Τοπικά

Αυξήθηκαν οι σπουδαστές στην ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου

Σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει φέτος ο αριθμός των σπουδαστών Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) και στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) στην ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου, όπου ο αγιασμός για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του πρώην Πολυκλαδικού, στις οποίες στεγάζεται η σημαντική αυτή εκπαιδευτική δομή.
Στην ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου και ειδικότερα στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ πέρυσι δόθηκαν για τους ενδιαφερόμενους 240 θέσεις, όμως λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για φέτος δόθηκαν άλλες 80 θέσεις.
Σημειώνεται πως στην ΑΣΠΑΙΤΕ φοιτούν ως επί το πλείστον απόφοιτοι ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ που θέλουν να λάβουν την παιδαγωγική επάρκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν τον διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση. Οι ειδικότητες ποικίλλουν, καθώς πρόκειται για μηχανικούς, μηχανολόγους, οικονομολόγους, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγους, πληροφορικής και άλλους.
Τους 700 περίπου προσέγγισαν και φέτος οι ενδιαφερόμενοι που θέλησαν να φοιτήσουν στην Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) της ΑΣΠΑΙΤΕ του Βόλου.
Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι μεταξύ 35-45 ετών. Πολλοί από τους σπουδαστές εργάζονται ήδη, άλλοι υποαπασχολούνται και άλλοι είναι άνεργοι. Και διαβλέπουν μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση ένα «παράθυρο» για να κάνουν μια νέα αρχή στον εργασιακό τους βίο.
Γι’ αυτό και πολλοί έρχονται από άλλους νομούς, όπως Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ακόμη και Λαμία ή και Καρπενήσι, για να φοιτήσουν στο ετήσιο πρόγραμμα.
Τα μαθήματα στην ΑΣΠΑΙΤΕ διεξάγονται από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή.
Η επιλογή των σπουδαστών στην ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου γίνεται πλέον με κλήρωση. Η διάρκεια φοίτησης είναι ένα έτος.
Χθες ο αύλειος χώρος του πρώην Πολυκλαδικού γέμισε από τους εκατοντάδες σπουδαστές, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι διδάσκοντες. Τον αγιασμό τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης π. Μάξιμος Παπαϊωάννου.


Ο συντονιστής του παραρτήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου και Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως «η ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου βρίσκεται στο απόγειο της εξέλιξής της. Διαθέτει 400 σπουδαστές στο ΕΠΠΑΙΚ και το ΠΕΣΥΠ, όταν στα αρχές του 2000 αριθμούσε 30 σπουδαστές και το 2014 ήταν 70. Έχουμε πετύχει ένα μεγάλο άθλο και οφείλεται στην ποιότητα του διδακτικού προσωπικού, στην διοικητική υποστήριξη, στις εγκαταστάσεις, στον εξοπλισμό που μπορούν να εγγυηθούν τη διδασκαλία όλων των νεότευκτων τεχνολογιών της εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής και του προσανατολισμού. Τα οφέλη των σπουδαστών πολλά. Το πιστοποιητικό του ΕΠΠΑΙΚ είναι απαραίτητο για την εισαγωγή και πρόσληψη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης το πιστοποιητικό του ΠΕΣΥΠ αποτελεί βασικό προσόν για τομείς που εξελίσσονται στην κοινωνία, όπως είναι η συμβουλευτική και ο επαγγελματικός προσανατολισμός, απαραίτητα για την εργασιακή ζωή.
Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθηγητής Σπυρίδων Πανέτσος ανέφερε πως το παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου είναι πολύ δυναμικό και το μεγαλύτερο μετά τα αντίστοιχα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο η ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου βελτιώνεται και η προοπτική του είναι του χρόνου να τα πάει ακόμη καλύτερα. Διαθέτει αξιόλογους διευθυντή και διδάσκοντες με προσόντα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προγράμματος».
Φέτος για τις 2.500 θέσεις περίπου της ΑΣΠΑΙΤΕ πανελλαδικά υποβλήθηκαν 6.000 αιτήσεις, ένας πολύ μεγάλός αριθμός.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το