Ελλάδα

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά; Τα στοιχεία της AEGEAN

Σε παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, όπως το Παρίσι, η Πράγα και η Βιέννη, αλλά και αρκετούς εναλλακτικούς μεταξύ των οποίων η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο και η Κρακοβία θα εκδράμουν φέτος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου οι Ελληνες.

Η κίνηση για την περίοδο των Χριστουγέννων καταγράφεται μέχρι και σήμερα σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, λόγω και του ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακολουθούν μετά από Σαββατοκύριακο, δίνοντας την δυνατότητα στους επιβάτες να παρατείνουν την διαμονή τους στον προορισμό της επιλογής τους.

Η AEGEAN έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις και τη φετινή εορταστική περίοδο (περίπου +10%) τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού συγκριτικά με την ίδιο περίοδο το 2022, στο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου της, της ευρύτερης ενίσχυσης της δραστηριότητάς, αλλά και της αυξημένης ζήτησης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σήμερα, σχεδόν δυο εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένες, με τα ποσοστά να κυμαίνονται ανάλογα με τον προορισμό μεταξύ 76% έως 80% ή και περισσότερο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ πλέον ελάχιστες θέσεις είναι ακόμη διαθέσιμες.

Κάπως μικρότερες είναι οι πληρότητες για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 66% και 70%, γεγονός που κάνει την εξεύρεση θέσεων για τους «αργοπορημένους» λίγο πιο εύκολη.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων η κίνηση για το δίκτυο εξωτερικού κορυφώνεται την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες καταγράφεται ήδη μέση πληρότητα πάνω από 85% από/προς Αθήνα και 95% από/προς Θεσσαλονίκη.

Η Τρίτη 2 Ιανουαρίου παρουσιάζει αντίστοιχο ενδιαφέρον με τα ποσοστά να είναι ήδη απαγορευτικά για όσους δεν έχουν κλείσει την επιστροφή τους.

Οι Έλληνες επιβάτες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ταξίδια στο εξωτερικό από ότι στο εσωτερικό – τάση που επικράτησε και κατά την περσινή εορταστική περίοδο, ενώ αναζητούν εκτός από παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χειμερινούς προορισμούς και κάποιους περισσότερο «εναλλακτικούς».

Οι προορισμοί που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων για τους ταξιδιώτες από την Αθήνα είναι:

Πράγα
Παρίσι
Βιέννη
Λονδίνο
Ζυρίχη
Βαρκελώνη
Γενεύη
Αντίστοιχα οι κορυφαίοι προορισμοί από τη βάση της Θεσσαλονίκης είναι:

Παρίσι
Λάρνακα
Ζυρίχη
Ντίσελντορφ
Βαρκελώνη
Στουτγκάρδη
Την προτίμηση των Ελλήνων σε προορισμούς του εξωτερικού καταδεικνύουν και οι κρατήσεις των πακέτων που πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων. Στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Γερμανία γενικότερα, η Ισπανία, αλλά και το Λονδίνο, ενώ μακρινοί προορισμοί, όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών.

Οι πληρότητες στο δίκτυο εσωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι χαμηλότερες με την κίνηση να κορυφώνεται στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και τους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σημαντικός αριθμός επιβατών αποτελούν φοιτητές, δάσκαλοι, στρατιωτικοί, κλπ. που ταξιδεύουν για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων με τις οικογένειες τους.

Βάσει των στοιχείων, οι κρατήσεις για τους παραδοσιακά χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ κανείς μπορεί να βρει και ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής για διάφορους προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη στο δίκτυο του εξωτερικού, αλλά και η Κέρκυρα, στο δίκτυο του εσωτερικού.

Να σημειωθεί ότι η AEGEAN θα εκτελεί και πτήσεις charter κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν 100% πληρότητα. Συγκεκριμένα, από Αθήνα για Ροβανιέμι, ενώ από Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις charter για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.

Συνολικά το χειμερινό πρόγραμμα της AEGEAN δίνει και φέτος ιδιαίτερα αυξημένες επιλογές στους επιβάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 108 προορισμούς (31 εσωτερικού και εξωτερικού) σε 45 χώρες. Το δίκτυο της AEGEAN επεκτείνεται διαρκώς σε νέους προορισμούς, όπως από την Αθήνα, στο Ντουμπάι, το Ίνσμπρουκ, τη Μπρατισλάβα και το Μπακού, καθώς και τη Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, για αρκετούς προορισμούς, όπως, η Φρανκφούρτη, οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Κοπεγχάγη, κ.α. έχει αυξηθεί η συχνότητα των πτήσεων.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διανομείς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε νομοθεσία που έχει…

13 Δεκεμβρίου 2023

Ομοφοβική επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Αγρινίου για την ισότητα στον γάμο

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων έστειλε ομοφοβική επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την…

13 Δεκεμβρίου 2023

Φορολοταρία: Ερχεται η σούπερ Χριστουγεννιάτικη κλήρωση με «δώρο» 1,2 εκατ. ευρώ

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί η σούπερ χριστουγεννιάτικη κλήρωση μέσω της οποία η…

13 Δεκεμβρίου 2023

Βουλή: Σφοδρή κόντρα Χατζηδάκη – αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό

Η πρώτη κόντρα για τον προϋπολογισμό του 2024, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώθηκε…

13 Δεκεμβρίου 2023

Τι είπε στην απολογία του ο ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια, ο 37χρονος ιδιοκτήτης των…

13 Δεκεμβρίου 2023

Δώδεκα χρόνια φυλάκιση σε 36χρονο που παρίστανε τον αστυνομικό και συνελήφθη για παιδική πορνογραφία

Ποινή κάθειρξης 12 ετών και τριών μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στον 36χρονο…

13 Δεκεμβρίου 2023