Ροή

Αποτοξινώθηκαν πλήρως στον ΟΚΑΝΑ Βόλου 50 πρώην χρήστες “Θ”

Γύρω στους 40-50 πρώην χρήστες κατάφεραν και αποτοξινώθηκαν πλήρως μέσα από το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ Βόλου, όταν συνολικά αυτοί που έχουν εξυπηρετηθεί από το πρόγραμμα στα οκτώ χρόνια λειτουργίας της Μονάδας ανέρχονται πάνω από τα 600, εκ των οποίων το 80%-85% είναι άνδρες και το υπόλοιπο ποσοστό γυναίκες, ενώ η ηλικιακή γκάμα είναι μεταξύ 20-50 ετών.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών γιορτάστηκε προχθές Κυριακή και ο Βόλος είναι από τις πόλεις που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την μάστιγα αυτή.
Από το 2008 λειτουργεί στη πόλη μας η μονάδα ολοκληρωμένης θεραπείας της εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, όπου εκατοντάδες χρήστες βοηθήθηκαν και βοηθιούνται για να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας, ψυχίατρος, κ. Θεοδόσης Γιαμουστάρης τόνισε πως στα «οκτώ χρόνια λειτουργίας της μονάδας έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 600 άτομα, ενώ ήδη αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 230 άτομα. Μάλιστα τον Μάιο κάναμε δώδεκα εισαγωγές στο πρόγραμμα και τον Ιούλιο θα κάνουμε και άλλες».
Ο ίδιος τόνισε πως μέσα από το πρόγραμμα ο χρήστης επιχειρεί να ανακατασκευάσει όλη τη ζημιά που έχει γίνει, με στόχο να ξαναγυρίσει στη κανονική ζωή. Πολλοί επιτυγχάνουν το στόχο χρησιμοποιώντας και το υποκατάστατο. Έτσι επιστρέφουν στο ρόλο τους ως γονέα, ως εργαζόμενου στην κοινωνία και αποκτούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το υποκατάστατο, δηλαδή το λαμβάνουν μία φορά την εβδομάδα ή στις δύο εβδομάδες. Κατά μέσο όρο χρειάζονται δύο χρόνια για να αποτοξινωθούν και από το υποκατάστατο και στη συνέχεια να μπουν στην κοινωνική επανένταξη. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας της μονάδας 40-50 πρώην χρήστες κατάφεραν να ολοκληρώσουν το θεραπευτικό πρόγραμμα μαζί με τους δεκατέσσερις μήνες κοινωνικής επανένταξης και να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή. Και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο προφίλ αυτών των ανθρώπων. Είναι από διάφορες ηλικίες, με ή χωρίς οικογένεια. Αυτό που χρειάζεται, είναι να συναντήσουν το κίνητρο και βέβαια να κάνουν πολλή προσπάθεια. Γιατί είναι ένας αγώνας που απαιτεί προσπάθεια.
Πόσοι όμως από αυτούς, όπου εντάσσονται στο θεραπευτικό πρόγραμμα και χρησιμοποιούν το υποκατάστατο της βουπρενορφίνης, τελικά οδηγούνται στην αποτοξίνωση; Και βέβαια σε περίοδο οικονομικής κρίσης με έντονη ανεργία που δυσκολεύει την επανένταξη, ο αγώνας των χρηστών να γλιτώσουν από τα ναρκωτικά, γίνεται όλο και πιο δύσκολος.
Ο κ. Γιαμουστάρης τόνισε πως αυτοί που εγκαταλείπουν το πρόγραμμα είναι σε ποσοστό λιγότερο από το 5%. Υπάρχει επίσης ένα 60% των χρηστών που προσπαθεί γύρω στα πέντε χρόνια για να αποτοξινωθεί πλήρως από το φάρμακο ή να το έχει σε μια χαμηλή δοσολογία. Άλλωστε κάποιοι το θέλουν το υποκατάστατο και για σιγουριά, ώστε να μην επιτρέψουν στη χρήση, ενώ μπορούν και κάνουν την σταδιακή επανένταξη. Ακόμη υπάρχει ένα 25% που παραμένει στο πρόγραμμα και στοχεύουμε στη μείωση της βλάβης, καθώς κάνουν ακόμη χρήση, τους κρατάμε δηλαδή σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, αντί να βρίσκονται στο περιθώριο ή στη φυλακή και μόλις συναντήσουν το κίνητρο να προχωρήσουν πιο δυναμικά στη θεραπεία. Τέλος ένα ποσοστό γύρω στο 10% ολοκληρώνει το πρόγραμμα σε δύο χρόνια και κάνει πλήρη κοινωνική επανένταξη χωρίς να χρησιμοποιεί το υποκατάστατο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

myΘέρμανση: Έως πότε μπορείτε να κάνετε τις αιτήσεις για το επίδομα

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα mythermansi.gr μέχρι και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου για τις αιτήσεις για…

3 Δεκεμβρίου 2023

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία είναι απόλυτα αντίθετη στον γάμο των ομοφυλόφιλων»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε σήμερα (3/12) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.…

3 Δεκεμβρίου 2023

Χειροτονία Πρεσβυτέρου και Χειροθεσία Οικονόμου στην Αγριά

Με τις πληγές ακόμα νωπές από την πρόσφατη φυσική καταστροφή που έπληξε την Αγριά, η…

3 Δεκεμβρίου 2023

Να γυρίσει στις νίκες ενάντια στο Άργος Ορεστικό θέλει ο Γ.Σ. Αλμυρού

Να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών επιθυμεί ο Γυμναστικός Σύλλογος Αλμυρού. Μπορεί να έσπασε το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Η Χαριτίνη Μαλισσόβα απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – “Η ποίηση μπορεί να μας βοηθήσει να μην παραιτούμαστε”

Επιμέλεια Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά Καλεσμένη μου σήμερα η Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αρθρογράφος. Χαριτίνη μου,…

3 Δεκεμβρίου 2023

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Συραγώ» της Χαρί Λέκκα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μικρασιατών…

3 Δεκεμβρίου 2023