Θ Plus, Υγεία

Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή: Πώς θα λειτουργήσουν – Πλαφόν τα 2.000 για πολίτες

Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμο το σάιτ που θα αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων, από την οποία θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλες τις ημερομηνίες, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για τα απογευματινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων θα γίνεται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια. Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής ξεκινά από 300 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 2.000 ευρώ, ενώ θα πληρώνει με POS.

Η κοστολόγηση των επεμβάσεων σε επίπεδο κατηγορίας
Πολύ μικρή: 300 ευρώ
Μικρή: 500 ευρώ
Μεσαία: 900 ευρώ
Μεγάλη: 1.200 ευρώ
Βαρεία: 1.600 ευρώ
Εξαιρετικά βαρεία: 2.000 ευρώ

Σύγκριση κόστους με τον ιδιωτικό τομέα
Στη σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα του κόστους των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση το είδος και την κατηγορία το υπουργείο Υγείας έδωσε τα εξής παραδείγματα.

Για μία επέμβαση καταρράκτη που κατατάσσεται στην πολύ μικρή ή μικρή κατηγορία το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα όπου το ποσό ανεβαίνει πάνω από τα 800 ευρώ.

Για επέμβαση βουβωνοκύλης στη μικρή κατηγορία το κόστος είναι 500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Επίσης η χολοκυστεκτομή στη μικρή ή μεγάλη κατηγορία θα κοστίζει 500 έως 1.200 ευρώ αντί για πάνω από 2.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Η αρθροπλαστική γονάτου στη μεγάλη ή βαρεία κατηγορία θα έχει κόστος 1.00 έως 1.600, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το κόστος ξεπερνά τα 3.500 ευρώ.

Οι αμοιβές των γιατρών

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι γιατροί, οι κύριοι Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους παρουσίασαν ενδεικτικά κάποιες από τις ανώτατες που έχουν οριστεί. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία χολοκυστεκτομής, ο συντονιστής διευθυντής θα λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350. Για την αρθροπλαστική ισχύου, ο συντονιστής χειρούργος θα παίρνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 300.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι νοσηλευτές θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από ότι σήμερα που αμείβονται με δέκα ευρώ την ώρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το