Ροή

Διάλεξη για το ελληνικό ρουσφέτι στην ελληνική νομοθεσία

To Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου διοργανώνουν διάλεξη του κ. Φίλη Αρναούτογλου, Επίτ. Αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας, με θέμα: «Το ρουσφέτι στην ελληνική νομοθεσία» την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 8:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, Γ. Καρτάλη και Ροζού).

Οι εξυπηρετήσεις ανθρώπων της εξουσίας προς αναξιοπαθούντες πολίτες, τα γνωστά ρουσφέτια, είναι σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. «Τα ρουσφέτια συνδέονται ιδίως με τους πολιτικούς. Και μάλιστα με το “γκουβέρνο”, γιατί συνήθως υλοποιούνται με διοικητικές πράξεις ατομικές, αλλά και κανονιστικές, ακόμη και νόμους. Χαρακτηριστικό από τη νομική μυθολογία: το 1930 ένας υπουργός σημείωσε σε μιαν απόφαση: “ό,τι θέλει ο κ. Θανάσης” κι έτσι ακριβώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως! Τα σοβαρότερα ρουσφέτια, τα νομοθετικά, έχουν πάντα τη μορφή χαριστικών διατάξεων. Άλλοτε είναι προφανείς, άλλοτε πιο διακριτικές, μόνο για μυημένους».

Αυτά σημειώνει και επισημαίνει ο κ. Φίλης Αρναούτογλου, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος θα πραγματευτεί το πάντα επίκαιρο αυτό θέμα και θα προτείνει κάποιες λύσεις για τη νομική του αντιμετώπιση.

Την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση με ανέκδοτο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας από τα αρχεία των πολιτικών Τζων Γκλαβάνη και Δημήτρη Κασσαβέτη. Πρόκειται για επιστολές πολιτών και ψηφοφόρων προς τα πολιτικά αυτά πρόσωπα, υποβάλλοντας διάφορα αιτήματα που αφορούν την καθημερινή τους ζωή και δείχνουν με εύγλωττο τρόπο πώς αντιλαμβάνονταν οι πολίτες τη σχέση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των Φώτων

Το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 14.45 ΠΑΟΚ-Μαρούσι -Ζ- (Α1 μπάσκετ) 17.00…

6 Ιανουαρίου 2024

45 διακριθέντες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας στα Μαθηματικά

Από την Επιτροπή Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 84ου Πανελλήνιου…

6 Ιανουαρίου 2024

Ελλείψεις στα παιδικά εισπνεόμενα και αντιβηχικά

Μικρές ελλείψεις κυρίως στα παιδικά φάρμακα, με την εικόνα να είναι καλύτερη από πέρυσι, καταγράφονται…

6 Ιανουαρίου 2024

Συνελήφθη 38χρονος στον Βόλο με πάνω από 100 δόσεις κοκαΐνης

Προθεσμία για να δικαστεί την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, έλαβε ένας 38χρονος που συνελήφθη την περασμένη…

6 Ιανουαρίου 2024

Όσκαρ Πιστόριους: Έξω απ’ το κελί, αλλά φυλακισμένος κατ’ οίκον – Η επόμενη μέρα για τον πιο διάσημο δολοφόνο στον κόσμο

Δέκα και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ο Όσκαρ Πιστόριους…

6 Ιανουαρίου 2024

Βολιβία: Ανακοίνωσε την κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης στην ιστορία της

Οι βολιβιανές αρχές ανακοίνωσαν την κατάσχεση ποσότητας κοκαΐνης άνευ προηγουμένου στον δυτικό νομό Ορούρο, σχεδόν…

6 Ιανουαρίου 2024