Κόσμος

Αποκάλυψη FT: Πότε θα χτύπαγε με πυρηνικά η Ρωσία – Ο φόβος για «πισώπλατο» χτύπημα της Κίνας

Άσκηση με τη χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων σε πρώιμο στάδιο έκαναν οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που διέρρευσαν που περιλαμβάνουν σενάρια εκπαίδευσης για εισβολή από την Κίνα, καθώς ο φόβος «πισώπλατου χτυπήματος» από τον ασιατικό γίγαντα είναι διάχυτος.

Τα απόρρητα έγγραφα

Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στη γνώση των Financial Times, περιγράφουν ένα όριο (κατώφλι) για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που είναι χαμηλότερο από αυτό που έχει παραδεχτεί δημόσια η Ρωσία, σύμφωνα με ειδικούς που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα.

Πρόκειται για 29 μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων για πολεμικά παιχνίδια και παρουσιάσεων για αξιωματικούς του ναυτικού, που συζητούν τις αρχές λειτουργίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική απάντηση κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος έως πιο συγκεκριμένα σενάρια πυροδότησης αντίδρασης, όπως η καταστροφή του 20% των πυρηνικών υποβρυχίων της Ρωσίας.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έγγραφα όπως αυτά δημόσια», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο. «Δείχνουν ότι το επιχειρησιακό όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι αρκετά χαμηλό εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικά μέσα».

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, τα οποία μπορούν να εξαπολυθούν με πυραύλους από ξηράς ή θαλάσσης ή από αεροσκάφη, έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένη χρήση στο πεδίο μάχης στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που προορίζονται να στοχεύουν τις ΗΠΑ. Οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν ακόμα να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα όπλα που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Βλαντιμιρ Πούτιν

Αν και τα αρχεία χρονολογούνται πριν από 10 χρόνια και περισσότερο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι παραμένουν επίκαιρα όσον αφορά το τρέχον ρωσικό στρατιωτικό δόγμα. Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές για να αποφευχθεί πυρηνική σύγκρουση μεταξύ τους.

Τα αμυντικά σχέδια αποκαλύπτουν τις βαθιές υποψίες για την Κίνα που επικρατούν στη Μόσχα, ακόμη και όταν ο Πούτιν άρχισε να σφυρηλατεί μια συμμαχία με το Πεκίνο, η οποία ήδη από το 2001 περιελάμβανε μια συμφωνία περί μη χρήσης πυρηνικών ως πρώτο χτύπημα.

Οι ασκήσεις προσφέρουν μια σπάνια εικόνα για το πώς η Ρωσία βλέπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής της πολιτικής – και πώς εκπαιδεύει δυνάμεις ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα σε συγκεκριμένες συνθήκες πεδίου μάχης.

Μια άσκηση που σκιαγραφεί μια υποθετική επίθεση από την Κίνα σημειώνει ότι η Ρωσία, που ονομάστηκε «Βόρεια Ομοσπονδία» για τους σκοπούς του πολεμικού παιχνιδιού, θα μπορούσε να απαντήσει με ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα για να σταματήσει τον «Νότο» να εξαπολύσει ένα δεύτερο κύμα δυνάμεων εισβολής.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το