Πολιτισμός

Αποκαλυπτήρια για το άγαλμα του Γκάντι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

gandi

Τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Μαχάτμα Γκάντι έγιναν σήμερα στην περίφημη Πλατεία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου, σ’ ένα χώρο γεμάτο κυρίως με μνημεία ανδρών οι οποίοι υπηρέτησαν τη Βρετανική Αυτοκρατορία, στην καταστροφή της οποίας συνέβαλε ο Γκάντι.

Όπως επισημάνθηκε και από την ινδική κυβέρνηση, το άγαλμα του Γκάντι μοιράζεται τώρα τον ίδιο χώρο μ’ ένα άγαλμα του πρώην ηγέτη της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ινδίας και απεχθανόταν τον Γκάντι, τον οποίο είχε μάλιστα χαρακτηρίσει κάποτε “ημίγυμνο φακίρη”.

Ωστόσο, σχεδόν επτά δεκαετίες αφότου η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1947, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ειρηνική εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής του Γκάντι, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ισχυρές και ο Γκάντι κατέλαβε πλέον τη θέση του στην Πλατεία του Κοινοβουλίου, στη σκιά του Μπιγκ Μπεν και απέναντι από το κοινοβούλιο, ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Αβραάμ Λίνκολν.

Το χάλκινο άγαλμά του βρίσκεται πλέον όχι μακριά από εκείνο του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του ορκισμένου εχθρού του ο οποίος είχε δηλώσει κάποτε ότι ήλπιζε πως ο Γκάντι θα πέθαινε από την απεργία πείνα του.

Σύμφωνα με τους βιογράφους του, ο Τσώρτσιλ είχε μάλιστα προτείνει “να ποδοπατηθεί (ο Γκάντι) από έναν τεράστιο ελέφαντα” για να τιμωρηθεί για τη δράση του εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατικής παρουσίας.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν σήμερα το πρωί από τον ιδνό υπουργό Οικονομικών Αρούν Τζέιτλι, παρουσία του εγγονού του Γκάντι, του Σρι Γκοπαλκρίσνα Γκάντι, του σταρ του Μπόλιγουντ Αμιτάμπ Μπατσάν και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Το άγαλμα “αποτελεί έναν λαμπρό φόρο τιμής σε μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας”, σχολίασε ο Κάμερον. “Τοποθετώντας τον Μαχάτμα Γκάντι σ’ αυτή τη διάσημη πλατεία, του προσφέρουμε μια αιώνια παρουσία στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Το άγαλμα είναι μικρότερο από άλλα στην πλατεία, κάτι που αποτέλεσε απόφαση του ιδρύματος που συγκέντρωσε τα χρήματα για την κατασκευή του μνημείου, ώστε να αντανακλά το γεγονός ότι ο Γκάντι θεωρούσε τον εαυτό του άνθρωπο του λαού.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το