Ροή

Αρβελέρ: Η Ευρώπη γεννήθηκε μιγάς

«Η ιστορία δεν ωφελεί σε τίποτα εκτός από το μέλλον». Έτσι ξεκίνησε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα «Μετανάστευση – Προσφυγιά – Συνέπειες», η πρύτανης Ελένη Γκύκατζη Αρβελέρ, στην τελετή έναρξης του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ξεκαθάρισε, ότι είναι άλλο πράγμα η μετανάστευση, η οποία είναι συλλογικό φαινόμενο και άλλο πράγμα η διασπορά η οποία είναι ατομικό. Ξετύλιξε με πολύ παραστατικό τρόπο την ιστορία της μετανάστευσης στην Ευρώπη και στο Βυζάντιο. Οι μετακινήσεις πληθυσμών είπε, είναι ένα φαινόμενο τόσο παλιό, όσο και η ανθρωπότητα. Κάθε φορά ο άνθρωπος θέλει να δει τι τρέχει και από την άλλη πλευρά του βουνού και σε μερικές περιπτώσεις αυτό γίνεται εξαιτίας συρράξεων, λιμών, επιδημιών.
«Η Ευρώπη γεννήθηκε μιγάς», και όπως είπε, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι το αναπάντεχο αποτέλεσμα των βαρβαρικών καθόδων που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή ιστορία.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Βυζάντιο και μίλησε για την εξολόθρευση των Γότθων από τους Βυζαντινούς, ενώ όσοι απέμειναν «βυζαντικοποιήθηκαν», καθώς και για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις πληθυσμών, όπου το κύριο πρόβλημα είναι η ενσωμάτωσή τους.
Η ένταξη και η αφομοίωση, είπε η Ελένη Γκύκατζη Αρβελέρ, θέλουν χρόνο και δεν γίνονται χωρίς δυσκολίες. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ελλάδα αφομοίωσε 1,5 εκατ. Μικρασιάτες και η ενσωμάτωση πήρε χρόνο και δεν έγινε χωρίς δυσκολίες, παρ’ όλο που μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν και την ίδια θρησκεία.
Ένας μεγάλος πολιτισμός δεν έχει τίποτα να φοβάται, επισήμανε η πρύτανης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα ένα χωνευτήρι πολιτισμού και φτάνει μόνο να μιλάς ελληνικά για να είσαι πολιτισμένος».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανθρωπιά και αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός προς τους πρόσφυγες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη; Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) του Ηνωμένου Βασιλείου για τις…

27 Μαρτίου 2024

Το μεγαλύτερο λιμάνι της αρχαίας Ελλάδας είναι κατά 500 χρόνια παλαιότερο από όσο γνωρίζαμε

Στην αρχαία Μεσόγειο, η Κόρινθος ήταν μια οικονομική δύναμη. Χτισμένη σε έναν στενό ισθμό η…

27 Μαρτίου 2024

Πυροβόλησαν και σκότωσαν την αρκούδα που επιτέθηκε σε πέντε ανθρώπους στη Σλοβακία

Μια καφέ αρκούδα που τραυμάτισε πέντε ανθρώπους σε μια πόλη της Σλοβακίας εξουδετερώθηκε, δήλωσε ο…

27 Μαρτίου 2024

Επιστήμονες κατέγραψαν κατά τύχη και για πρώτη φορά τα πρώτα στάδια έκρηξης σουπερνόβα

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο…

27 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Λίβερπουλ: Κάτοικοι δέχονται επιθέσεις από μεγαλόσωμους γλάρους

Στο Λίβερπουλ, μια πόλη γνωστή για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και την έντονη αστική…

27 Μαρτίου 2024

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο κατά τις πυρκαγιές του 2023 – Συνολικό ύψος 15,7 εκατ. ευρώ

Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές σε…

27 Μαρτίου 2024