Τοπικά

Αρχαιολόγοι με εφόδια σε δύσκολο εργασιακό τοπίο – Ορκίστηκαν στον Βόλο 20 νέοι απόφοιτοι του ΙΑΚΑ

Είκοσι απόφοιτοι ορκίστηκαν προχθές από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν σε ένα δύσκολο εργασιακό τοπίο, καθώς οι προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση αλλά και οι συμβάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για αρχαιολόγους είναι περιορισμένες.
Ωστόσο οι απόφοιτοι πλέον με τις σημαντικές γνώσεις που έλαβαν από το Τμήμα ελπίζουν ότι θα βρουν εργασία ακόμη και μέσα από την ενίσχυση των πνευματικών τους εφοδίων, όπως ένα μεταπτυχιακό.
Το Τμήμα Ιστορίας συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και προγραμματίζει για τον Μάιο ένα μεγάλο συνέδριο που θα γίνει στον Βόλο.
Την απονομή των πτυχίων έκαναν ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Γιώργος Κλεφτάρας και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Δημήτρης Παλαιοθόδωρος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Παλαιοθόδωρος επισήμανε πως «μπορεί τα πράγματα για την εργασιακή αποκατάσταση των αποφοίτων μας να μην είναι εύκολα, ωστόσο πάντα υπάρχει μια κινητικότητα. Οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι έχουν καλύτερες προοπτικές τον τελευταίο καιρό, αφού μπορούν και εργάζονται στα προγράμματα που βγαίνουν για τις δομές υποδοχής των προσφύγων. Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποιες συμβάσεις με τους αρχαιολόγους, ενώ στην εκπαίδευση οι προσλήψεις είναι περιορισμένες. Οι φοιτητές μας προσπαθούν πολύ και ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι 4-4,5 χρόνια. Το ΙΑΚΑ βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία και ετοιμάζεται τον Μάιο να φιλοξενήσει ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «αρχαιολογικοί διάλογοι». Το συνέδριο θα είναι τριήμερο και θα έρθουν διάφοροι αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ανθρωπολόγοι, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα για να κάνουν εισηγήσεις. Θα γίνονται ακόμη και προβολές ταινιών και θα υπάρξουν και άλλα event».

Τον όρκο στην ορκωμοσία ανέγνωσε η απόφοιτη Μαρίνα Δάνη. Η ίδια επέλεξε τον τομέα της ιστορίας και επισήμανε για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Τμήματος πως «δεν είναι εύκολες. Κυρίως περιμένουμε να απορροφηθούμε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διαφορετικά θα πρέπει να προσπαθήσουμε για να κυνηγήσουμε κάτι άλλο. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των φοιτητών ενδιαφέρεται πολύ να εργαστούν ως καθηγητές και γι’ αυτό ήθελαν να υπάρχουν περισσότερα μαθήματα στα αρχαία και τα λατινικά. Προσωπικά θα προσπαθήσω να μετεξελιχθώ, να κάνω μεταπτυχιακό ίσως και διδακτορικό εστιάζοντας στην αναγεννησιακή και ευρωπαϊκή ιστορία που μας αρέσει πολύ. Με ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι της έρευνας».
Αναφερόμενη στο Τμήμα τόνισε πως «ήταν πολύ καλό με καθηγητές που έχουν πλούσιες γνώσεις και διδακτικές ικανότητες. Αγαπούν πολύ το αντικείμενό τους και αυτό το μετέδωσαν και σε εμάς τους φοιτητές. Προσωπικά αγάπησα πολύ την ιστορία μέσα από το Τμήμα το οποίο ήταν και η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πώς θα είναι η Θεσσαλία το 2033; – Επιστήμονες προέβλεπαν την καταστροφή πριν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου!

Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου άλλαξαν άρδην την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου στη χώρα και…

25 Νοεμβρίου 2023

Εκπτώσεις

Απογοητευμένοι είναι πολλοί συμπολίτες από τις εκπτώσεις των καταστημάτων ενόψει της «Black Friday» που έχει…

25 Νοεμβρίου 2023

Μήνυμα 112 σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Κόρινθο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 24 ώρες έλαβαν, σύμφωνα με…

25 Νοεμβρίου 2023

Δυο ηλικιωμένες έδωσαν 16.500 ευρώ σε απατεώνες

Με την αγωνία μιας ηλικιωμένης γυναίκας για την τύχη του παιδιού της «έπαιξαν» οι αδίστακτοι…

25 Νοεμβρίου 2023

«Μπορείς να κάνεις εύκολα βολή και στα 1500 μέτρα»: Όσα είπε ο Έλληνας ελεύθερος σκοπευτής που είναι στους καλύτερους της Ευρώπης

Με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ένας από τους κορυφαίους ελεύθερους σκοπευτές, μίλησε στην εκπομπή του…

25 Νοεμβρίου 2023

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών του Πηλίου

  Στη Βουλή έφερε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος τη δύσκολη…

25 Νοεμβρίου 2023