Τοπικά

Αποποιείται η ΑΓΕΤ οποιαδήποτε ευθύνη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο από την καύση RDF

Την πεποίθηση ότι η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ αποτελεί ένα πρότυπο εργοστάσιο σε πολλούς τομείς και «κόσμημα» για τη χώρα, εξέφρασαν τα διευθυντικά στελέχη του εργοστασίου κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, επιχειρώντας να κάμψουν τον καταιγισμό αντιδράσεων για την καύση RDF που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Υπεραμύνθηκαν των περιβαλλοντικών μέτρων που λαμβάνει η βιομηχανία για την καύση RDF και απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η μυρωδιά πλαστικού που «πνίγει» τον Βόλο να προέρχεται από την ΑΓΕΤ.

Ο διευθυντής του εργοστασίου Μιχάλης Βλάχος και ο διευθυντής Περιβάλλοντος Μπάμπης Κουρής τόνισαν ότι η τσιμεντοβιομηχανία επιδιώκει να είναι ανταγωνιστική και σύγχρονη. Στο πλαίσιο αυτό έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί τα εναλλακτικά καύσιμα και να μειώνει την κατανάλωσή της σε ενέργεια, επενδύοντας 45 εκ. ευρώ σε έργα περιβάλλοντος.
Το εργοστάσιο παράγει 1.9 εκ τόνους τσιμέντο το χρόνο και από τις εγκαταστάσεις του διακινούνται επιπλέον κλίνκερ, στερεά καύσιμα και αδρανή υλικά, τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά. Όπως είπαν τα στελέχη της εταιρείας, η ΑΓΕΤ συνεισφέρει ουσιαστικά στη στήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας του Βόλου, δίνοντας δουλειά σε πολλές οικογένειες του Βόλου, εργαζόμενους, εργολάβους και διάφορους συνεργάτες.

Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι η ΑΓΕΤ διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και διαχειρίζεται τα απόβλητά της σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Βιομάζα, srf, rdf χρησιμοποιούνται και τα απόβλητα οδηγούνται προς ανακύκλωση σύμφωνα με τις οδηγίες βιομηχανικών εκπομπών που βασίζονται σε ευρωπαϊκά πρότυπα. «Το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων αναγνωρίζει την απόκτηση ενέργειας ως συμπληρωματική μορφή διαχείρισης και τη λύση μπορεί να δώσει η τσιμεντοβιομηχανία», υποστήριξαν οι κ.κ. Βλάχος και Κουρής.
Σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν μειωθεί οι εκπομπές σκόνης και ΝΟx ενώ γίνονται μετρήσεις βαρέων μετάλλων, φουρανίων και διοξινών από διαπιστευμένα εργαστήρια.
Οι μετρήσεις αερίων ρύπων τα τελευταία τρία χρόνια απέδειξαν ότι οι τιμές κυμαίνονται κάτω από το όριο, ενώ οι έλεγχοι είναι συνεχείς.

Ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στη λειτουργία συστήματος συνεχούς δειγματοληψίας απαερίων περιστροφικής καμίνου, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των αέριων εκπομπών του για τυχόν περιεκτικότητά τους σε διοξίνες και φουράνια.
«Συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τα αποτελέσματα εργαστηρίου που έκανε μέτρηση και ήταν ίδια. Έτσι ελέγξαμε τη λειτουργία του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρής και πρόσθεσε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ μικρές της τάξης των νανογραμμαρίων.

Τις μετρήσεις για την εκχύλιση, καθαρισμό, ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των διοξινών και φουρανίων διεξάγει ο Δημόκριτος.
Η μονάδα δειγματοληψίας είναι εγκατεστημένη στην καμινάδα και από εκεί αντλείται το δείγμα. Ο δειγματοφορέας φέρει το δείγμα και αποστέλλεται κλειστό και σφραγισμένο στο διαπιστευμένο εργαστήριο (Δημόκριτος) για τη μέτρηση της περιεκτικότητας του δείγματος σε διοξίνες και φουράνια.
Η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί από τα τέλη Ιουλίου και, όπως ανακοινώθηκε, έχουν γίνει τρία σετ μετρήσεων (9 ωρών, 24 ημερών και 23 ημερών), με μηδενικά σχεδόν αποτελέσματα.

Ο κ. Βλάχος χαρακτήρισε ανεδαφικά και αντεπιστημονικά όσα αναφέρονται για τη ρύπανση από την ΑΓΕΤ και δήλωσε ότι γνωρίζει για την κατάθεση μήνυσης και αγωγής. «Δεν ισχύει ότι δεν έχουμε τον εξοπλισμό για την καύση RDF, καίμε rdf συνέχεια», είπε και πρόσθεσε ότι «η εγκατάσταση του μηχανήματος έγινε για να αποδείξουμε πως δεν εκπέμπουμε διοξίνες και φουράνια όπως κατηγορούμαστε και για να αποδείξουμε τις αστήριχτες κατηγορίες ότι κοροϊδεύουμε τους μηχανισμούς ελέγχου».

Το σύστημα ελέγχου

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αποθήκες όπου ξεφορτώνεται το υλικό, τα στελέχη της ΑΓΕΤ ανέφεραν ότι δεν γίνεται αποθήκευση στο λιμάνι, αλλά ακουμπούν προσωρινά μόνο οι μπάλες μέχρι να μεταφερθούν στο εργοστάσιο.

Οι μπάλες RDF που ξεφορτώθηκαν στις 9/10 από Ιταλία

Οι αναλύσεις των δειγμάτων γίνονται από τον Δημόκριτο «που είναι υπεράνω υποψίας», όπως είπε ο κ. Βλάχος, ενώ τα αποτελέσματα ανεβαίνουν στο site της τσιμεντοβιομηχαίας και ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί.
Τα στελέχη της ΑΓΕΤ απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο η μυρωδιά πλαστικού στον Βόλο να προέρχεται από την βιομηχανία λέγοντας ότι να βρεθεί κανείς δίπλα από την καμινάδα, θα διαπιστώσει ότι δεν μυρίζει πλαστικό.
«Δεν είναι δυνατόν στο εργοστάσιο να μην υπάρχει μυρωδιά και στην πόλη να μυρίζει», είπε.
Επίσης, διέψευσαν τα σενάρια περί συγχώνευσης του εργοστασίου του Βόλου με το αντίστοιχο στο Αλιβέρι της Εύβοιας.

Ακολούθησε ξενάγηση των εκπροσώπων του Τύπου στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας.

Share
Ετικέτες: RDFΑΓΕΤρύπανση

Πρόσφατα άρθρα

Στο Action 24 τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Σούπερ Λιγκ 2

Χθες έγινε γνωστό από τη διοργανώτρια αρχή ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα αναλαμβάνει από εδώ και…

6 Δεκεμβρίου 2023

Διακοπές ρεύματος στα Χάνια

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

6 Δεκεμβρίου 2023

Στη Νεάπολη τη Δευτέρα ο αγώνας Νίκης-ΠΑΟΚ Β’

Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι της Νίκης με τον ΠΑΟΚ Β’ για τη…

6 Δεκεμβρίου 2023

Τοπολατρεία – Μια ιστορία για τον αγαπημένο σας τόπο

  Εάν μπορείτε σε μία έως δύο σελίδες να πείσετε μια κριτική επιτροπή ότι η…

6 Δεκεμβρίου 2023

Στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στρέφεται ο Βόλος

Ο Βόλος κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό και πήρε ένα βαθμό από το παιχνίδι (2-2),…

6 Δεκεμβρίου 2023

Μπέος: Πιστεύω ότι το νέο έτος η ΠΑΕ Βόλος θα έχει ιδιοκτήτη τον Ατζούν

Προχωρά η υπόθεση της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ Βόλος. Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις…

6 Δεκεμβρίου 2023