Θ Plus, Υγεία

AstraZeneca: Ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊό – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Πλήθος ερωτημάτων έχει προκαλέσει η απόσυρση του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca, για οποίο υπάρχουν καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες.

Η φαρμακευτική εταιρεία υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απόσυρση του εμβολίου είναι καθαρά εμπορικός, καθώς τα εμβόλια των άλλων εταιρειών είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές, κάτι που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο.

Τι λένε όμως και οι ειδικοί;

Ψαλτοπούλου: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούν τις 2-3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το εμβόλιο και τους λόγους της απόσυρσής του.

«Η πανδημία έδωσε την μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής στον δυτικό κόσμο κατά 1,5-2 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το εμβόλιο AstraZeneca, είναι εξίσου αποτελεσματικό ως προς τα άλλα εμβόλια, δεν ανησυχούμε για το αν είμαστε καλυμμένοι ως προς την σοβαρή νόσηση. Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες στις οποίες αναφέρεστε, αφορούν τις 2-3 βδομάδες μετά τον εμβολιασμό και όχι το τώρα. Έχει περάσει τώρα όλος αυτός ο χρόνος. Ήταν σπάνιες οι παρενέργειες και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες όπως συνέβη και στην χώρα μας και στον κόσμο», είπε αρχικά.

Όπως τόνισε η κυρία Ψαλτοπούλου: «Στην Ελλάδα είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που έχει εμβολιαστεί με το AstraZeneca. Το Pfizer και το Moderna είναι εμβόλια mRNA ενώ το AstraZeneca δεν είναι mRNA. Ο ίδιος ο κορoνοϊός κάνει κατά 10% όταν είχες νοσήσει, βαριά θρόμβωση. Ακόμα και τα άτομα που έχουν long Covid έχουν πιθανότητα θρόμβωση 6-9 μήνες μετά την νόσηση».

«Τώρα δεν έχει νόημα χρήσης γιατί δεν έχει επικαιροποιηθεί όπως τα άλλα εμβόλια. Aυτό το εμβόλιο είχε άλλα χαρακτηριστικά, δεν ήθελε βαθιά κατάψυξη, ήταν γρήγορο και βοήθησε πολύ κόσμο», κατέληξε.

Σαρδέλη: Γιατί αποσύρθηκε τώρα το εμβόλιο
Παράλληλα, μιλώντας στο ethnos.gr, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρύσα Σαρδέλη, τόνισε πως ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν, όσοι το έχουν κάνει στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει, έχει να γίνει δόση από το συγκεκριμένο εμβόλιο στη χώρα μας περίπου δύο χρόνια και ο κίνδυνος σοβαρής, ακόμα και θανατηφόρας, θρόμβωσης, που έχει καταγραφεί (σε περιπτώσεις τριών ανά 100.000 ανθρώπων), σχετίζεται με την άμεση μετεμβολιακή περίοδο.

Παράλληλα, κατά την κ. Σαρδέλη, η τεχνολογία του συγκεκριμένου εμβολίου, η οποία ήταν παλαιότερη και τύπου αδενοϊού, δεν πρέπει να προκαλεί περισσότερη ανησυχία στον κόσμο, από αυτήν που λογικά θα πρέπει να υπάρχει από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτικό προϊόν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Είναι σημαντικό ότι το εμβόλιο της Astrazeneca για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν έχει αποσυρθεί εξαιτίας των δικαστικών περιπετειών, οι οποίες προέκυψαν, επειδή θεωρήθηκε υπαίτιο για θρομβώσεις, οι οποίες ήταν, μάλιστα, πολύ σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες. Το εμβόλιο αποσύρεται, διότι σε αυτήν τη φάση δεν είναι αποτελεσματικό. Και ό,τι δεν είναι αποτελεσματικό, είναι δέον να αποσύρεται, διότι μπορεί να προκαλέσει κινδύνους και επιπλοκές, έστω και σε πολύ μικρή συχνότητα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ιατρική ωφέλεια. Βέβαια, στην ιατρική έχουμε δει ότι μπορεί να περάσει μία δεκαετία ή και εικοσαετία, προκειμένου να εμφανιστεί μία πολύ σπάνια επιπλοκή. Σε ό,τι αφορά τις σοβαρές θρομβώσεις που προκάλεσε, μπορεί να τις αντιμετώπισαν μόνο τρεις στους 100.000 ανθρώπους, ωστόσο, επειδή ήταν πολύ σοβαρές, θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Σαρδέλη.

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά την ίδια, αν και το συγκεκριμένο εμβόλιο της Astrazeneca δεν έχει αδειοδοτηθεί, δεν είναι το μοναδικό που στερείται αδείας, αφού το ίδιο συνέβη και με εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Αρνητική συζήτηση για το προϊόν
Η κ. Σαρδέλη σημειώνει ακόμα ότι, εκτός από τους επιστημονικούς, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους αποσύρθηκε το εμβόλιο.

Ειδικότερα, σίγουρα στην απόσυρσή του συνέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει πληθώρα εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην αγορά, τη στιγμή που πλέον ο εμβολιασμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

«Ωστόσο και η συζήτηση που προέκυψε στην αγορά για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σίγουρα δεν ήταν υπέρ του προϊόντος. Ίσως, όλη αυτή η συζήτηση να ήταν άδικη για το συγκεκριμένο προϊόν, όμως, σίγουρα έγιναν λάθη στην καταγραφή των επιπλοκών. Το εμβόλιο της Astrazeneca για τον κορονοϊό έχει να γίνει στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για θρομβώσεις. Ό,τι ήταν να συμβεί, έχει συμβεί», τονίζει η κ. Σαρδέλη.

Βασιλακόπουλος: Δεν κινδυνεύει κανείς αυτή τη στιγμή
Για την απόσυρση μίλησε στο Mega και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

«Δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή. Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά την χορήγηση της δόσεως. Δηλαδή όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον».

Όσον αφορά τους λόγους απομάκρυνσης ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομερή διαθεσιμότητα mRNA εμβολίων που είναι διαφορετικής τεχνολογίας από το AstraZeneca. Τα εμβόλια mRNA δεν εμφανίζουν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των θρομβώσεων. Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά σπάνιας επιπλοκής η AstraZeneca δεν επικαιροποίησε το εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ιού που έχουμε σήμερα κι άρα αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για το αρχικό στέλεχος του ιού κι ως εκ τούτου δεν θα έχει κι αποτελεσματικότητα σήμερα. Έτσι δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το