Τοπικά

Συνάντηση εργαζομένων του Π.Θ. με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας

Συνέχεια στην προσπάθειά τους για επιστροφή των απολυμένων στην εργασία τους, έδωσαν σήμερα εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδημητρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι ο ερχομός του νέου έτους βρήκε δεκάδες συναδέλφους τους χωρίς δουλειά αφού έληξαν οι συμβάσεις τους και δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την ανανέωσή τους και ότι κάποιοι είναι ήδη στην ανεργία από τις 30 Νοέμβρη.
Τόνισαν ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν κρίσιμες λειτουργικές ανάγκες στο Πανεπιστήμιο, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εργάζονται πλάι-πλάι με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ υπαλλήλους, με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά πολλές φορές με ελάχιστα δικαιώματα. Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, βρίσκονται συνεχώς με το άγχος της απόλυσης, της ανανέωσης της σύμβασης. Παρά την σημαντική προσφορά τους, τους αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση τους, κρατώντας τους ομήρους για χρόνια. Εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, αλλά και με τα απαράδεκτα ιδιωτικά συμφωνητικά (ή τίτλους κτήσης).
Σημείωσαν δε ότι είναι πραγματικά τραγικό, υπάλληλοι με 20 σχεδόν χρόνια εργασίας και προσφοράς στο Πανεπιστήμιο, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να απολύονται ή να κινδυνεύουν με απόλυση.
Επισήμαναν ακόμα ότι και στα Πανεπιστήμια, όπως και σε άλλους τομείς του Δημοσίου, διογκώνεται συνεχώς το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, λόγω της πολιτικής παγώματος των προλήψεων. Παράλληλα, επεκτείνονται οι κάθε είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανάθεση σε εργολάβους διάφορων τομέων των Πανεπιστημίων (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα). Με αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε μόνιμη ανασφάλεια, σε μια ζωή μισή, η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή δυστυχώς, όπως είπαν, όλων των κυβερνήσεων. Και πρόσθεσαν ότι η μόνη πραγματική λύση, που αποτελεί και διαχρονική διεκδίκηση τόσο της Ομοσπονδίας τους όσο και του Συλλόγου τους, είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Ανέφεραν ακόμα ότι έχουν μεγάλες ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και Πρυτανικές Αρχές και θα πρέπει να πάρουν μέτρα προκειμένου να βρεθούν λύσεις και κονδύλια για την επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων τους, διαμηνύοντας, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.
Η κ. Παπαδημητρίου δέχθηκε τους εργαζόμενους στο γραφείο της και άκουσε με προσοχή το πρόβλημα που της έθεσαν. Παραδέχθηκε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί όχι μόνο το Πανεπιστήμια αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και την ίδια την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την αντιμετώπισή του.

Μαριεττάκης Δημήτρης
μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πρεμιέρα για τις παγκορασίδες του Ολυμπιακού στο βόλεϊ

Ξεκινούν σήμερα οι υποχρεώσεις της ομάδας βόλεϊ Παγκορασίδων του Ολυμπιακού Βόλου για το πρωτάθλημα της…

24 Ιανουαρίου 2024

Πέθανε η Αιμιλία Γερουλάνου – Η ανάρτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τη μητέρα του

Από τη ζωή έφυγε η μητέρα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου. Η Αιμιλία Καλλιγά…

24 Ιανουαρίου 2024

Παρουσιάζεται το αισθηματικό και κοινωνικό μυθιστόρημα της Ελευθερίας Σκαμάγκα

  Το βιβλίο «Επείγουσες Συναντήσεις» της Ελευθερίας Σκαμάγκα (εκδόσεις Ήβη) παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου…

24 Ιανουαρίου 2024

Τέλος και ο Κυριάκος από τον Ολυμπιακό Βόλου

Όπως έχει ήδη γράψει η «Θ» ο Τάσος Κυριάκος έχει αποχωρήσει από τη θέση του…

24 Ιανουαρίου 2024

Πιρς Μόργκαν: Πανηγυρίζει που τα Όσκαρ σνόμπαραν Ρόμπι και Γκέργουικ

Καυστικός και δηκτικός για ακόμα μια φορά εμφανίστηκε ο Πιρς Μόργκαν μετά την ανακοίνωση των…

24 Ιανουαρίου 2024

Παρουσίαση του οργανοποιού Νίκου Φρονιμόπουλου

  Σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού…

24 Ιανουαρίου 2024