Οικονομία

Αποδοχή κληρονομιάς: Έρχονται αλλαγές με νέα ρύθμιση

Aλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αποδοχή κληρονομιάς με νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, αναμένονται να αυξηθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης φτάνοντας έως και τις 48. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και άλλους έκτακτους φόρους ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης έχει λάβει και το «πράσινο» φως των θεσμών.

Η ρύθμιση αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους ώστε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο αποποίησης κληρονομιάς, που διογκώθηκε τα χρόνια της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τις τακτικές οφειλές, δηλαδή τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ, η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24. Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται βάσει της περιουσίας του οφειλέτη, δηλαδή θα συνδέεται με το δηλωθέν εισόδημα και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Ο Έλληνας αποποιείται την κληρονομιά του
Τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις αποποίησης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι κληρονόµοι σπεύδουν να «αποτινάξουν» από πάνω τους χρέη που αφήνουν οι εκλιπόντες.

Αυτό δείχνουν και οι αριθµοί, αφού µέχρι τις 6 Φεβρουαρίου είχαν κατατεθεί 1.439 αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονοµιών, µε τους κληρονόµους να σπεύδουν να «αποτινάξουν» από πάνω τους το βάρος, κυρίως των ακινήτων, αφού συνήθως συνοδεύονται και από χρέη. Οφειλές στην Εφορία, κυρίως δάνεια ή οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία, «βαραίνουν» το ακίνητο που µένει, αφού όταν κάποιος αποδεχθεί µια κληρονοµιά, αποδέχεται και τα χρέη του εκλιπόντος.

«Παλαιότερα», λέει στο «Εθνος» δικαστική πηγή, «µια οικογένεια περίµενε από τον θείο, όταν «φύγει», να του γράψει το σπίτι ή το εξοχικό. Σήµερα ο… θείος έχει χρέη στην Eφορία ή στην κάρτα, ήταν από αυτούς που πήρε δάνειο και δεν το αποπλήρωνε όπως έπρεπε, µε αποτέλεσµα εκείνοι που έµειναν πίσω να µην επιθυµούν την περιουσία».
Νοµικοί εξηγούν στο ότι οι κληρονόµοι προτιµούν ακίνητα «καθαρά», που έχουν προοπτική να πουληθούν και δεν θα τους επιβαρύνουν µε επιπλέον φόρους. Το µεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, πάντως, στην Αθήνα, είχε έκρηξη αποποιήσεων τα τελευταία χρόνια της κρίσης, καθώς το 2017 κατατέθηκαν 14.075 αιτήσεις, ενώ το 2018 ο αριθµός ανέβηκε στις 14.568.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Υποψήφιος για κορυφαίος προπονητής στη Σούπερ Λιγκ 2 ο Ελευθερόπουλος

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών ΠΣΑΠΠ, όπως κάθε χρόνο, αναγνωρίζει και βραβεύει τους ποδοσφαιριστές…

25 Νοεμβρίου 2023

Άλλαξε η ώρα στους αγώνες ΠΑΟΚ-Βόλου και Λεβαδειακού-Νίκης στο Κύπελλο

Σε δύο αλλαγές ως προς την ώρα δύο αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας προχώρησε η ΕΠΟ και η μία…

25 Νοεμβρίου 2023

Δημήτρης Εσερίδης: «Πλήρης εγκατάλειψη του Δήμου»

  Για πλήρη εγκατάλειψη του Δήμου Αλμυρού από την επομένη των εκλογών, κάνει λόγο σε…

25 Νοεμβρίου 2023

Ήρθε στον Βόλο ο Χοσέτε Μιράντα

Συνεπής στο ραντεβού του αποδείχθηκε ο Χοσέτε Μιράντα. Ο διεθνής άσος απουσίαζε στην Ισημερινή Γουινέα…

25 Νοεμβρίου 2023

Ο ΣΙΜΕΑ τίμησε την ημέρα Εθνικής Αντίστασης

  Με εκδήλωση με τίτλο «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο – Πόσα οφείλει το πολυτεχνείο στην αντίσταση» τίμησε χθες…

25 Νοεμβρίου 2023

Ασπίδα προστασίας…

  Του Σεραφείμ Μαουσίδη Προέδρου του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Σε αναβρασμό βρίσκονται οι…

25 Νοεμβρίου 2023