Ελλάδα

Αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα φιλοξενίας 4.000 πρόσφυγες

Λίγοι είναι οι πρόσφυγες που έχουν αποχωρήσει από τις δομές φιλοξενίας παρά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία «ένα μήνα μετά την αναγνώριση ενός εκάστου, αυτός θα πρέπει να αναζητήσει κατάλυμα εκτός συστήματος φιλοξενίας». Εως το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας περίπου 9.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι 4.000 διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από την Υπατη Αρμοστεία για τους

Πρόσφυγες και τις συμβαλλόμενες με αυτή μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και δήμους. Οι υπόλοιποι 5.000 διαμένουν σε ξενοδοχεία και καταυλισμούς. Εκτιμήσεις με βάση τις αποφάσεις από την Υπηρεσία Ασύλου αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες, ακόμα 11.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταβούν σε σπίτια τα οποία θα νοικιάσουν οι ίδιοι.

Ταυτόχρονα από τις αρχές Ιουνίου διακόπτεται το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα που αφορά τη σίτιση για περίπου 9.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία δεν το δικαιούνται πλέον. Τόσο οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσο και οι ΜΚΟ τονίζουν ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα, δεδομένου ότι «δεν έχουν πού να πάνε», καθώς δεν έχει εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα ένταξης ώστε να προετοιμαστούν για τη μετάβαση. Πάντως, η διαδικασία έξωσης από τα διαμερίσματα ακόμα και αν αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, πρακτικά μπορεί να διαρκέσει έως και πάνω από έναν χρόνο. Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εστία» (και μισθώνουν διαμερίσματα) εκφράζουν έντονη ανησυχία για το πώς θα τα βγάλουν πέρα οι πρόσφυγες που θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν χωρίς στέγη και χρήματα. Με ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες –ο Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Εστία»– ζητεί από το υπουργείο Μετανάστευσης να προσφέρει στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες δίχτυ προστασίας στη μετάβασή τους προς την αυτονόμηση.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο περίπου 11.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας (ξενοδοχεία, κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα) καλούνται να αποχωρήσουν, δεδομένου ότι αυτές προορίζονται για αιτούντες άσυλο, ενώ οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πρέπει να ζήσουν με ίδια μέσα όπως και οι Ελληνες πολίτες και έχουν πρόσβαση μόνο στα αντίστοιχα προνοιακά επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο επιχειρεί να «δημιουργήσει» θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για να αποσυμφορήσει τα νησιά – χωρίς όμως να δημιουργήσει επιπλέον καταυλισμούς στην ενδοχώρα, σχέδιο που στην πράξη αποδείχθηκε δύσκολο ώς ανεφάρμοστο λόγω των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

Προκειμένου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επισπεύσει τη διαδικασία, σε νέο νόμο προβλέπεται ότι όποιος αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει από τη δομή φιλοξενίας μέσα σε έναν μήνα (ο προηγούμενος νόμος έδινε περιθώριο έξι μήνες). Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί προγράμματα ένταξης, οι οικογένειες προσφύγων καλούνται να καταφέρουν το ακατόρθωτο: να βρουν δουλειά και στέγη και να ζήσουν αυτόνομα χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν τη γλώσσα ή να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. «Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα που στεγάζονται χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους, μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία. Υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες επιζήσαντες βίας. Το να μετατίθεται ένα πρόβλημα από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν είναι λύση», αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία ζητώντας να εφαρμοστούν προγράμματα ένταξης.

«Εμείς έχουμε περίπου 300 φιλοξενούμενους σε διαμερίσματα» λέει ενδεικτικά ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, «εκ των οποίων οι περίπου 150 πρέπει να φύγουν μέσα στον Ιούνιο. Αν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι πού θα πάνε; Πού θα κοιμηθούν; Στην πλατεία της πόλης;» αναρωτιέται. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι ωφελούμενοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα και ζητούν να τους δοθεί παράταση.

Στο τέλος Μαΐου 411 άτομα, από τις περίπου 2.000 που στεγάζονται σε διαμερίσματα τα οποία μισθώνει η ΜΚΟ Solidarity Now, έπρεπε να φύγουν ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης αποχώρησαν οικειοθελώς 10 άτομα, πέντε από δύο διαμερίσματα στην Αθήνα και πέντε από διαμέρισμα σε άλλη πόλη. «Οι υπόλοιποι για να φύγουν πρέπει να ξεκινήσει νομική διαδικασία να τους επιδοθεί εξώδικο, να λάβουν διορία, να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα και τελικά να φτάσουμε σε αναγκαστική έξωση με παρουσία της αστυνομίας» εξηγούν. Πάντως, προς το παρόν έχει δοθεί οδηγία η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο ήπια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εξόδου απέδωσε περισσότερο στα ξενοδοχεία, καθώς περίπου 200 άτομα δέχθηκαν να αποχωρήσουν. Αντίθετα στους καταυλισμούς όσοι ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη, δεν έδειξαν καμία πρόθεση να αποχωρήσουν.

Πηγή: kathimerini.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Αράχωβα για το χάσκι – Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση του βασανισμού του χάσκι Όλιβερ και…

7 Δεκεμβρίου 2023

Αφήνουν κάτω τις πένες τους οι εργαζόμενοι της Washington Post: Απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και καλούν τους…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ερντογάν στο Χ για την επίσκεψη στην Αθήνα: Ελπίζω με την Ελλάδα να γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Χ ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της…

7 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα – Διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική…

7 Δεκεμβρίου 2023

Eορταστική βόλτα στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο με το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου

Ξεκινάει να σφυρίζει από αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου…

7 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Απίστευτες αποκαλύψεις για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο – Είχε αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας του

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της 43χρονης στη…

7 Δεκεμβρίου 2023