Άρθρα

Από μοναστήρι κατασκήνωση και πάλι μοναστήρι…

TOY ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΡΙΖΟY

Το Σάββατο 20 Απριλίου παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου της Νέας Πέτρας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας (Ουκρανίας) κ.κ. Επιφανείου, συλλητουργούντος του ιερέα του Αγίου Νικολάου αρχιμανδρήτου πατρός Αγάθωνος.
Το Μοναστήρι κτίστηκε το 1270 από τους Νικόλαο και Άννα Μελησσινοί. Ο Νικόλαος Μελησσινός ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μελησσινού, τοπάρχη της Δημητριάδος από τις αρχές του 13ου αιώνα.
Το Μεγάλο αυτό Μοναστήρι το ονόμασαν του «Προφήτου Προδρόμου Νέας Πέτρας», όπως αναφέρει στο βιβλίο του Πορταριά ο συγγραφέας Γιάννης Τσίγκρας, ο οποίος επίσης αποδίδει το όνομα της Πορταριάς στην Παναγία Πορταρέα, το μοναστηρόπουλο (μοναστηράκι) που βρίσκεται στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου Πορταριάς.
Στο Μοναστήρι του Προφήτου Προδρόμου Νέας Πέτρας, μόνασε η Άννα Παλαιολογίνα-Μελησσινή, σύζυγος του Κωνσταντίνου Μελησσινού με το όνομα Ανθούσα. Ο δε σύζυγός της Κωνσταντίνος Μελησσινός μόνασε στο Μοναστήρι της Οξείας Επισκέψεως στην Μακρινίτσα.
Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Επισκοπής σώζεται η επιτύμβια πλάκα του τάφου της Ανθούσας η οποία φέρει την επιγραφή… «της Αγγελίνας Δούκαινας της Μαλ…ινης (Μαλισανής) της διά του Θεού και αγγελικού σχήματος μετανομασθείσης Ανθούσης».
Την περίοδο της γερμανικής Κατοχής τα κελιά της Μονής φιλοξένησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα γυναικόπαιδα της Πορταριάς προκειμένου να προφυλαχθούν από τα μπλόκα των κατακτητών και των συνεργατών τους στο χωριό.
Το 1950 η Κοινότητα Πορταριάς παραχώρησε το Μοναστήρι και την περιοχή του στο τότε Υπουργείο Παιδείας όπου και δημιουργήθηκαν οι παιδικές Κατασκηνώσεις. Τα όμορφα παραδοσιακά κελιά γκρεμίστηκαν και στην θέση τους κτίστηκαν σύγχρονα κτίρια και εγκαταστάσεις με σκοπό την φιλοξενία των μικρών μαθητών απ’ όλη τη Θεσσαλία, ίσως και απ’ όλη την Επικράτεια.

Για την εποχή εκείνη η ενέργεια ήταν μάλλον σωστή. Η Ελλάδα έβγαινε από πολέμους και κακουχίες και κύριο μέλημα του υπουργείου ήταν να αντιμετωπίσει την ανέχεια, την φτώχεια και τον υποσιτισμό από τα οποία υπέφεραν τα παιδιά. Το κάθε παιδί που έρχονταν στην Κατασκήνωση πριν μπει στον θάλαμό του ζυγίζονταν και το ίδιο γινόταν όταν αποχωρούσε. Επιτυχία για τους υπεύθυνους των Κατασκηνώσεων ήταν οι αποχωρούντες κατασκηνωτές να έχουν πάρει βάρος.
Λάθος του υπουργείου Παιδείας και του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Πορταριάς, ήταν που γκρέμισαν τα κελιά. Μπορούσαν να τα διατηρήσουν και να κτίσουν στον τεράστιο χώρο που ήταν διαθέσιμος τα κτίρια των Κατασκηνώσεων.
Η λειτουργία της Κατασκήνωσης υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και με σκοπό την πάχυνση των υποσιτισμένων παιδιών διήρκεσε μέχρι το 1974.
Μεσολάβησε μια περίοδος παύσης λειτουργίας και οι Κατασκηνώσεις ξανάνοιξαν το 1982 με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, συνθήκες και πρόγραμμα.
Με τη νέα περίοδο λειτουργίας το υπουργείο Παιδείας παραχώρησε τον χώρο στο Κοινωνικό Κέντρο Οικογένειας και Νεότητας (ΚΚΟΝ), το οποίο μετονόμασε τις Κατασκηνώσεις σε Παιδικές Εξοχές.

Τα κτίρια της Παιδικής Εξοχής του Αγίου Ιωάννου έπρεπε να ανακαινιστούν, να διαρρυθμιστούν, να καθαριστούν από τις κοπριές που άφησαν κάποιοι που είχαν μετατρέψει τους θαλάμους σε στάβλους και να αποδοθούν λειτουργικά και σύγχρονα στους μικρούς παραθεριστές.
Την περίοδο εκείνη λειτουργούσαν δύο Παιδικές Εξοχές Πορταριάς, η Α’ στον Ερυθρό Σταυρό και η Β’ στον Αϊ-Γιάννη υπό την ευθύνη και επίβλεψη τριμελούς διοικητικού συμβουλίου.
Οι Παιδικές Εξοχές εκείνης της περιόδου αποτέλεσαν τον βασικό προορισμό παραθερισμού των παιδιών. Στη δεύτερη περίοδο λειτουργίας τους υπήρχε πρόγραμμα δραστηριοτήτων με σκοπό την εκπαίδευση και τη διασκέδαση. Τα παιδιά στις παιδικές εξοχές διδάσκονταν τη συντροφικότητα και την αυτονομία. Ως στελέχη των παιδικών εξοχών απασχολούνταν νέοι άνθρωποι με μόρφωση και ενδιαφέροντα. Τα παιδιά διασκέδαζαν και δημιουργούσαν. Οι γιορτές της φωτιάς εκείνα τα καλοκαίρια άφησαν εποχή. Δυστυχώς και κατά την προσωπική μου γνώμη κακώς οι παιδικές εξοχές σταμάτησαν να λειτουργούν το 1993.
Από τότε έως και σήμερα τα κτίρια της Β’ Παιδικής Εξοχής του Αγίου Ιωάννου ερημώνουν και λεηλατούνται από διαφόρους οι οποίοι έχουν αφαιρέσει τις από αλουμίνιο πόρτες και τα παράθυρα για να τα πουλήσουν. Έχουν αφαιρεθεί επίσης οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και ό,τι άλλο υπήρχε χρήσιμο προς πώληση.

Οι στέγες μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης μπάζουν νερά με τα γνωστά αποτελέσματα.
Προ καιρού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας κ.κ. Επιφάνειος πρότεινε να του παραχωρηθούν οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις προκειμένου να ξαναζωντανέψει η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου της Νέας Πέτρας. Το αίτημα υποβλήθηκε στο υπουργείο Παιδείας που διατηρεί ακόμη την κυριότητα των Κατασκηνώσεων.
Επομένως η κ. Ζέττα Μακρή ως υφυπουργός Παιδείας θα πρέπει να ενεργήσει ώστε άμεσα να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις στην Αδελφότητα προκειμένου να σωθούν τα κτίρια και να ζωντανέψει ο τόπος.
Εξάλλου Μοναστήρι ήταν, Μοναστήρι πρέπει ξαναγίνει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το