Τοπικά

«Χρυσός» η τιμή του ελαιόλαδου

 

«Χρυσάφι» κοστίζει το ελαιόλαδο, με την τιμή του να έχει «εκτοξευτεί» και την αύξηση να είναι από 42,7% μέχρι 70,8%, ανάλογα το είδος, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών ειδών παντοπωλείου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Επιπλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος το ελαιόλαδο να λείψει από το ελληνικό τραπέζι μετά τη νέα χρονιά, μιας και η φετινή παραγωγή είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να είναι δυσεύρετο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην τιμή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών ειδών παντοπωλείου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, η τιμή στο ελαιόλαδο κλασικό παρθένο (λίτρο) και στο ελαιόλαδο έξτρα (εξαιρετικό) παρθένο (λίτρο) αυξήθηκε 42,7% και 70,8% αντίστοιχα τον φετινό Σεπτέμβριο έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου. Αύξηση παρατηρείται και στη σύγκριση τιμών Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2023 κατά 1,7% και 16,8% αντίστοιχα.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η τιμή στο ελαιόλαδο κλασικό παρθένο ήταν 9,36 ευρώ το λίτρο και την αντίστοιχη περσινή περίοδο στα 6,56 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 42,7% ή 2,80 ευρώ το λίτρο.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2023 η τιμή στο ελαιόλαδο έξτρα (εξαιρετικό) παρθένο ήταν στα 11,87 ευρώ το λίτρο και τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 6,95 ευρώ το λίτρο, με την αύξηση που σημειώνεται, να είναι της τάξης του 70,8% ή 4,92 ευρώ το λίτρο.
Επιπλέον, αύξηση 1,7% παρατηρείται στην τιμή του ελαιόλαδου κλασικού παρθένου τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, με την τιμή να έχει ανέβει κατά 0,16 ευρώ το λίτρο. Τον Σεπτέμβριο του 2023 η τιμή ήταν 9,36 ευρώ το λίτρο και τον Αύγουστο του 2023 9,20 ευρώ/λίτρο.
Αύξηση κατά 16,8% καταγράφεται και στο ελαιόλαδο έξτρα (εξαιρετικό) παρθένο τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με τον ακριβώς προηγούμενο μήνα. Τον Σεπτέμβριο του 2023 η μέση τιμή ήταν 11,87 ευρώ το λίτρο και τον Αύγουστο του 2023 στα 10,16 ευρώ το λίτρο, με την αύξηση να είναι 1,71 ευρώ το λίτρο.

Ελλείψεις στο ελαιόλαδο μετά τα Χριστούγεννα
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων κ. Θωμάς Δάμτσας σημείωσε πως η τιμή του ελαιόλαδου είναι αυξημένη, διότι οι Έλληνες παραγωγοί πέρσι εξήγαγαν τεράστια ποσότητα ελαιόλαδου, διότι η παραγωγή στην Ευρώπη και την Αφρική ήταν πάρα πολύ μικρή.
«Η παραγωγή σε λάδι πέρσι ήταν πολύ μικρή σε Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο, Τυνησία, με αποτέλεσμα να αγοράσουν αυτές οι χώρες τη δική μας παραγωγή» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «μπορεί να ακούγεται υπερβολικό σαν νούμερο, αλλά το 90% του λαδιού το κάναμε εξαγωγή, οπότε έμεινε πολύ μικρή ποσότητα για τις ανάγκες της Ελλάδας».
Ο κ. Θωμάς Δάμτσας επισήμανε πως είναι ορατός ο κίνδυνος με τη νέα χρονιά να μην υπάρχει λάδι στο ελληνικό τραπέζι. «Κινδυνεύουμε να μην έχουμε λάδι μετά τα Χριστούγεννα, διότι δεν θα μπορεί κάποιος να βρει. Κι αυτό γιατί φέτος, πανελλαδικά, είναι πολύ μικρή η παραγωγή, οπότε είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει ελαιόλαδο για το τραπέζι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολλοί παραγωγοί στο Πήλιο και τη Μαγνησία γενικότερα δεν έχουν πολύ λάδι ούτε καν για δική τους χρήση. «Πολλοί υπολόγιζαν να καλύψουν τις ανάγκες τους από τη φετινή παραγωγή, αλλά είναι πολύ μικρή» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως πέρσι το λάδι πουλήθηκε κατά μέσο όρο περίπου στα 5 ευρώ το κιλό, όταν τις προηγούμενες χρονιές πωλούνταν μέσο όρο στα 2,30-2,40 ευρώ το κιλό: «Οι παραγωγοί το πούλησαν με την προοπτική ότι φέτος θα υπήρχε παραγωγή για να βγάλουν έστω το δικό τους το λάδι, αλλά οι ποσότητες είναι πολύ μικρές».
Τέλος ο ίδιος σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «ένας ντενεκές των 15 κιλών έχει επίσημα τιμή στα 140-150 ευρώ. Το 170 ευρώ που ακούγεται και «κυκλοφορεί» είναι λίγο υπερβολικό για αυτή τη στιγμή. Μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του, διότι θα είναι δυσεύρετο».

Έναρξη λειτουργίας ελαιοτριβείων Αργαλαστής και Άνω Λεχωνίων
Από τον Α.Σ Πηλίου – Β. Σποράδων ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
«Έναρξη λειτουργίας ελαιοτριβείου Αργαλαστής: Δευτέρα 23/10/2023.
Ανάλογα με το ενδιαφέρον των παραγωγών θα καθοριστούν συγκεκριμένες ημέρες λειτουργίας.
Έναρξη λειτουργίας ελαιοτριβείου Άνω Λεχωνίων: Το ελαιοτριβείο των Άνω Λεχωνιών προς το παρόν δεν δύναται να λειτουργήσει λόγω ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες.
Ωστόσο, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να εναποθέσουν τις ελιές τους στις εγκαταστάσεις των Άνω Λεχωνίων και να τις ελαιοποιήσει ο Συνεταιρισμός στο ελαιοτριβείο της Αργαλαστής χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Μπασαγιάννης Απόστολος: 6987524110, Τσιαντός Δημήτριος: 6937103371, Μπρέλλα Σωτηρία: 6945928737.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το