Κόσμος

Αυτοί είναι αρχαιότεροι λόφοι τερμιτών στον κόσμο – Σχηματίστηκαν όταν ζούσαν τα Μαμούθ

Οι λόφοι τερμιτών στη Νανίμπια της Νότια Αφρικής σχηματίστηκαν πριν από 34.000, καθιστώντας τους, τους αρχαιότερος στον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Γνωρίζαμε ότι ήταν παλιοί, αλλά δεν είχαμε ιδέα ότι είναι τόσο παλιοί», δήλωσε η Michele Francis, λέκτορας στο τμήμα εδαφολογίας του πανεπιστημίου και επικεφαλής της μελέτης. Η εργασία της δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Οι λόφοι κοντά στον ποταμό Buffel είναι διάσημο αξιοθέατο στη Νανίμπια, αλλά η ακριβής ηλικία των τερμιτών που κρύβονται από κάτω τους δεν ήταν γνωστή.

Πρόσφατα στάλθηκαν δείγματα σε ειδικούς στην Ουγγαρία που έκαναν ραδιοχρονολόγηση, μια μέθοδο χρονολόγησης που μετρά τα επίπεδα ραδιενεργού άνθρακα. «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι τα τοπία αυτά είναι αρχαία», σημείωσε η Michele Francis.

Ζούσαν τα Μαμούθ και οι σμιλόδοντες

Πριν από 34.000 χρόνια, όποτε σχηματίστηκαν οι πρώτες αποικίες σμιλόδοντες και μαλλιαρά μαμούθ ζούσαν στη Γη, ενώ μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης και της Ασίας ήταν ακόμα καλυμμένες από πάγο.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους λόφους – γνωστοί στην περιοχή ως «heuweltjies», που σημαίνει μικροί λόφοι στα Αφρικάανς – έχουν διάμετρο περίπου 30 μέτρα. Οι φωλιές των τερμιτών βρίσκονται σε βάθος 3,5 μέτρων κάτω από το έδαφος.

Οι ερευνητές έσκαψαν τμήματα των λόφων για να πάρουν δείγματα τερμιτών. Αυτό είχε ως συνέπεια να μπουν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να προσπαθούν μανιωδώς να ξαναγεμίσουν τις τρύπες. Στη συνέχεια ανακατασκευάσαν τους λόφους, ώστε οι τερμίτες να είναι ασφαλείς από τα αρπακτικά.

Οι νότιοι τερμίτες αποθηκεύουν άνθρακα συλλέγοντας κλαδιά και άλλα νεκρά ξύλα και τοποθετώντας τα βαθιά στο έδαφος. Η πρακτική τους συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας την ποσότητα άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Η Francis δήλωσε ότι η μελέτη τους έδωσε μια κλεφτή ματιά στο προϊστορικό κλίμα Νανίμπια, που από ό,τι φαίνεται ήταν πολλοί πιο υγρο από ό,τι σήμερα.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το