Τοπικά

Χιλιάδες εξετάσεις καθημερινά στο Νοσοκομείο Βόλου – Στα όριά τους οι γιατροί στις υποστελεχωμένες κλινικές

Όλο και περισσότεροι Βολιώτες καταφεύγουν πλέον στο Νοσοκομείο για να εξεταστούν, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχονται, είναι δωρεάν, ειδικά μετά την κατάργηση των πέντε ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία. Η κοσμοσυρροή που παρατηρείται στα Επείγοντα και στα Εξωτερικά Ιατρεία φέρνει στα όρια τους γιατρούς οι οποίοι σε αρκετές κλινικές είναι λιγοστοί και θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους στα επείγοντα, αλλά και να μεταβούν στην Κλινική, να κάνουν εφημερία, να δουν έκτακτα περιστατικά από άλλες κλινικές. Κατά μέσο όρο για το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιούνταν στο Νοσοκομείο 2.150 εξετάσεις στα Επείγοντα και τα Εξωτερικά Ιατρεία.

«Κάθε μέρα στα Επείγοντα και τα Εξωτερικά Ιατρεία γίνεται πανικός από την προσέλευση ασθενών» επισημαίνει γιατρός με χρόνια εμπειρία και προσθέτει πως χρόνο με τον χρόνο μέσα στην κρίση και όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στο «Αχιλλοπούλειο». Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο αριθμός εξετασθέντων στα Εξωτερικά Ιατρεία στο Νοσοκομείο Βόλου ανήλθε στους 38.890, ενώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 οι εξεταζόμενοι ανήλθαν στους 44.391 (250 ασθενείς κάθε μέρα), δηλαδή αύξηση που αγγίζει το 15%.
Επίσης ο αριθμός εξετάσεων στα Εξωτερικά Ιατρεία από 169.373 που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έφτασαν στις 179.326 στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Αύξηση κατά 12.000 παρουσίασαν και οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα Επείγοντα. Έτσι από τις 199.144 που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έφτασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις 211.143.

Επίσης στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εξάμηνο τα επισκέφθηκαν 36.246 άτομα, που σημαίνει πως καθημερινά οι επισκέψεις ασθενών αγγίζουν τους 200. Αν προσθέσουμε τους ασθενείς στα Επείγονται και αυτούς στα Εξωτερικά Ιατρεία, τότε καθημερινά ο αριθμός τους αγγίζει τους 450.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι γιατροί, είναι πως η οικονομική δυσχέρεια για επίσκεψη σε κάποιον ιδιώτη γιατρό και η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών ασφαλισμένων και ανασφάλιστων έκαναν πέρυσι «περιζήτητες» τις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων.

«Αγκάθι» η υποστελέχωση
Ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Κώστας Σπυρόπουλος εξήγησε πως «η αύξηση της προσέλευσης των ασθενών συνδυάζεται με την κρίση αλλά και με την αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αν δεν ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Έρχονται στο Νοσοκομείο περιστατικά που δεν είναι καν επείγοντα. Η αύξηση της προσέλευσης των ασθενών σηματοδοτεί και την ανάγκη για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με επιπλέον ιατρικό προσωπικό, καθώς γιατροί συνταξιοδοτούνται, αποχωρούν και με δυσκολία αντικαθίστανται».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής κ. Θανάσης Λιούπης ανέφερε πως «οι ασθενείς επιλέγουν το Νοσοκομείο Βόλου για να εξεταστούν και να εγχειριστούν. Ενδεικτικά στη δικιά μας κλινική έχουμε κλείσει με χειρουργεία για το καλοκαίρι και πλέον κάνουν πρόγραμμα για το Φθινόπωρο. Βέβαια θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης σε διάφορες Κλινικές, όπως η ΩΡΛ, η Οφθαλμολογική, η Παιδιατρική, το Γαστρεντερολογικό.
Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας επισήμανε πως στα εξωτερικά ιατρεία του νευροχειρουργικού ιατρείου η προσέλευση έχει αυξηθεί κατά 100%. Παλιότερα βλέπαμε 10-20 περιστατικά σε μια μέρα και τώρα βλέπουμε 40-50 περιστατικά σε δύο ημέρες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υγείας στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, οι επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία ανήλθαν το 2016 σε 679.356, έναντι 606.661 το 2015 και 598.862 το 2014.

Αναμόρφωση πρωτοβάθμιας  φροντίδας υγείας
Από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983, έχουν γίνει πολλές απόπειρες οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στόχο να αποτελέσει ένα άτυπο ανάχωμα στην πρόσβαση στα νοσοκομεία ασθενών που δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αποσυμφορήσει την κατάσταση στα Νοσοκομεία και γι’ αυτό έχει αποφασίσει ήδη την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ειδικότερα η οργάνωση συστήματος ΠΦΥ που θα βασίζεται στον οικογενειακό γιατρό, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τις υφιστάμενες μονάδες (Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ) και το οποίο περιλαμβάνει ένα «αυστηρό σύστημα παραπομπών» για τα μη επείγοντα περιστατικά σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Οι πολίτες θα εγγράφονται στην ΤΟΜΥ της γειτονιάς τους και τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα παρακολουθεί την υγεία τους. Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτός που θα παραπέμπει τον πολίτη για ειδικές υπηρεσίες υγείας στα Κέντρα Υγείας. Εφόσον ο πολίτης χρήζει περαιτέρω διάγνωσης, παρακολούθησης, θεραπείας ή νοσηλείας θα παραπέμπεται στο νοσοκομείο.
Η απευθείας πρόσβαση των πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν θα απαγορεύεται, ωστόσο θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα όσοι έχουν παραπεμφθεί από το Κέντρο Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό.
Άλλωστε όπως διαμηνύεται και από το υπουργείο υγείας το 70% των περιστατικών που φθάνουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν «σταματήσει» σε κάποιο προηγούμενο επίπεδο περίθαλψης.
Στον Βόλο προβλέπεται η δημιουργία δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλεξανδρούπολη: Καταδικάστηκε ο καθηγητής για παρενόχληση μαθήτριας

Ποινή φυλάκισης 22 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε στον καθηγητή στην Αλεξανδρούπολη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας…

30 Μαΐου 2024

Κυψέλη: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 4χρονης και της 76χρονης προγιαγιάς της

Η περιπέτεια της Αμαρίσα Μεϊντάνι, 4 ετών, και της προγιαγιάς της, Έσμα Μεϊντάνι, 76 ετών,…

30 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση ProRata: Ανατροπή – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ProRata, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία…

30 Μαΐου 2024

Κασσελάκης: Μπάζωναν επί τρεις μέρες στα Τέμπη και έκρυψαν τη συνάντηση – Γνώριζε ο Μητσοτάκης;

Απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη και τη μυστική συνάντηση που…

30 Μαΐου 2024

Η Φινλανδία «έσπασε το φράγμα» των 25 βαθμών κελσίου και έχει… καύσωνα

Νέο ρεκόρ «έσπασε» η Φινλανδία τον μήνα Μάιο, ξεπερνώντας το επίσημο όριο του καύσωνα στη…

30 Μαΐου 2024

Ξαφνικό μπουρίνι έπληξε τα Ιωάννινα – Διεκόπη η κυκλοφορία σε δρόμο λόγω συσσώρευσης υδάτων

Μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε ένταση ήταν η κακοκαιρία που ξέσπασε σήμερα Πέμπτη, κατά…

30 Μαΐου 2024