Τοπικά

Δεν άντεξαν το 80% των κοινωνικών επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στη Μαγνησία

Το 80% των επιχειρήσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας που ιδρύθηκαν στη Μαγνησία πριν μερικά χρόνια, δεν μπόρεσαν τελικά να λειτουργήσουν λόγω των δυσκολιών της κρίσης και της φορολογικής λαίλαπας, όπως τονίστηκε σε χθεσινή ημερίδα στο Τμήμα Χωροταξίας.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Τμήματος Χωροταξίας συμμετέχει σε διεθνές έργο που αφορά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και η χθεσινή ημερίδα αποσκοπούσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων από δράσεις και έρευνες που έγιναν.

Το στέλεχος της ΜΟΚΕ κ. Π. Ροδακινιάς

 
Ο συντονιστής του έργου για την Ελλάδα, καθηγητής του Τμήματος Χωροταξίας κ. Παντελής Σκάγιαννης επισήμανε πως «η χθεσινή ημερίδα είχε θέμα: «Επιχειρηματική Εκπαίδευση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η εκπαίδευση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και η συμβολή τους στην Βιώσιμη Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη». Στο πλαίσιο του έργου έχουμε δημιουργήσει τρία εκπαιδευτικά πακέτα για την επιχειρηματικότητα που μπορούν να δοθούν σε ΑΕΙ αλλά και σε επιχειρήσεις. Τα εκπαιδευτικά πακέτα με τα μοντέλα διατίθενται και ηλεκτρονικά, ενώ είναι σε πολλές ξένες γλώσσες. Στην Ελλάδα η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, ενώ η κοινωνική επιχειρηματικότητα εξελίσσεται».
Το στέλεχος της ΜΟΚΕ κ. Πέτρος Ροδακινιάς έκανε εισήγηση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος επισήμανε πως οι επιχειρήσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αγγίζουν τις 1.000, αλλά δεν ξέρουμε πόσες από αυτές είναι ενεργείς. Το 77% των επιχειρήσεων αυτών είναι συλλογικού παραγωγικού σκοπού όπως οι ΚΥΝΣΕΠ που δραστηριοποιούνται σε διάφορα επίπεδα, ένα 3% είναι επιχειρήσεις κοινωνικής ένταξης και το υπόλοιπο 20% ασχολούνται με την κοινωνική φροντίδα, όπως ηλικιωμένων, βρεφών.
Ο κ. Ροδακινιάς ανέφερε πως πολλές επιχειρήσεις γράφηκαν στο μητρώο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά δεν λειτούργησαν, αφού είδαν τα βάρη των πολλών φόρων, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες της κρίσης. Άλλωστε οι περισσότερες ξεκίνησαν με οριακή χρηματοδότηση και περισσότερο με ίδιους πόρους κοντά στα 10.000-15.000 ευρώ.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μαγνησία ο κ. Ροδακινιάς ανέφερε πως «μέσα από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΩ την περίοδο 2013-2014 δημιουργήθηκαν γύρω στις 100 επιχειρήσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στα φυσικά καλλυντικά, αλλά και στα παραδοσιακά τρόφιμα. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, ένα 80% των επιχειρήσεων αυτών δεν κατόρθωσαν να λειτουργήσουν ή να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».
Μέσα από ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε σε αρμόδιους φορείς σχολιάζεται η κρίση με κάποιους να επισημαίνουν πως θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να οδηγηθούμε σε εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα.
Φώτης Σπανός

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γενική συνέλευση του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας

Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που…

24 Ιανουαρίου 2024

Πανηγύρισαν Ολυμπιακός και Νίκη στο βόλεϊ

Με τα παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος στη Β’ Εθνική βόλεϊ των…

24 Ιανουαρίου 2024

«Graphic Novel και Ολοκαύτωμα, Διδακτικές προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στο Μουσείο της Πόλης

  Σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου,…

24 Ιανουαρίου 2024

Κοπή πίτας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18.00 έως 20.00, ο Σύνδεσμός Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας…

24 Ιανουαρίου 2024

Η Αγριά νικήτρια του τοπικού ντέρμπι με τον Ίωνα

Η Αγριά ήταν η νικήτρια του μαγνησιώτικου ντέρμπι με τον Ίωνα, ενώ η Ανόρθωση σημείωσε…

24 Ιανουαρίου 2024

Επίκαιρη Συνέντευξη Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου στο ΠΡΩΤΟ Πρόγραμμα

Παρακολουθήστε την επίκαιρη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, στην εκπομπή…

24 Ιανουαρίου 2024