Κόσμος

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Το πρωί της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου, στις 06:19 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Το βράδυ του ηλιοστασίου και τα αμέσως επόμενα θα είναι και τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Όταν ο Ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του τον Σεπτέμβριο, υπάρχει περίπου ίση μέρα και νύχτα, αλλά στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της μέρας. Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμήν του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.

Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία είναι απόλυτα αντίθετη στον γάμο των ομοφυλόφιλων»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε σήμερα (3/12) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.…

3 Δεκεμβρίου 2023

Χειροτονία Πρεσβυτέρου και Χειροθεσία Οικονόμου στην Αγριά

Με τις πληγές ακόμα νωπές από την πρόσφατη φυσική καταστροφή που έπληξε την Αγριά, η…

3 Δεκεμβρίου 2023

Να γυρίσει στις νίκες ενάντια στο Άργος Ορεστικό θέλει ο Γ.Σ. Αλμυρού

Να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών επιθυμεί ο Γυμναστικός Σύλλογος Αλμυρού. Μπορεί να έσπασε το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Η Χαριτίνη Μαλισσόβα απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – “Η ποίηση μπορεί να μας βοηθήσει να μην παραιτούμαστε”

Επιμέλεια Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά Καλεσμένη μου σήμερα η Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αρθρογράφος. Χαριτίνη μου,…

3 Δεκεμβρίου 2023

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Συραγώ» της Χαρί Λέκκα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μικρασιατών…

3 Δεκεμβρίου 2023

Σπύρος Μάγγος, o φλαουτίστας του «Τσομπανάκου»

Του Γιώργου Διαμαντόπουλου, μουσικού, μέλους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Σπύρος (Μάγκος)…

3 Δεκεμβρίου 2023