Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Τα 4,6 εκατ. ευρώ έφθασε η ενίσχυση προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Στρατινάκη, για την πορεία υλοποίησης του σχήματος στήριξης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία. Πρόκειται, ειδικότερα, για το σχήμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης προς τους δικαιούχους εργαζόμενους, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στον ονομαστικό μισθό και αναλογία «δώρου Χριστουγέννων». Η χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης, μετά την υποβολή των αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προχωρούσε σε συνέχεια των σχετικών διασταυρώσεων σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επιτροπές και τα κλιμάκια της κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά από τις σχετικές αυτοψίες. Έτσι, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη λήψη των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προωθούσε τα σχετικά στοιχεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο και δρομολογούσε τις καταβολές της ειδικής αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκαν μέχρι και το Φεβρουάριο πέντε (5) καταβολές της ειδικής αποζημίωσης μετά τις διασταυρώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία από το έργο των επιτροπών και των κλιμακίων κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συνολικά, μέχρι τώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, έχουν καταβληθεί 4.589.558 ευρώ ειδικής αποζημίωσης προς 5.715 εργαζόμενους από 780 επιχειρήσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Το εν λόγω ποσό κατανέμεται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας χορηγήθηκαν 553.743 ευρώ ειδικής αποζημίωσης προς 631 εργαζόμενους 125 επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας χορηγήθηκαν 2.300.495 ευρώ ειδικής αποζημίωσης προς 2.121 εργαζόμενους 143 επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων χορηγήθηκαν 1.488.209 ευρώ ειδικής αποζημίωσης προς 2.337 εργαζόμενους 422 επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
• Στην Περιφερειακή Τρικάλων χορηγήθηκαν 247.111 ευρώ ειδικής αποζημίωσης προς 626 εργαζόμενους 90 επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Η διαδικασία υλοποίησης του εν λόγω σχήματος σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε ενδεχόμενο που προκύψουν κάποιες τελευταίες περιπτώσεις δικαιούχων από τις επιτροπές και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αυτές θα προωθηθούν άμεσα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να προχωρήσει η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης μέσα από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σε συνέχεια της σχετικής συνεργασίας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε πως «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και δη τη Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση και ένταση, το σχήμα της στοχευμένης στήριξης της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Ένα σχήμα που βασίστηκε στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας και στην αντίστοιχη χορήγηση ειδικής αποζημίωση προς τους δικαιούχους που προέκυψαν μετά από τη διαδικασία αυτοψιών και ελέγχων των επιτροπών και των κλιμακίων της κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μέχρι τώρα – που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του σχήματος – έχουν καταβληθεί περίπου 4,6 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 5.700 εργαζόμενους 780 επιχειρήσεων σε όλη τη Θεσσαλία. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως την επόμενη περίοδο μαζί με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δρομολογούνται και μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης σε περιοχές που επλήγησαν στη Θεσσαλία, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το