Ελλάδα

Από σήμερα η επιστροφή πινακίδων, αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας λόγω Πάσχα – Ποιοι εξαιρούνται

Από σήμερα ξεκινά η επιστροφή για άδειες οδήγησης, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας οχημάτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

– του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση & στάθμευση ) και
– της παρ. 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ. (πινακίδα Ρ40 απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση) για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.4530/2018.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την απόφαση εξαιρούνται και δεν τους επιστρέφονται στοιχεία οδηγήσης και κυκλοφορίας οχημάτων οδηγοί που:

– παραβίασαν τον ερυθρό σηματοδότη
– οδηγούσαν υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών
– οδηγούσαν στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
– που παραβίασαν διατάξεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία
– που έκαναν επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση για επίδειξη ικανότητος, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχεδίων αγώνων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων)

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην διαδικασία επιστροφής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το