζεται σε ένα “μπλα, μπλα, μπλα”».

Δεν είναι η μόνη που δεν έκρυψε την απογοήτευσή της. Πολλές χώρες στην ολομέλεια ήταν βαθιά δυσαρεστημένες για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη διατύπωση. Επιπλέον, η COP26 δεν πέτυχε τη διασφάλιση του στόχου ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου. «Είναι χαλαρή, είναι αδύναμη, και ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι μόλις εν ζωή, αλλά υπάρχει μια ένδειξη για το τέλος της εποχής του άνθρακα. Και αυτό είναι σημαντικό», σχολίασε η Τζένιφερ Μόργκαν, επικεφαλής της Greenpeace International.

Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο αποτυπώνεται η γενικότερη ατολμία είναι οι φτωχότερες χώρες. Δίνεται η υπόσχεση για περισσότερη οικονομική βοήθεια για τις φτωχές χώρες, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα, αυτή η οικονομική βοήθεια πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2025, δηλαδή από 20 σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος, όμως, ήταν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Ιμπραΐμ Μοχάμετ Σολίχ στην ομιλία του δήλωσε δραματικά ότι «Τα νησιά μας τα τρώει σιγά σιγά η θάλασσα, ένα ένα. Εάν δεν αντιστρέψουμε αυτή την τάση, οι Μαλδίβες θα πάψουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος του αιώνα».

«Το αποτέλεσμα του COP26 είναι ένας συμβιβασμός. Αντανακλά τα συμφέροντα, τις αντιφάσεις και την κατάσταση της πολιτικής βούλησης στον κόσμο σήμερα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι περισσότεροι. Κάνουν λόγο για μία συμφωνία που σίγουρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη αδράνεια, αλλά συγχρόνως δεν λύνει και το πρόβλημα…

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το