Τοπικά

Αύξηση 60% στην ανήλικη παραβατικότητα σε τρία χρόνια – photos

 

Δραματικά είναι τα ποσοστά αύξησης της ανήλικης παραβατικότητας που παρατηρείται μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα στο ΤΕΕ Μαγνησίας, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων «Πρόταση Ζωής», ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και το ΠΜΣ Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, αναφέρθηκε στην «εκτόξευση» των περιπτώσεων ανήλικης παραβατικότητας που απασχόλησαν την ΕΛ.ΑΣ., όπου το 2020 ανέρχονταν σε 4.229 περιπτώσεις, ενώ το 2023 σε 6.780 περιπτώσεις. «Βλέπουμε μια αύξηση 60% και καταλαβαίνουμε ότι το άλλοτε ισχνό ή περιθωριακό πρόβλημα που σχετίζεται με την ανήλικη παραβατικότητα έχει καταστεί ένα πυρηνικό κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Ημερίδες σύμπραξης μεταξύ φορέων δεν μπορούν να δώσουν απτές χειροπιαστές λύσεις, αλλά συμβάλλουν στην ενημέρωση κοινού, αναδεικνύουν το ζήτημα, ψηλαφίζουν αίτια και τις λύσεις που μπορούν να υπάρξουν».
Σε ερώτηση της «Θ» για το νομοθετικό πλαίσιο και τυχόν αλλαγές, ο πρόεδρος απάντησε: «Το κατασταλτικό κομμάτι δεν μπορεί από μόνο του να δώσει λύσεις και αυτούσια η καταστολή δεν είναι η λύση. Αντίθετα ένα εθνικό σχέδιο συνεκτικό με συμμετοχή πολλών επιστημόνων είναι αυτό που θα ενισχύσει το κυρίαρχο «όπλο» που μπορεί να έχει η πολιτεία και η κοινωνία, αυτό της πρόληψης».


Από την πλευρά της, η διευθύντρια του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου και υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας κ. Σοφία Κανταράκη, αναφέρθηκε σε άτυπες έρευνες που έγιναν στο σχολείο, όπου διαπιστώθηκε η έξαρση του φαινομένου αυτού κι όπως είπε μεταξύ άλλων, «βλέπουμε έξαρση στη γυναικεία παραβατικότητα με συμπλοκές και μαλλιοτραβήγματα σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου».


Από την πλευρά του ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος, επιστημονικός σύμβουλος ΙΑΣΙΣ, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του επεσήμανε ότι: «Η παραβατικότητα ανηλίκων και γενικότερα η νεανική βία αποτελεί ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, αλλά και ένα φαινόμενο με εξαιρετικά ανησυχητικές αυξητικές τάσεις. Φυσικά παρουσιαζόταν και στις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά τώρα όμως καταγράφεται συχνότερα και με μια σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση. Η ανάγκη αποκωδικοποίησης του φαινομένου – πώς, γιατί, από ποιους συμβαίνει, κάτω από ποιες συνθήκες – είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ προκειμένου να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης και διαχείρισης, αλλά και επανένταξης των νεαρών που έχουν παραβεί τον νόμο στην κοινωνία. Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση και με την πεποίθηση ότι καμία υπόθεση δεν είναι… χαμένη υπόθεση. Ήδη λειτουργεί μια Δομή Φιλοξενίας Εφήβων, το CONNECT INN, η οποία αποτελεί μια εξειδικευμένη δομή σχεδιασμένη για να παρέχει υποστήριξη και θεραπευτική παρέμβαση σε άτομα ηλικίας 12-18 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και έχουν σημάδια παραβατικότητας. Ο στόχος της Δομής είναι η θεραπεία των δικαιούχων και η ενίσχυση των γνωστικών και ψυχικών τους πόρων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την ενήλικη ζωή τους είτε αυτόνομα είτε σε προστατευμένο περιβάλλον, χωρίς περαιτέρω εμπλοκή με το, νόμο. Πρακτικά, Οι έφηβοι και έφηβες θα διαμορφώσουν μια καθημερινή ζωή μέσα στη μικρο-κοινότητα, με τη συνδυασμένη εφαρμογή της Θεραπείας Περιβάλλοντος, των αρχών της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης και με τη βοήθεια της Διαμεσολάβησης και συγκεκριμένα της Διαμεσολάβησης Ομοτίμων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το