Τοπικά

Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την πόλη του Βόλου από την απουσία των φοιτητών 

Σε αρκετές δεκάδες, ίσως και πάνω από 70.000.000 ευρώ σύμφωνα με τις πιο πρόχειρες εκτιμήσεις, υπολογίζονται οι απώλειες της τοπικής οικονομίας από την απουσία φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, καθώς πλέον τα μαθήματα αλλά και οι εξεταστικές διεξάγονται μέσω του διαδικτύου και οι φοιτητές έχουν να εμφανιστούν στη πόλη εδώ και πολύ καιρό.
Η δυναμική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην τοπική οικονομία είναι ιδιαίτερα επιδραστική, καθώς ο Βόλος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια φοιτητούπολη. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει περίπου 10.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ο καθένας τους αποτελεί και μια μονάδα κατανάλωσης.
Ωστόσο η έλευση της πανδημίας εξαφάνισε ακόμη ένα ισχυρό όπλο της τοπικής οικονομίας που είναι η παρουσία των φοιτητών. Ήδη έχουν συμπληρωθεί δεκαπέντε μήνες από την έλευση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τη διακοπή των διά ζώσης μαθημάτων. Και το οικονομικό πλήγμα αυτής της εξέλιξης είναι πολύ μεγάλο.

Υπενθυμίζεται πως διά ζώσης μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έγιναν για μερικές εβδομάδες στα μέσα του περασμένου Φθινοπώρου και μάλιστα με την παρουσία ελάχιστων φοιτητών. Δηλαδή η πόλη έχει να δει ουσιαστικά έντονη φοιτητική δραστηριότητα από τα μέσα Μαρτίου του 2020. Όπως είναι ευνόητο οι φοιτητές όλο αυτό διάστημα που προέρχονται από άλλες περιοχές βρίσκονταν στα σπίτια τους και έκαναν μαθήματα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μάλιστα δεν αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο να δούμε τους φοιτητές στην πόλη μας. Η εξεταστική εαρινού εξαμήνου έληξε πριν λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπάρχουν ελπίδες ότι τα μαθήματα για το χειμερινό εξάμηνο, από Σεπτέμβριο δηλαδή και μετά, θα γίνουν διά ζώσης. Αυτό το μήνυμα έστειλε άλλωστε και η υπουργός παιδείας κ. Κεραμέως στη σύνοδο Πρυτάνεων που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στους Δελφούς.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι άδειο από φοιτητές και το ζητούμενο πλέον είναι το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της κατάστασης στην τοπική οικονομία.
Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης επισημαίνει πως «από τους 10.000 περίπου φοιτητές που σπουδάζουν στον Βόλο περίπου οι 3.000 είναι μόνιμοι κάτοικοι Βόλου ή πηγαινοέρχονται καθημερινά σε άλλες θεσσαλικές πόλεις. Μας μένουν οι 7000 φοιτητές που, αν υποθέσουμε ότι κατά μέσο όρο ξοδεύουν το μήνα 700 ευρώ μαζί με τα ενοίκια, τότε έχουμε ένα ποσό απωλειών για το μήνα στον Βόλο γύρω στα 5.000.000 ευρώ. Βέβαια μια μερίδα αυτών των φοιτητών καταβάλλει το ενοίκιο, άλλοι, όμως ξενοίκιασαν, άλλοι είναι σε αναστολή εργασίας και δεν πληρώνουν το ενοίκιο, ενώ άλλοι δεν ήρθαν καν να βρουν ένα σπίτι».

Στους δεκαπέντε μήνες πανδημίας οι απώλειες για την τοπική οικονομία μπορούν να υπολογιστούν τουλάχιστον στα 70.000.000 ευρώ, αφού πρέπει να προσθέσουμε την απουσία μεταπτυχιακών φοιτητών που κάθε Σαββατοκύριακο διέμεναν στον Βόλο για την παρακολούθηση των μαθημάτων, αλλά και την απουσία συνεδρίων λόγω των οποίων έρχονταν στον Βόλο πολλές εκατοντάδες σύνεδροι.
Από την απουσία των φοιτητών επηρεάζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η εστίαση, το εμπόριο, αλλά και αρκετοί άλλοι κλάδοι.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεν άντεχε να ακούει άλλο την καμπάνα της εκκλησίας και έφτασε μέχρι το δικαστήριο

Το καμπαναριό εκκλησίας στην Καλαμάτα είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους κατοίκους της περιοχής, καθώς χρησιμοποιούνταν ως…

13 Δεκεμβρίου 2023

Δικαστήριο της ΕΕ: Απορρίπτεται αγωγή από Σύριο υπήκοο που υποστήριζε ότι έπεσε θύμα pushback στο Αιγαίο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο απέρριψε, απόψε, αγωγή αποζημίωσης 500.000 ευρώ κατά του…

13 Δεκεμβρίου 2023

Βρετανικό Μουσείο: Για σκραπ ενδέχεται να πουλήθηκαν τμήματα των κλεμμένων αρχαιοτήτων

Εκατοντάδες αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο έχουν παραμορφωθεί, με πολύτιμα μέρη τους πιθανότατα να έχουν πουληθεί…

13 Δεκεμβρίου 2023

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά; Τα στοιχεία της AEGEAN

Σε παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, όπως το Παρίσι, η Πράγα και η Βιέννη, αλλά και αρκετούς…

13 Δεκεμβρίου 2023

Διανομείς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε νομοθεσία που έχει…

13 Δεκεμβρίου 2023

Ομοφοβική επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Αγρινίου για την ισότητα στον γάμο

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων έστειλε ομοφοβική επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την…

13 Δεκεμβρίου 2023