Τοπικά

Ελλείψεις στα παιδικά εισπνεόμενα και αντιβηχικά

Μικρές ελλείψεις κυρίως στα παιδικά φάρμακα, με την εικόνα να είναι καλύτερη από πέρυσι, καταγράφονται αυτή την περίοδο. Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση με ένα στα δύο τεστ να βγαίνει θετικό.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης αναφέρεται στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται αυτή την εποχή στα φαρμακεία, καθώς και στην έξαρση του covid. Όπως μας τόνισε η διπλανή πόρτα του πολίτη είναι το φαρμακείο της γειτονιάς και γι’ αυτό η πολιτεία έχει κατατάξει τα φαρμακεία στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Κύριε Ματσιόλη, υπάρχει έλλειψη φαρμάκων αυτή την περίοδο;

Βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα, παρόλη την καλοκαιρία που παρατηρείται, διανύσαμε τον Δεκέμβρη και μπήκαμε στον Γενάρη. Είναι επόμενο λοιπόν να υπάρχουν οι εποχιακές ιώσεις του χειμώνα. Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά η πρώτη χρονιά επειδή η κοινωνία είναι ανοιχτή δηλαδή ο κόσμος πλέον έχει επανέρθει στην προ covid εποχή, και αρχίζουν και φαίνονται οι ιώσεις που υπήρχαν και τα παλαιότερα χρόνια δηλαδή πριν την πανδημία. Έτσι υπάρχουνε οι εποχιακές ιώσεις, όπως η ρινίτιδα, ο βήχας, οι συχνές ιώσεις που κυρίως πιάνουνε τις μικρές και τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή τις πιο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι να υπάρχουνε προβλήματα ελλείψεων στις αντιβιώσεις των παιδιών καθώς επίσης και στα αντιβηχικά και τα αποχρεμπτικά σιρόπια, κυρίως στα παιδικά. Επίσης υπάρχουν προβλήματα και στα εισπνεόμενα παιδικά.

Όταν λέτε προβλήματα εννοείτε ότι δεν μπορούν να βρεθούν σκευάσματα και ο ασθενής ή το παιδί μένει χωρίς φάρμακο;

Εννοώ, ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε και να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών – ασθενών σε αυτά τα σκευάσματα. Δυσκολευόμαστε κυρίως στα παιδικά εισπνεόμενα και αντιβηχικά. Ειδικά στις μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για να καλυφθούν οι ανάγκες. Δηλαδή, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες υπάρχουν πολλά αντίστοιχα φάρμακα στα παιδιά δεν συμβαίνει αυτό δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Οι εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους στην πλειονότητα των ασθενών που είναι οι ηλικίες άνω των 13 ετών γι’ αυτό τον λόγο δημιουργείται και αυτή η κατάσταση. Μετά από τις μνημονιακές επιλογές το 2010, η πλειονότητα των αντιβηχικών και αποχρεμπτικών σιροπιών δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα τον ΕΟΠΥΥ και εκεί ο φαρμακοποιός έχει πολλές επιλογές εναλλακτικές, όπως τα φυτικά σιρόπια που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία και είναι πολύ αξιόπιστα. Ούτως ή άλλως αυτά δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα. Και έτσι έχουμε τη λεγόμενη αυτοφροντίδα, που ο ασθενής για παράδειγμα βλέποντας πως έχει λίγο βήχα, συμβουλεύεται τον φαρμακοποιό του, για κάποιο φάρμακο πριν από τον γιατρό του. Ο πολίτης λοιπόν σε ένα αρχικό στάδιο νόσησης που είναι ακόμη θα λέγαμε σε ήπια μορφή ρωτάει αρχικά τον φαρμακοποιό του. Επίσης στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί και ο ρόλος των περιφερειακών φαρμακείων δηλαδή εκείνων που βρίσκονται στα χωριά και στις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού μας που είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που βρίσκονται στον ιστό της πόλης μας και τα οποία σηκώνουν και αυτά μεγάλο βάρος σε σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις;

Σίγουρα, όπως έχουμε επισημάνει κατά καιρούς, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν σε ελλείψεις σε γενικότερα φάρμακα για διάφορες παθήσεις όπως νευρολογικής φύσης, διαβήτη, για το κυκλοφορικό κλπ. για τα οποία υπάρχουν σκευάσματα, αλλά όχι σε ευκολία για να τα βρούμε. Γενικά, έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε ελλείψεις φαρμάκων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Θυμάμαι πως η τότε κυβέρνηση που είναι ίδια με τη σημερινή στις 4 Ιανουαρίου 2023 είχε βάλει ως στόχο να ελαχιστοποιήσει την έλλειψη φαρμάκων. Στο τέλος του χρόνου μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε κάτι. Τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως, πρέπει να βελτιωθούν ακόμη. Πρέπει να της πιστώσουμε ότι κατάφερε να περιορίσει ή να εξαφανίσει σε πολλά είδη φαρμάκων τις παράλληλες εξαγωγές.

Σε λίγο καιρό αναμένεται ο νέος τιμοκατάλογος για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;

Στο σημείο αυτό θα έλεγα ότι κρατώ μικρό καλάθι γιατί μέσα στον Γενάρη όπως και εσείς είπατε, περιμένουμε τον νέο τιμοκατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπου κάθε χρόνο βάση των αποφάσεων της Ε.Ε. που έχει πάρει για την οικονομία της Ελλάδας μειώνονται συνεχώς τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο αυτή η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων να επιφέρει πάλι ελλείψεις στα φάρμακα. Η Ελλάδα έχει τις πιο χαμηλές τιμές στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εξού και οι παράλληλες εξαγωγές. Έτσι ο νέος τιμοκατάλογος ενδέχεται να δημιουργήσει μια κάποια αναστάτωση που εύχομαι να μη δημιουργήσει.

Θα μας πείτε και κάποια πράγματα για την έξαρση του covid που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες; Διαπιστώνετε κάτι τέτοιο από τα τεστ στα φαρμακεία;

Τα φαρμακεία είναι η διπλανή πόρτα του πολίτη που όλο το εικοσιτετράωρο καλύπτει τις ανάγκες της πρόληψης για τον covid. Οι ανάγκες αυτές λοιπόν καλύπτονται από τα γνωστά test covid που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στα φαρμακεία μας και από τις μάσκες που ο κόσμος ζητάει καθημερινά. Ακόμη και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς που ήταν κλειστά όλα τα καταστήματα υπήρχαν τα εφημερεύοντα φαρμακεία που ήταν ανοιχτά για εξυπηρέτηση των πολιτών. Το φαρμακείο λοιπόν είναι δίπλα στον πολίτη 365 μέρες τον χρόνο και όλες τις ώρες. Όσο αφορά στα τεστ covid, οι πολίτες προτιμούν τον συνδυασμό του τεστ που αφορά covid και γρίπη. Και αυτό γιατί δεν γνωρίζουν εάν έχουν covid ή γρίπη ή και τα δύο κι έτσι προτιμούν το συνδυαστικό τεστ που τους δείχνει επακριβώς το πρόβλημα.

Πάντως υπάρχει κάποια έξαρση covid έτσι δεν είναι;

Ναι, πράγματι είναι σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από τους φαρμακοποιούς μας, περίπου ένα στα δύο τεστ που κάνει ο κόσμος στα φαρμακεία βγαίνουν θετικά στον covid. Γενικά ναι υπάρχει έξαρση, που ελπίζουμε να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Υπάρχει και κάποιο ζήτημα σχετικά με τις αντιβιώσεις που ζητούν οι ασθενείς από τα φαρμακεία. Θέλετε λίγο να μας το αναλύσετε;

Είναι ένα σημαντικό θέμα είναι εκείνο των αντιβιώσεων. Μόνο με συνταγή. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν επιτρέπεται να δώσει ο φαρμακοποιός αντιβίωση εφόσον δεν συνοδεύεται από ιατρική συνταγή. Ιδίως τα σαββατοκύριακα και τις αργίες παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή ο ασθενής που έχει το πρόβλημα να έρχεται σε επικοινωνία με τον γιατρό του ο οποίος του λέει πήγαινε στο φαρμακείο και πάρε το τάδε σκεύασμα και θα στο γράψω από Δευτέρα. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Έχουμε μιλήσει για το θέμα αυτό και με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου, το έχουμε επισημάνει και έχουμε τονίσει ότι στο θέμα των αντιβιώσεων πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ιατρική συνταγή. Ακόμη και αργία να είναι, πρέπει ο γιατρός να μπει στο σύστημα και να γράψει στον ασθενή την αντιβίωση που πρέπει να πάρει. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η άυλη συνταγογράφηση. Ο νόμος απαγορεύει να δίνουμε αντιβιοτικά σκευάσματα χωρίς συνταγή. Και κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο περιστατικό ο φαρμακοποιός έρχεται σε δύσκολη θέση. Είναι ξεκάθαρο. Ο γιατρός πρέπει να γράψει τη συνταγή και με αυτή να έρθει ο ασθενής να παραλάβει το σκεύασμα. Έτσι αντιβιώσεις μόνο με ιατρική συνταγή.

Σπουδαίος λοιπόν ο ρόλος του φαρμακοποιού. Βέβαια το γνωρίζαμε εκ των προτέρων αυτό. Κάθε πολίτης έχει το φαρμακείο του και τον φαρμακοποιό του.

Καλά το θέσατε. Η συνεργασία του γιατρού με τον φαρμακοποιό είναι η επιτυχία της θεραπείας τους ασθενούς. Το τρίγωνο μεταξύ ιατρού φαρμακοποιού και ασθενούς πρέπει να είναι ισοσκελές.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε και εσάς, αλλά και σε όλο τον κλάδο των φαρμακοποιών καλή χρονιά, με λιγότερες ελλείψεις σε φάρμακα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνελήφθη 38χρονος στον Βόλο με πάνω από 100 δόσεις κοκαΐνης

Προθεσμία για να δικαστεί την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, έλαβε ένας 38χρονος που συνελήφθη την περασμένη…

6 Ιανουαρίου 2024

Όσκαρ Πιστόριους: Έξω απ’ το κελί, αλλά φυλακισμένος κατ’ οίκον – Η επόμενη μέρα για τον πιο διάσημο δολοφόνο στον κόσμο

Δέκα και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ο Όσκαρ Πιστόριους…

6 Ιανουαρίου 2024

Βολιβία: Ανακοίνωσε την κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης στην ιστορία της

Οι βολιβιανές αρχές ανακοίνωσαν την κατάσχεση ποσότητας κοκαΐνης άνευ προηγουμένου στον δυτικό νομό Ορούρο, σχεδόν…

6 Ιανουαρίου 2024

Στο σπίτι οι μαθητές με συμπτώματα κορονοϊού – Πώς θα δικαιολογούνται οι απουσίες

Οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα…

6 Ιανουαρίου 2024

Ρωσία: Απαγόρευσαν σε ιερέα να λειτουργεί επειδή τάχθηκε κατά του πολέμου

Το Πατριαρχείο της Μόσχας απαγόρευσε στον αρχιερέα Αλεξέι Ουμίνσκι να λειτουργεί και τον απήλλαξε των…

5 Ιανουαρίου 2024

Τουρισμός για όλους 2024: Τι αλλάζει στα κριτήρια – Νέα ποσά, δικαιούχοι και διαδικασία

Έπεσαν οι υπογραφές σήμερα, Παρασκευή, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος Τουρισμός…

5 Ιανουαρίου 2024