Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις αποκατάστασης στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Συνεχίζεται η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους της Μαγνησίας, όπως και όλης της Θεσσαλίας, για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των πρωτόγνωρων πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2023, στο πλαίσιο του έργου και των αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Προς αυτή την κατεύθυνση, και μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό τον Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, στον άξονα προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», με τίτλο «Πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού V», σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δημήτρη Σκάλκου (ΑΔΑ: ΡΞΔΧ46ΜΤΛ6-1ΩΟ). Η εν λόγω πρόσκληση αφορά έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 32,18 εκατ. ευρώ, η οποία και περιλαμβάνει έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης προς το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή.

Ειδικότερα, η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 ευρώ προς το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου κατανέμεται, όπως αποτυπώνεται και στην εν λόγω πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, ως εξής:

• 700.000 ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις δικτύων, υποδομών και παραλιακού μετώπου σε Αγ. Ιωάννη και Χορευτό.
• 700.000 ευρώ για προσωρινές αποκαταστάσεις στο δίκτυο ύδρευσης σε όλες τις περιοχές του Δήμου.
• 600.000 ευρώ για επισκευές ζημιών στο εσωτερικό και αγροτικό δίκτυο των Τοπικών Κοινοτήτων Πουρίου, Τσαγκαράδας, Ζαγοράς και Ανηλίου.

Πρόκειται για συνέχεια της έκτακτης χρηματοδότησης που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα, μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, ύψους 2.450.000 ευρώ, παράλληλα του σχεδιασμού για τα μεγάλα έργα αποκατάστασης στο Πήλιο που προωθείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και της έκτακτης χρηματοδότησης που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα έργα προσωρινής αποκατάστασης στο Πήλιο. Και, φυσικά, καθώς ωριμάζει ο σχεδιασμός και η μελετητική διαδικασία από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου θα συνεχιστεί η εν λόγω έκτακτη χρηματοδότηση.

Με αφορμή την νέα πρόσκληση έκτακτης χρηματοδότησης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «όπως σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας – αλλά και της πατρίδας μας – συνεχίζεται η έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές μετά από τις φυσικές καταστροφές. Συνεχίζεται και προς το Πήλιο και δη το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου μετά από συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της έκτακτης χρηματοδότησης κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ κατά τους προηγούμενους μήνες, ώστε να είναι εφικτή η διαχείριση των επιπτώσεων, αλλά και η αποκατάσταση των ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε λοιπά δίκτυα, αλλά και σε υποδομές μετά τη φυσική καταστροφή που προκλήθηκε από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά την πρόσφατη έγκριση για έκτακτη χρηματοδότηση, αυτή αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης σε Αγ. Ιωάννη και σε Χορευτό, τις προσωρινές παρεμβάσεις αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε διάφορες περιοχές του Δήμου όπου το δίκτυο υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά και διορθωτικές κινήσεις τόσο στο αγροτικό, όσο και στο εσωτερικό δίκτυο κοινοτήτων, όπως το Πουρί, η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα και Ανήλιο. Πρόκειται για προσωρινές παρεμβάσεις σε κάθε περίπτωση, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η άμεση αποκατάσταση με το βλέμμα στις ανάγκες που δημιουργεί τόσο η αγροτική, όσο και η τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή, αναμένοντας τις σχετικές μελέτες για οριστικές και πιο ανθεκτικές παρεμβάσεις. Και οι παρεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν, την αμέσως επόμενη περίοδο, και σε άλλες περιοχές του Πηλίου, όπου κρίνεται αναγκαίο, σε ένα πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και δη τη νέα Δημοτική Αρχή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το