Κόσμος

Η Χίλαρι Κλίντον πρώτη γυναίκα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο

Hillary Clinton, Bill Clinton, Chelsea Clinton

Η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την αμερικανική προεδρία μεγάλου πολιτικού κόμματος των ΗΠΑ, αναδεικνύεται πλέον και επισήμως η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, καθώς μετά τις διαφαινόμενες νίκες της στην χθεσινή «Super Τρίτη», όπου πραγματοποιήθηκαν προκριματικές εκλογές σε έξι πολιτείες, συμπληρώνει πλέον τον αριθμό των εκλεκτόρων που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να λάβει το χρίσμα του κόμματος για την υποψηφιότητα στην αμερικανική προεδρία.

Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να ανακοινώσει τη νίκη της, δηλώνοντας ότι: «μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος», σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα της καμπάνιας της.
Επίσης πρόσθεσε ότι η εκλογή μιας γυναίκας να είναι προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί ορόσημο, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς για τη διεξαγωγή της πρεκλογικής εκστρατείας.
Αν και προς το παρόν δεν έχουν δοθεί επίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις προβολές των τηλεοπτικών δικτύων, η Χίλαρι Κλίντον, μετά και τις χθεσινές προκριματικές εκλογές, νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, το Νέο Μεξικό, τη Νότια Ντακότα, αναμένεται ωστόσο να χάσει έναντι του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς στη Βόρεια Ντακότα.
Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπία για την αναμέτρηση στην Καλιφόρνια, που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ. Ακόμη κι αν εκεί επικρατήσει ο Σάντερς δεν θα μπορέσει να κλείσει την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων, αλλά μια νίκη στην πολιτεία αυτή θα τον ενθαρρύνει να παραμείνει στον αγώνα μέχρι το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο.
Συγχαρητήρια από Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να τη συγχαρεί για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Η ιστορική προεκλογική εκστρατεία της αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι προέκταση του αγώνα που κάνει μια ζωή, για τις οικογένειες και τα παιδιά της μεσαίας τάξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε επίσης, με τον συνυποψήφιο της Χίλαρι Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστή από το Βερμόντ, ενώ θα συναντηθούν αύριο στο Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα του Σάντερς.
«Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γερουσιαστή Σάντερς για τη δραστηριοποίηση εκατομμυρίων Αμερικανών μέσω της δέσμευσής του, σε θέματα όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα, αλλά και η επιρροή ειδικού ενδιαφέροντος που άσκησε ο Σάντερς στην αμερικανική πολιτική ζωή» ,τόνισε ο Έρνεστ.
Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τις κινήσεις του πρόεδρου Ομπάμα στη δραστηριοποίησή του προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το