Κατηγορίες: Οικονομία

Δανειστές: ΦΠΑ 23% ή καθόλου στην ιδιωτική εκπαίδευση

Στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι θεσμοί διατύπωσαν ενστάσεις επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ η οποία δεν προβλέπει μειωμένους συντελεστές στην εκπαίδευση.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις δύνανται είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.
Ο Ν. Φίλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και ότι σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης, εστιάζοντας στην ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου.
«Το εάν υπάρχει όχι ή ενστάσεις θα το δούμε, δεν το γνωρίζω. Στη συνάντηση που είχα εγώ με την τρόικα δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα, ούτε καν αναφορά», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχω την ευθύνη για τα οικονομικά της χώρας, αλλά για την Παιδεία», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του κοινοτικού κανονισμού αλλά τονίζοντας με νόημα ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες επ’ αυτού καθώς το θέμα του ΦΠΑ στην Παιδεία έχει μπει και πριν από τρεις μήνες, τώρα όμως ξανατίθεται “και κάνεις τους υπολογισμούς σου” καθώς “η διαπραγμάτευση έχει πάντοτε πολλές δυνατότητες για να βρεις λύση αρκεί όλες οι πλευρές να θέλουν”.
Ο υπουργός ωστόσο έκανε λόγο για «ιδιομορφία» στην Ελλάδα σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση καθώς σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχει «τόσο εκτεταμένο δίκτυο ιδιωτικής εκπαίδευσης πάσης φύσεως».
Να σημειωθεί ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου της επιβολής 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι.

Πηγή Μega

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παλιά συνεργάτες τώρα αντίπαλοι Λόπεθ και Μπράτσος

Στο παιχνίδι με την Κηφισιά, θα βρεθούν αντίπαλοι στους πάγκους οι Άνχελ Λόπεθ και Κώστας…

9 Φεβρουαρίου 2024

«Μύγα Τσε Τσε» από τη Θεατρική Ομάδα Βόλου «Θρυαλλίδα»

  Η Θεατρική Ομάδα Βόλου «Θρυαλλίδα» παρουσιάζει τη «Μύγα Τσε Τσε», μια κλασική φάρσα του…

9 Φεβρουαρίου 2024

Ψάχνει επειγόντως βαθμούς ο Βόλος

Επειγόντως βαθμούς ψάχνει ο Βόλος, στα πέντε εναπομείναντα παιχνίδια της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λιγκ,…

9 Φεβρουαρίου 2024

Βόλος: Ηλικιωμένη ήρθε “πρόσωπο με πρόσωπο” με κλέφτες

"Πρόσωπο με πρόσωπο" με δύο κλέφτες ήρθε χθες το βράδυ μια 92χρονη γυναίκα που ζει…

9 Φεβρουαρίου 2024

Φθηνότερο μέχρι δύο ευρώ το κιλό στο αρνί

Σταθερές παραμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο οι τιμές των κρεάτων στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της γειτονιάς.…

9 Φεβρουαρίου 2024

Βόλος:Αύξηση κατά 5% η αερορύπανση το 2023 σε σχέση με το 2022

Αυξημένη κατά 5% ήταν η αερορύπανση στην πόλη του Βόλου το 2023 σε σχέση με…

9 Φεβρουαρίου 2024