Τοπικά

Διαμαρτυρία του ΤΕΕ Μαγνησίας για ελλείψεις στην κτηματογράφηση – Τι απαντά η Κοινοπραξία του Κτηματολογίου 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας διαμαρτυρήθηκε στην εταιρεία του Κτηματολογίου για το γεγονός ότι στους πρώην καποδιστριακούς ΟΤΑ, Αγίου Βλάσιου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου
Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου), Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς και Σταγιατών, δεν έγινε προανάρτηση ορίων του Κτηματολογίου, όπως έγινε αντίστοιχα σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Επίσης, γεωτεμάχια/οικόπεδα τα οποία μετρήθηκαν επί τόπου και με πλήρη αποτύπωση σταθερών στοιχείων (πεζούλες, περιφράξεις κ.λπ.) και συντάχθηκε τοπογραφικό διάγραμμα τηρώντας όλες τις προδιαγραφές και τα οποία είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά ή δόθηκαν στο Κτηματολόγιο από τους ιδιοκτήτες δεν λήφθηκαν υπόψη, σχεδόν στο σύνολό τους οι συντεταγμένες τους, με αποτέλεσμα άλλες ιδιοκτησίες να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν υπέρμετρα ή να μετακινούνται εις βάρος άλλων, είτε είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές εκτάσεις.
Ακόμη δεν εξασφαλίστηκε το γεγονός, ότι οι πολίτες δεν παρέλαβαν τα έντυπα τα οποία στάλθηκαν μέσω ταχυδρομείου σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να προλάβουν να κάνουν τις τυχόν ενστάσεις τους.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν μπορεί να αποδείξει κάποιος τον χρόνο παραλαβής των εγγράφων, δεδομένου ότι στάλθηκαν με απλό ταχυδρομείο και όχι ως συστημένα.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το ΤΕΕ από ιδιοκτήτες ακινήτων κάποιοι εξ αυτών ή τα παρέλαβαν τις τελευταίες μέρες από τη τελευταία δοθείσα παράταση της ανάρτησης ή δεν τα έχουν ακόμα παραλάβει.
Τέλος, ενώ κάποιοι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν τους στάλθηκε ηλεκτρονικά καμία ειδοποίηση.
Το ΤΕΕ ζήτησε να δοθεί άμεσα μια νέα εύλογη παράταση υποβολής των αιτήσεων Διόρθωσης/Ένστασης για κατοίκους εξωτερικού, αλλά και η παράταση υποβολής αίτησης Διόρθωσης/Ένστασης.

Απάντηση της Εταιρείας του Κτηματολογίου
Η Κοινοπραξία του Κτηματολογίου απάντησε πως για τη συγκεκριμένη μελέτη δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση και τις Τεχνικές Προδιαγραφές η διαδικασία της Προανάρτησης των στοιχείων της κτηματογράφησης. Επίσης, εφαρμόστηκε το σύνολο των προσκομιζόμενων τοπογραφικών διαγραμμάτων, εξαρτημένων και μη, καθώς υπήρχε πλήθος πολύ παλιών μη εξαρτημένων τοπογραφικών τα οποία έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν. Προσκομίστηκαν κυρίως από ηλεκτρονικές δηλώσεις τοπογραφικά με κακή ποιότητα σάρωσης και με πίνακες συντεταγμένων που δεν διακρίνονταν, ενώ στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν αναλογικά στο Γρ. Κτηματογράφησης οι πολίτες προσκόμισαν τοπογραφικά σε σμίκρυνση με αποτέλεσμα να μη διακρίνονται βασικά στοιχεία ή τεμαχισμένα σε μεγέθη Α4, γιατί αρνούνταν να το βγάλουν σωστή φωτοτυπία ή βγάζοντας φωτοτυπία μόνο ένα τμήμα του και όχι το σύνολό του. Αποτέλεσμα ήταν, ενώ ο πολίτης διέθετε εξαρτημένο τοπογραφικό, αυτό να μην προσκομίζεται ορθά, ώστε να αξιοποιείται το σύνολο των πληροφοριών που περιλαμβάνει.

Η αποστολή των ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων, σε όσους είχαν επιλέξει την ενημέρωση μέσω email, καθώς και των φακέλων των αποσπασμάτων των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων της Ανάρτησης σε όσους είχαν επιλέξει την ταχυδρομική αποστολή, ολοκληρώθηκε εντός του Μαΐου 2021. Οι ταχυδρομικές αποστολές έγιναν με απλό ταχυδρομείο στη διεύθυνση που είχε δηλωθεί από τους δικαιούχους και όχι ως συστημένη καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
Για τα προβλήματα στη διανομή των φακέλων των αποσπασμάτων λόγω της κακής λειτουργίας των ΕΛΤΑ στην περιοχή του Βόλου η Κοινοπραξία τονίζει πως δεν φέρει ευθύνη.
Ενημερωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα και sms απεστάλησαν μέσω ΑΑΔΕ σε όλους τους δικαιούχους στις περιοχές που διενεργήθηκε η Ανάρτηση και ενημερωτικές αφίσες για τη διαδικασία της Ανάρτησης τοποθετήθηκαν σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το