Θ Plus

Το Cassini θα «ξύσει» την επιφάνεια του Κρόνου και μετά θα… «αυτοκτονήσει»

Η λύση της «αυτοκτονίας» επιλέχθηκε από τους επιστήμονες για να αποφευχθεί η πιθανότητα το σκάφος να πέσει σε κάποιον από τους δορυφόρους του Κρόνου, τον Τιτάνα ή τον Εγκέλαδο, μολύνοντάς τους ίσως με γήινη μικροβιακή ζωή

Το διαστημικό σκάφος Cassini της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εισέρχεται πλέον στην τελική φάση της αποστολής της, ξεκινώντας από τη Δευτέρα την πρώτη από τις πέντε άκρως κοντινές διελεύσεις της από τον πλανήτη Κρόνο.

Το Cassini θα βουτήξει τόσο χαμηλά, που για πρώτη φορά θα «ξύσει» την ανώτερη ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη με τους θεαματικούς δακτυλίους. Αφού συλλέξει πολύτιμα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του Κρόνου, τον επόμενο μήνα, στις 15 Σεπτεμβρίου, το σκάφος θα οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή του με μια τελική «βουτιά» θανάτου μέσα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το Cassini, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004. Είκοσι χρόνια μετά την εκτόξευσή του από τη Γη, ο «βετεράνος» του διαστήματος ξεμένει πλέον από καύσιμα. Η λύση της «αυτοκτονίας» επιλέχθηκε από τους επιστήμονες για να αποφευχθεί η πιθανότητα το σκάφος να πέσει σε κάποιον από τους δορυφόρους, τον Τιτάνα ή τον Εγκέλαδο, μολύνοντάς τους ίσως με γήινη μικροβιακή ζωή.

Αν και το Cassini αποστειρώθηκε προτού φύγει από τη Γη το 1997, δεν αποκλείεται να έχουν επιβιώσει πάνω του μερικοί γήινοι μικροοργανισμοί. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου είναι υποψήφια για την ανακάλυψη μορφών ζωής, οι επιστήμονες θέλουν να αποφύγουν το μπέρδεμα με τη ζωή που θα έχει μεταφερθεί από τη Γη.

Η τροχιά της Δευτέρας φέρνει το σκάφος σε απόσταση μόνο 1.600 χιλιομέτρων από τα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του Κρόνου, πράγμα που επιτρέπει στα όργανά του να πάρουν δείγματα των αερίων του. Ο πλανήτης εκτιμάται ότι αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (περίπου 75%) και το υπόλοιπο είναι κατά βάση αέριο ήλιο συν μικροσκοπικές ποσότητες μερικών άλλων χημικών στοιχείων.

Οι τέσσερις επόμενες κοντινες διελεύσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το BBC, θα φέρουν τον σκάφος ακόμη πιο κοντά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, κάτι που θα αποτελέσει μια πρόκληση γι’ αυτό, καθώς η ισχυρή βαρύτητα του πλανήτη θα το τραβά προς τα κάτω και θα απειλήσει να το θέσει εκτός τροχιάς πρόωρα.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν να κάνουν πιο ακριβή μέτρηση για τη διάρκεια της ημέρας στον Κρόνο, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 10,5 γήινες ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πανηγύρισε το πρώτο “διπλό” ο Βόλος 1-2 τη Λαμία

Την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στη φετινή Σούπερ Λιγκ πανηγύρισε ο Βόλος κερδίζοντας με…

17 Δεκεμβρίου 2023

Με τη συμμετοχή 300 παιδιών η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των κατηχητικών σχολείων

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των κατηχητικών σχολείων και των νεανικών συντροφιών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε…

17 Δεκεμβρίου 2023

Σύσκεψη στον Βόλο υπό τον Λ. Αυγενάκη και Χρ. Τριαντόπουλο για τις δράσεις μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στο Domotel XENIA Volos, στις 19:00 αναφορικά με…

17 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στην ορκωμοσία του Δημάρχου Βόλου

Την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου και του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου τέλεσε…

17 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ – Έρχεται νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Μια πρωτοβουλία ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του…

17 Δεκεμβρίου 2023

Δράση ενημέρωσης για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας από το Job Center προς τα μέλη της ΑΜΚΕ “ΔΙΟΔΟΣ”

Την Πέμπτη 14η Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης από τα στελέχη του Γραφείου Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης…

17 Δεκεμβρίου 2023