Τοπικά

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών του Πηλίου

 

Στη Βουλή έφερε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος τη δύσκολη καθημερινότητα που συνεχίζουν να βιώνουν οι επαγγελματίες του Πηλίου δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις της κρατικής αρωγής, ενώ πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που παρότι παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός λειτουργίας, δεν εντάσσονται καν στους δικαιούχους των αποζημιώσεων. Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων τουριστικής προβολής της περιοχής (όπως «Pelion Pass» και «Τουρισμός για Όλους») δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθεί η τουριστική περίοδος των Χριστουγέννων. Ο Βουλευτής κάλεσε τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση σε στοχευμένα μέτρα που θα τονώσουν άμεσα την τοπική οικονομία και θα δώσουν την απαραίτητη «ανάσα» στους επαγγελματίες του Πηλίου.
Οι επαγγελματίες του Πηλίου – που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση – δηλώνουν ότι ακόμα βρίσκονται μακριά από την κανονικότητα. Μέχρι και σήμερα σχεδόν το 1/3 των επιχειρήσεων της περιοχής δεν έχει καταφέρει να επαναλειτουργήσει. «Βαρίδι» παραμένει η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στις καταβολές των αποζημιώσεων.
«Στη Μακρινίτσα που επλήγη από τις πλημμύρες, οι περισσότεροι επαγγελματίες της περιοχής δεν εντάχθηκαν καν στις αποζημιώσεις της κρατικής αρωγής», επεσήμανε ο Βουλευτής τονίζοντας ότι όσοι τελικά εντάχθηκαν, στην οριζόντια οικονομική ενίσχυση των 4.000 ευρώ για καταστροφές σε εξοπλισμό, σήμερα δύο μήνες μετά, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης.
Ζητούν μέτρα όπως, απαλλαγή των από το τέλος επιτηδεύματος, μείωση του ΕΦΚΑ στην κατώτατη κλίμακα, μείωση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης με κάλυψη μέρους αυτού από κρατική χρηματοδότηση και εφάπαξ οριζόντια οικονομική ενίσχυση, για την αποτελεσματική ενίσχυση του κλάδου.
Ο Βουλευτής τέλος ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα για την υλοποίηση των τουριστικών προγραμμάτων για την ενίσχυση του τουριστικού brand του Πηλίου που ενώ έχουν ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Μπορείς να κάνεις εύκολα βολή και στα 1500 μέτρα»: Όσα είπε ο Έλληνας ελεύθερος σκοπευτής που είναι στους καλύτερους της Ευρώπης

Με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ένας από τους κορυφαίους ελεύθερους σκοπευτές, μίλησε στην εκπομπή του…

25 Νοεμβρίου 2023

Στήριξη

Παρά τις σημαντικές ζημιές που υπέστησαν οι υποδομές, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός «Η Δήμητρα» Νέας…

25 Νοεμβρίου 2023

Τάνκερ

Πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος μετέφεραν στον βουλευτή κ. Χρήστο Μπουκώρο ότι δεν υπάρχει προοπτική για…

25 Νοεμβρίου 2023

Δώρο Χριστουγέννων: Έως πότε πρέπει οι εργοδότες να το έχουν καταβάλει

Έως τις 20 Δεκεμβρίου υποχρεούνται όλοι οι εργοδότες να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους, του ιδιωτικού…

25 Νοεμβρίου 2023

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Από εντεινόμενη ξηρασία και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεαστεί η Μεσόγειος τα επόμενα χρόνια. Όπως…

25 Νοεμβρίου 2023

Μάστιγα οι κλοπές ελαιόλαδου – Με κάμερες, σεκιούριτι και περιπολίες προστατεύουν οι αγρότες τα χωράφια τους

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι κλοπές ελιών και ελαιολάδου αφού οι ακραίοι…

25 Νοεμβρίου 2023