Τοπικά

«Colosteο» στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης με επικεφαλής τον Βολιώτη καθηγητή Γ.Κουτεντάκη

Λύση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης επιχειρεί να δώσει το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Colosteο» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο, μία εταιρεία βιοχημείας-βιοϊατρικής στην Ισπανία και μία εταιρεία βιοκινητικής στην Καρδίτσα. Επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας είναι ο Βολιώτης ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ δρ. Γιάννης Κουτεντάκης.

«Σχηματίσαμε μία ομάδα και όταν έγινε η πρόταση είχαν αναφερθεί όλα τα στάδια της μελέτης. Ο τελικός σκοπός του εγχειρήματος είναι να υπάρξει ένα προϊόν υπό μορφή χαπιού ή σκόνης, που θα το παίρνουν άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν οστεοπενία και οστεοπόρωση» δήλωσε ο κ. Κουτεντάκης
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συμπλήρωμα αυτό θα δρα και για την πρόληψη. «Ξέρουμε ότι τα ποσοστά της οστεοπόρωσης είναι μεγάλα και θα γίνουν μεγαλύτερα» είπε και πρόσθεσε ότι η καραντίνα δεν βοηθάει καθώς δεν κινούμαστε.
Όπως ανέφερε οι Ελληνίδες παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσοστά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σωματικής δραστηριότητας. Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται και οι άνδρες στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 240% στις γυναίκες και 310% στους άνδρες σε σχέση με τα στοιχεία του 1990.
«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν χρόνια την οστεοπόρωση. Τελευταία και οι άνδρες την έχουν κυρίως λόγω των κακών διατροφικών συνηθειών και αρκετές φορές είναι πιο έντονη».
Μιλώντας για το συμπλήρωμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η επιστημονική ομάδα, ο κ. Κουτεντάκης δήλωσε πως είναι πολύ σημαντική η πρόληψη της οστεοπόρωσης. Όπως είπε, η βιολογική ανάπτυξη της γυναίκας ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 17 ετών και στους άνδρες είναι στα 22.
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο θα βοηθήσει τους ανθρώπους» τόνισε και εξήγησε ότι η επιστημονική ομάδα στοχεύει στη δημιουργία ενός φυσικού συμπληρώματος βασισμένο στο βόειο πρωτόγαλα.

Ο κ. Γ. Κουτεντάκης

Η ερευνητική ομάδα έκανε τρεις μεγάλες μελέτες για το συμπλήρωμα.
Η πρώτη έγινε σε κυτταρικό επίπεδο στην Πορτογαλία το 2018. «Με καλλιέργειες κυττάρων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί η χορήγηση του πρωτογάλακτος να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ιστού. Στη δεύτερη μελέτη, που έγινε στην Ισπανία το 2019, το συμπλήρωμα χορηγήθηκε σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης βεβαίωσαν την ασφάλεια του συμπληρώματος.
Στην τρίτη μελέτη, που έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στις εργαστηριακές υποδομές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το συμπλήρωμα δοκιμάστηκε σε ανθρώπους.
«Ευελπιστούμε να έχουμε τα αποτελέσματα της τρίτης μελέτης μέχρι τα Χριστούγεννα» σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης και πρόσθεσε πως από τις πρώτες βιομελέτες σε επίπεδο κυττάρων και ποντίκια τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. «Αναμένουμε κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του ανθρώπινου δείγματος. Μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα της τρίτης μελέτης είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε ο καθηγητής.
Σημειώνεται ότι στην Τρίτη φάση του προγράμματος , το συμπλήρωμα Colosteo δοκιμάστηκε σε τρεις ομάδες συμμετεχόντων: α)υγιείς γυναίκες με εμμηνόπαυση, β)γυναίκες και άνδρες με οστεοπόρωση και γ) γυναίκες και άνδρες με οστεοπενία.
Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν το συμπλήρωμα μετά από μέτρηση της οστικής τους πυκνότητας. «Είδαμε θετικές διαφορές στην οστική πυκνότητα και αναμένουμε τα πλήρη αποτελέσματα».
Όσο για την επιλογή του βόειου πρωτογάλακτος, ο καθηγητής τόνισε ότι παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργάστηκαν πολλοί επιστήμονες.

«Το πρόγραμμα απαιτούσε ότι νέοι επιστήμονες θα πάνε σε άλλη χώρα, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις μελέτες. Αντίστοιχα, επιστήμονες από την Ισπανία και την Πορτογαλία ήρθαν στα Τρίκαλα επιστήμονες για τον ίδιο λόγο» εξήγησε ο κ. Κουτεντάκης.
Οι μετακινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ανταλλαγή γνώσεων και νοοτροπιών. Οι επιστήμονες που εργάστηκαν για το ερευνητικό πρόγραμμα ξεπερνούν τους 25.
Οι συνεργάτες του Colosteo ευελπιστούν ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στην εύρεση συμπληρωματικών θεραπειών, μέσω μη φαρμακευτικής προσέγγισης) για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης/ οστεοπενίας και των συνεπειών τους.
Συμπληρωματικά, αναφέρουμε ότι μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 55 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση, μία πάθηση του μεταβολισμού των οστών που οδηγεί στην απώλεια μεταλλικών στοιχείων από τον σκελετό.
Όσο για το όνομα Colosteo, προέκυψε από το colostrum (πρωτόγαλα) και το osteo (οστό).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μήνυμα Ισραήλ στη Χάγη: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα…

24 Μαΐου 2024

Χαλκίδα: «Θάψτε με, θέλω να πεθάνω» φώναζε μία εκ των κατηγορουμένων εφοριακών μετά την απολογία της

«Θάψτε με, θέλω να πεθάνω» φώναξε μια εκ των κατηγορουμένων εφοριακών στη Χαλκίδα, μετά την…

24 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα – Μάθε πού ψηφίζεις

Στη διάθεση των πολιτών βρίσκονται πλέον τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών με το πού ψηφίζουν…

24 Μαΐου 2024

Σοκ από τον θάνατο 46χρονου στη Ν.Ιωνία

Σοκ από τον θάνατο 46χρονου επιχειρηματία στη Ν.Ιωνία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 46χρονος…

24 Μαΐου 2024

Σον Κίνγκστον: Συνελήφθη για κλοπή τηλεόρασης

Συνελήφθη στην Καλιφόρνια ο γνωστός Αμερικανός ράπερ, Σον Κίνγκστον, λίγες ώρες μετά την έφοδο της…

24 Μαΐου 2024

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων στο Πήλιο

Το Ψήφισμα διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτιστικών Φορέων Κεραμιδίου-Κερασιάς και Καναλίων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών…

24 Μαΐου 2024