Τοπικά

Διαμαρτυρίες για αγέλες αδέσποτων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου “Θ”

Αδέσποτα

Οξύνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και πάλι το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη του Βόλου, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες για εμφάνιση αγελών αλλά και εγκαταλειμμένων κουταβιών στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι αναφορές των πολιτών καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να δώσει ουσιαστική λύση, παρά τις κατά καιρούς δημόσιες δεσμεύσεις της.
Οι νέες αγέλες αδέσποτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Άγιο Στέφανο στον Σωρό, με τους πολίτες να αναφέρουν ότι ορισμένα σκυλιά φοράνε και λουριά, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχουν εγκαταλειφθεί πρόσφατα από τους ιδιοκτήτες τους.
Με δεδομένη την μικρή δυναμικότητα φιλοξενίας αδέσποτων στο δημοτικό κυνοκομείο, το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου διογκώνεται καθημερινά. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη του Βόλου καταδεικνύει από τη μια την έλλειψη παιδείας από τους ιδιοκτήτες τους που τα εγκαταλείπουν ή δεν τα στειρώνουν και από την άλλη την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικαλούνται λόγω της οικονομικής κρίσης αδυναμία συντήρησης των σκυλιών που έχουν στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να καταλήξουν στο δρόμο.
Από την άλλη, υπάρχουν και ιδιοκτήτες σκύλων που δεν προχώρησαν στη στείρωσή τους, με αποτέλεσμα να γεννήσουν κουτάβια, τα οποία εγκατέλειψαν σε διάφορα σημεία της πόλης, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις νέες γενιές αδέσποτων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Κάτοικοι της περιοχή του Αγίου Στεφάνου τόνισαν πως «εκτός από τα μεγαλόσωμα σκυλιά που έχουν κάνει τις τελευταίες 15 ημέρες την εμφάνισή τους, έχουν εγκαταλειφθεί και πολλά κουτάβια. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία, καθώς από τη στιγμή που τα βάζουν στο σπίτι τους, αποτελούν στην ουσία μέλος της οικογένειάς τους».
Να αναφερθεί ότι με βάση τη νομοθεσία οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδεσπότων, που να τηρούν συγκεκριμένους όρους λειτουργίας. Επίσης, θα πρέπει να λειτουργούν συνεργεία από κατάλληλα άτομα που θα περισυλλέγουν τα ζώα, προκειμένου στη συνέχεια να οδηγούνται σε κτηνιατρεία για να τους παρασχεθεί κτηνιατρική βοήθεια, να στειρωθούν, να σημανθούν και να καταγραφούν.
Ο Νόμος προβλέπει επίσης ότι οι Δήμοι μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και σημεία παροχής τροφής και νερού στις περιοχές που επανεντάσσονται τα αδέσποτα, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το