Πολιτισμός

Από το Χόρτο στο Βέλγιο για συναυλία τα μέλη της «Χορτωδίας»

Το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, σαράντα πέντε μέλη της «Χορτωδίας» θα συμπράξουν με την Ελληνική Χορωδία Βρυξελλών, σε μία συναυλία που θα δοθεί στη βελγική πρωτεύουσα, με σκοπό την αγορά μουσικών οργάνων στο ομογενειακό σχολείο που λειτουργεί εκεί.
Η πρώτη εμφάνιση της «Χορτωδίας» εκτός ελληνικών συνόρων θα συνδυαστεί και με επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε στους χορωδούς η Σουηδή ευρωβουλευτής Cecilia Wilkström, η οποία επισκέπτεται τακτικά το βουνό των Κενταύρων και στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει την πηλιορείτικη χορωδία επί σκηνής.
«Ξεκινάμε το ταξίδι μας την ερχόμενη Τρίτη. Στις 21/11 θα γνωρίσουμε το Ευρωκοινοβούλιο, χάρη στο κάλεσμα της κ. Wilkström. Η ευρωβουλευτής μας άκουσε σε μία από τις συναυλίες μας, εντυπωσιάστηκε από το σύνολο και την ενέργεια της ομάδας και ήταν εκείνη που μας πρότεινε να επισκεφτούμε τις Βρυξέλλες. Έρχεται τακτικά το Πήλιο, όπως και πολύς κόσμος που εκτιμά την περιοχή και θέλει να την ξαναβρίσκει», σημείωσε ο κ. Νίκος Αδρασκέλας, ο οποίος το 2011 άφησε την Αθήνα και μένει μόνιμα στο Χόρτο, τόσο διότι γοητεύθηκε από την ομορφιά του γραφικού παραθαλάσσιου θέρετρου, όσο και γιατί ανέπτυξε στενότερη συνεργασία με το ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου.

Η «Χορτωδία» είναι ένα χορωδιακό σύνολο, που απαρτίζεται από ανθρώπους που μένουν μόνιμα στο Νότιο Πήλιο. Έχει έδρα το Χόρτο και από το 2012 που συστάθηκε, έχοντας τη στήριξη του Ιδρύματος Αγγελίνη-Χατζηνίκου και άλλων τοπικών φορέων, προσελκύει το ενδιαφέρον δεκάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι.
Ο Αθηναίος πιανίστας, ο οποίος υπήρξε μαθητής του σπουδαίου Γιώργου Χατζηνίκου, μίας γνωριμίας που αποδείχθηκε καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία που χάραξε στη ζωή του, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χορωδία, επισημαίνοντας παράλληλα πως έχει αγκαλιαστεί θερμά από αρκετό κόσμο: «Βρήκα πρόσφορο έδαφος στο Χόρτο, χάρη σε όσα έχουν γίνει εκεί τα τελευταία χρόνια. Η καλλιέργεια του κοινού, μας έχει οδηγήσει στη λογική πως «ό,τι γίνεται στο Χόρτο είναι καλό, οπότε το στηρίζουμε». Δεν περίμενε εμένα το Χόρτο, για να αποκτήσει καλλιτεχνική οντότητα. Αυτή την εποχή αριθμούμε περί τα 60 μέλη. Έχουμε ανθρώπους από πολλά μέρη του κόσμου. Οι μισοί χορωδοί είναι Έλληνες, ενώ οι υπόλοιποι είναι αλλοεθνείς, που έχουν σπίτι στο Νότιο Πήλιο. Έχουμε κόσμο από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, μέχρι και την Αλβανία και το Πακιστάν. Κάθε εβδομάδα στην πρόβα που έχουμε προγραμματισμένη, έρχονται από Πλατανιά, Νεοχώρι, Αργαλαστή, Μηλίνα, Καλαμάκι και Μηλιές, ενώ έχουμε τρία μέλη που ξεκινούν από Βόλο».

Η… πολυεθνική σύνθεση της «Χορτωδίας» έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μυστικά της επιτυχημένης παρουσίας της, με τον διευθυντή του χορωδιακού συνόλου να εξηγεί τον λόγο: «Σίγουρα βοηθά στην ελαστικότητα του συνόλου το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Συνήθως οι ξένοι είναι πιο «ανοικτοί» στις χορωδίες. Αυτή η παράμετρος, όμως, έχει κάνει και πάλι δημοφιλείς τις χορωδίες. Μέσα σε τέτοια σύνολα παύει να υπάρχει το διαφορετικό. Ένας συνταξιούχος μπορεί να καθίσει δίπλα μ’ έναν εργάτη. Ένας πλούσιος θα τραγουδήσει μαζί με τον φτωχό, ένας άντρας πλάι σε μία γυναίκα. Όλοι τραγουδάνε κι αυτό είναι που τους ενώνει. Επικεντρωνόμαστε στο μουσικό αποτέλεσμα και όχι για παράδειγμα στην κοινωνική τάξη του καθενός. Οπότε, σ’ αυτό το κομμάτι η πολυεθνικότητα μας ταιριάζει γάντι».

Κλείνοντας, ο κ. Αδρασκέλας αναφέρθηκε στα προσεχή σχέδια της «Χορτωδίας»: «Εδώ και δύο χρόνια έχει εγκαινιαστεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών με χορωδίες απ’ όλο τον κόσμο. Πέρυσι ήρθε στο Χόρτο μία δανέζικη χορωδία, φέτος φιλοξενήσαμε την «Aquapella» από την Αυστραλία, ενώ τον Οκτώβριο του 2019 θα υποδεχθούμε την «elGrechor» από τη Βασιλεία της Ελβετίας, που τραγουδά μόνο ελληνικά. Στόχος μας είναι να ανταποδώσουμε τις επισκέψεις ετούτες σε ορίζοντα τριετίας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Qatargate – Το Politico φέρνει στο φως τις πρώτες ανακρίσεις: «Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον σύντροφό μου» έλεγε η Καϊλή

Έκπληκτη με όσα της καταμαρτυρούσαν οι αστυνομικοί, αλλά και πανικόβλητη την ημέρα της σύλληψής, στις…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Να ανοίξουν στόματα για τον Όλιβερ, είναι ειδεχθές έγκλημα» – Εκκλήσεις για να εντοπιστεί ο κακοποιητής της Αράχωβας

Να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν όσοι τυχόν είδαν ή άκουσαν κάτι σχετικά…

4 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών

«Δεν εκλέχθηκα στην θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική μου προυπηρεσία, αλλά για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Τράγκας: Νέες αποκαλύψεις φοροδιαφυγής για τον δημοσιογράφο

Δεν έχει τέλος το θρίλερ για την τεράστια περιουσία του Γιώργου Τράγκα. Οι αποκαλύψεις φοροδιαφυγής…

4 Δεκεμβρίου 2023

Don Leon: «Ήταν μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» – Τι έλεγε το 2021 όταν έκανε τα ίδια

«Μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» , «το έκανα για να βοηθήσω την…

4 Δεκεμβρίου 2023

Στο «φως» νέες υποθέσεις μαθητριών που είδαν να διακινούνται ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες τους

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους, που μέσω ειδικής εφαρμογής αφαιρούν τα ρούχα…

4 Δεκεμβρίου 2023