Τοπικά

Άρωμα Ιωνίας στο Παλέρμο – Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Ν. Ιωνίας στη Σικελία

Στο πλαίσιο αδελφοποίησης του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Νέας Ιωνίας με το Liceo Classico Statale Umberto 1 του Παλέρμο, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2020 με πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση της εκπαιδευτικού κ. Βιργινίας Αναστασίου διοργανώθηκε επίσκεψη (η οποία ακυρώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας) στο διάστημα από 5 Μαΐου έως 10-05-2022 με δεκαεπτά μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς. Κατά τη μετάβαση εκεί συγκίνησε η θερμή υποδοχή και η αγάπη που τρέφουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και η ευρύτερη κοινωνία για την Ελλάδα. Στόχος του ταξιδιού, πέρα από τη γνωριμία με το αδελφό σχολείο, ήταν η παρουσίαση μέρους του διδακτικού προγράμματος του Ομίλου που είχε επετειακό θέμα για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή με διδάσκουσα την κ. Παρασκευά. Για τον λόγο αυτό παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση παρουσία των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου, καθώς και του προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Σικελίας κ. Τσολάκη, απόσπασμα στα ιταλικά από το βιβλίο της Ελένης Δικαίου: «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης» που επιμελήθηκε η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, Μαρία Καλογιάννη, ενώ η διευθύντρια κ. Βάσσα Παρασκευά παρουσίασε 50 διαφάνειες με το χρονικό της Ιωνικής ιστορίας μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία, το οποίο παραχώρησε ευγενικά η κ. Δικαίου. Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς επτά χοροί φέροντας φορεσιές από την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας, αφού προηγουμένως για κάθε χορό γινόταν επεξήγηση της προέλευσής τους. Οι μαθητές χόρεψαν με τους μαθητές του σχολείου δικούς μας χορούς, αλλά και τοπικούς χορούς της Σικελίας. Στο τέλος της εκδήλωσης ανταλλάχτηκαν δώρα και αναμνηστικά.
Μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε και στη φιλόξενη ελληνική κοινότητα με μεγάλη συγκίνηση.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής οι μαθητές έτυχαν εντυπωσιακής φιλοξενίας, που περιλάμβανε φαγητό με τοπικά παραδοσιακά πιάτα που ετοίμαζαν κάθε μέρα οι γονείς και το σχολείο και ξενάγηση σε σημαντικά ιστορικά μνημεία του Παλέρμο από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Επισημαίνεται ότι το ταξίδι αυτό αποτελεί την έναρξη ουσιαστικότερης επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο σχολεία, ενώ γεφυρώνονται πολιτιστικά οι δύο πόλεις.
«Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή του σχολείου κ. Vito Lo Scrudato, την υπεύθυνη σπουδών Ελληνικής γλώσσας κ. Μariella Rinaudo και τον καθηγητή Θεολογίας δον Carmelo Torcivia, καθώς και τους εκπαιδευτικούς συναδέλφους Ιταλούς που ήταν μαζί μας αυτές τις ημέρες.
Για την πραγματοποίηση της μετάβασής μας στην Ιταλία που έγινε με ιδίους πόρους ευχαριστούμε πρωτίστως τους γονείς και μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς κ. Βλάχου και κ. Κωνσταντέλλο, καθώς και: τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας « ΙΩΝΕΣ», τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας και τον κ. Καραλή (Περιβαλλοντική Βόλου)» αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου δρ Βάσσα Παρασκευά, θεολόγος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η απόκτηση παιδιών οφείλει να είναι η κύρια αποστολή των γυναικών, λέει Ιταλίδα γερουσιαστής της Μελόνι

Η «πρώτη προσδοκία» των νέων γυναικών θα πρέπει να είναι να αποκτήσουν παιδιά, δήλωσε την…

28 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Μποντζίδης

Έφυγε από τη ζωή στα 73 του χρόνια ο πρώην βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας,…

28 Δεκεμβρίου 2023

Οικογένεια σώθηκε από θαύμα μετά από καταιγίδα – Ανεμοστρόβιλος διέλυσε το σπίτι της

Μια οικογένεια στη Βρετανία είναι τυχερή που παρέμεινε ζωντανή, μετά από ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» τη…

28 Δεκεμβρίου 2023

Μάνατζερ αποκάλυψε ότι δολοφόνησε διάσημο ράπερ το 2015 και το έκανε να φανεί σαν ατύχημα – «Με πλήγωσε πολύ»

Η πρώην μάνατζερ γνωστού ράπερ της Βενεζουέλα Canserbero, ομολόγησε ότι σκότωσε τον καλλιτέχνη αλλά υποστήριξε…

28 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντης: Βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας σε άλλους 10 χούλιγκαν – Μεγαλώνει η δικογραφία για εγκληματική οργάνωση

Με ραγδαίους ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στου Ρέντη και είχαν…

28 Δεκεμβρίου 2023

Δολοφονία αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη: Ο Νορβηγός έπαιρνε επίδομα ψυχιατρικής νόσου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

«Εκτεταμένη αιμορραγία από τρώση αγγείου» φέρεται να «έδειξε» η ιατροδικαστική εξέταση ως αιτία θανάτου του…

28 Δεκεμβρίου 2023