Κατηγορίες: Κόσμος

Απορρίπτει το Βερολίνο σενάρια παραίτησης του Σόιμπλε

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε εικασίες σε σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας διαφορών απόψεων με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύσει σήμερα μια συνέντευξη με τον 72χρονο Σόιμπλε, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως μπορεί πάντα να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, απαντώντας σε μια ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα εφόσον η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
Ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σήμερα δημοσιεύματα βασισμένα στη συνέντευξη, σύμφωνα με τα οποία ο Σόιμπλε σκέπτεται να παραιτηθεί. Το Der Siegel διένειμε επίσης ένα απόσπασμα της συνέντευξης με τον τίτλο «Ο Σόιμπλε φέρνει στο παιγνίδι την παραίτηση».
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σαφή απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη όταν ερωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;»
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει πέραιτέρω τα δημοσιεύματα.

Στη συνέντευξη, την οποία επικαλούνται εκτενώς άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Οι ευθύνες των πολιτικών πηγάζουν από τα αξιώματα τα οποία κατέχουν. Ουδείς μπορεί να τους εξαναγκάσει. Αν κάποιος το προσπαθούσε, θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο και να του ζητήσω να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου».
Ο ίδιος τόνισε πως η διαφορές απόψεων συμβαδίζουν με τη δημοκρατία και αναφέρθηκε στην αφίσα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για τις ευρωεκλογές του 1999, στην οποία εικονίζονταν ο ίδιος και η Άγγελα Μέρκελ πάνω από το σύνθημα «Όχι πάντα η ίδια άποψη, αλλά ο ίδιος δρόμος», προσθέτοντας πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τους δυο τους.
Ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της CDU, δηλώνει εξάλλου στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε «δεν έχουν ίσως πάντα την ίδια άποψη, όμως προχωρούν πάντα στον ίδιο δρόμο».

Αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, στην ίδια συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες απλώς τα 15 κράτη μέλη του Eurogroup «υπέδειξαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για ένα διάλειμμα».

Όπως εκτιμά, το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος απέρριψαν αυτή την πρόταση δεν επέφερε ρήγμα στην Ευρωζώνη. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε διαψεύδει τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι δεν είχε συμφωνήσει να κατατεθεί η πρόταση για Grexit.
Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την κατηγορία ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και προβάλλει το επιχείρημα ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2010 μόνο που δεν υλοποιηθεί στη συνέχεια. Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα ξεπερνούν τις δυνατότητές της και παραπέμπει στον «επιτυχή δρόμο» που έχουν διανύσει οι άλλες χώρες με μνημόνιο, αλλά και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το σενάριο του Grexit είναι ακόμα δυνατό, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε σε δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Σόιμπλε στην συνέντευξή του αποκλείει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως λέει, δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τονίζει ότι πριν από μισό χρόνο «η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές», αλλά «σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο», με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
«Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν φέρνει νέα βάρη για τους ανθρώπους. Πρόκειται όμως κυρίως και για το ερώτημα, ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη», αναφέρει και υποστηρίζει ότι δεν ήταν λάθος το «φάρμακο», αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες. «Για αυτό πρέπει τώρα πρώτα από όλα να πραγματοποιηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η τρόικα ήδη τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει με 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει», δηλώνει και κάνει λόγο για δαπανηρό δημόσιο τομέα και για συντάξεις που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αναφορικά με τις επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για τη νέα συμφωνία ο κ. Σόιμπλε δηλώνει προβληματισμένος. Για λόγους «εντιμότητας» όμως θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το συμπέρασμα που εξάγει ο κ. Σόιμπλε από την ελληνική κρίση είναι ότι επιβάλλεται η μεταφορά περισσότερων οικονομικών αρμοδιοτήτων από τα κράτη- μέλη στα όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, όμως, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δύσκολα είναι εφικτό.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Υπάρχουν πολλά να σας πω» – Όταν ο Τόλκιν έστελνε γράμματα στα τέσσερα παιδιά του, ως άλλος Άι Βασίλης

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1920, ο γνωστός μας από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Τζ. Ρ.Ρ.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ: «Δεν έχουμε ξαναδεί Χριστούγεννα σαν κι αυτά»

Ένα πέπλο θλίψης καλύπτει τη Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Η τελευταία επιθυμία του τραγουδιστή – Πού θα γίνει η κηδεία του

Ο Βασίλης Καρράς έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό, έφυγε από…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ο «μαραθώνιος» για να σωθεί ο 14χρονος από την Άρτα που κατέρρευσε στα κάλαντα – Χρειάστηκε να φτάσει στην Αθήνα για ΜΕΘ

Από τέσσερα νοσοκομεία χρειάστηκε να περάσει το παιδί που παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ είχε βγει…

24 Δεκεμβρίου 2023

Θρήνος: Αυτός είναι ο 22χρονος που σκοτώθηκε σε φρικτό τροχαίο έξω απ’ τη Λάρισα – Αύριο το στερνό «αντίο» στον Τύρναβο

Τεράστια θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου ο άδικος χαμός του 22χρονου Θεόδωρου Γεωργάκη…

24 Δεκεμβρίου 2023

Δωρεάν μονοήμερη εκπαίδευση ορειβατικού σκι για παιδιά, νέους και νέες του Δήμου Ελασσόνας στον Όλυμπο

Ως φυσικό επακόλουθο της θεματικής γιορτής «Ημέρα Βουνού στην Ελασσόνα» έρχεται η εκπαίδευση στο Ορειβατικό…

24 Δεκεμβρίου 2023