Κόσμος

Αυτή η χώρα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ καύσωνα – 44,8 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο

Η Βραζιλία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ καθώς η χώρα βρίσκεται σε καύσωνα. Συγκεκριμένα το θερμόμετρο έδειξε 44,8 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Αρακουάι.

Ο πρωτοφανής καιρός αποδίδεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και στην κλιματική αλλαγή και οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο αποπνικτικός καύσωνας μπορεί να υποχωρήσει λίγο αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet), μόνο σε τρεις πρωτεύουσες πολιτειών θα σημειωθούν θερμοκρασίες που θα πλησιάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η κυβερνητική υπηρεσία ανέφερε ότι το υψηλό των 44,8 βαθμούς Κελσίου ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της χώρας των 44,7 βαθμών, που είχε καταγραφεί το 2005.

Σύμφωνα με το BBC, λόγω της ζέστης έχουν εκδοθεί κόκκινοι συναγερμοί σε ολόκληρη τη χώρα, ένα μήνα πριν από την έναρξη του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Η κατανάλωση ενέργειας στη Βραζιλία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να δροσιστούν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν την Τέιλορ Σουίφτ να ακυρώσει μία από τις συναυλίες της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού μια θαυμάστρια της αρρώστησε και πέθανε πριν από τη συναυλία.

Η επίσημη έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα ήταν πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καύσωνες γίνονται πιο μεγάλοι και πιο έντονοι σε πολλά μέρη και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το