Ελλάδα

Από 21 έως 25 Αυγούστου οι βάσεις για τα ΑΕΙ – Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Ολοκληρώνεται σιγά – σιγά η εξέταση των μηχανογραφικών δελτίων, που υπέβαλλαν οι υποψήφιοι των εφετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, προκειμένου να κατανεμηθούν οι θέσεις των εισακτέων στους μελλοντικούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος στην αγωνία των υποψηφίων θα δοθεί με την ανακοίνωση των βάσεων, αλλά και της σχολής επιτυχίας των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που αναμένεται την εβδομάδα μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου.
Ας θυμίσουμε ότι πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 24 Αυγούστου, ημερομηνία που φαίνεται ιδιαίτερα βολική και φέτος, προκειμένου αφενός να γίνουν εγκαίρως οι ηλεκτρονικές προεγγραφές στα ΑΕΙ και αφετέρου να ξεκινήσουν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές για όσους δεν κατάφεραν να εξεταστούν τον Ιούνιο.
Φέτος διαγωνίστηκαν για μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση 81.605 υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου (σχεδόν 4.000 περισσότεροι από πέρσι), ενώ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε περίπου κατά 750 θέσεις.
Όπως σημειώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Χρήστος Κάτσικας, «αν και μόνο το στοιχείο αυτό πριμοδοτεί την ένταση του ανταγωνισμού όπως και η ιδιαίτερα σημαντική μείωση των θέσεων στις περιζήτητες σχολές, καθώς σε αυτές εστιάζεται η ζήτηση των υποψηφίων».
Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, από τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων, έχουμε μικρή μείωση (συνολικά) του ποσοστού των αριστούχων (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με πέρσι: το 3,71% των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών συγκέντρωσε πάνω από 18.000, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των Θετικών Επιστημών ήταν 4,22%, για τους υποψηφίους Οικονομίας και Πληροφορικής ήταν 0,56% και για τους υποψηφίους των Ιατρικών Σχολών 14,65%.
Την ίδια ώρα έχουμε αύξηση (πάντοτε σε σύγκριση με πέρσι) του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 είναι ιδιαίτερα υψηλό: 34,47% για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, 33,23% για τους υποψηφίους με προσανατολισμό τις Θετικές Σπουδές και 50,47% για εκείνους με προσανατολισμό την Οικονομία και την Πληροφορική.
Παράλληλα το 25,12% των υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στις Ιατρικές Σχολές συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 μόρια.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» διαμορφώνονται ως εξής:
♦1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ορατή άνοδος στην πλειονότητα των Τμημάτων
Να υπογραμμίσουμε αρχικά ότι πέρσι είχαν μείνει εκτός ΑΕΙ του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίου περίπου 13.000 υποψήφιοι, κατά βάση λόγω έλλειψης θέσεων. Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 3.474, γεγονός που αναδεικνύει το 1ο Επιστημονικό Πεδίο ως το πεδίο του πλέον αυξημένου ανταγωνισμού. Στις Θεωρητικές Σχολές, περίπου 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν από 17.500 μόρια και πάνω. Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε άνοδο στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στα περισσότερα υψηλόβαθμα Τμήματα του Πεδίου.
Εξάλλου, μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών θα είναι τα τμήματα που θα δεχθούν υποψηφίους με κάτω από 10.000 μόρια (κυρίως ορισμένα ξενόγλωσσα).
Αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των Ανθρωπιστικών Επιστημών αναμένεται άνοδος, η οποία θα ξεκινάει από τα 150 και θα φτάνει στα 500 μόρια. Η Νομική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί στον αστερισμό των 18.300-18.500 μορίων, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης στα 18.050-18.250 μόρια. Αντίθετα, τα Μουσικά Τμήματα θα σημειώσουν απώλειες, λόγω των ορατά χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Πάνω από 40 Τμήματα κάτω από 10.000 μόρια
Σχετικά με τις Θετικές Σπουδές, επιβεβαιώνεται επίσης η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και διαφαίνεται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις σχολές οι οποίες κινήθηκαν πέρυσι πάνω από τα 15.000 μόρια, καθώς φέτος είναι λιγότεροι κατά 663 οι μαθητές που κινήθηκαν πάνω από τα 17.000 μόρια σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά τις Πολυτεχνικές Σχολές του ΕΜΠ, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 18.500 και η Μηχανολόγων Μηχανικών κάτω από τα 18.300 μόρια.
Σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται και στα Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, τα οποία πέρσι είχαν μεγάλη άνοδο.
Φρένο στις πτωτικές τάσεις στις Πολυτεχνικές Σχολές θα έχουν μόνο οι Αρχιτεκτονικές, όπου οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο γραμμικό και το ελεύθερο σχέδιο, σε σχέση με πέρσι, θα συγκρατήσουν την πτώση.
Κοινά Τμήματα 2ου & 3ου Επιστημονικού Πεδίου: Η πτώση, ωστόσο, δεν αναμένεται να αφορά σε ορισμένες κοινές σχολές του 2ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως για παράδειγμα, τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Χημείας και τα ΤΕΙ της Τεχνολογίας Τροφίμων.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Ένα «κλικ» ψηλότερα
Όσον αφορά τις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, φέτος είναι 1.386 οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν περισσότερα από 18.500 μόρια, ενώ πέρσι ήταν 1.422.
Ειδικά όμως για τις Ιατρικές, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους φέτος και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 35 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι κινήθηκαν άνω των 19.000 προδιαγράφει την οριακή άνοδο λίγων δεκάδων μορίων όλων των Ιατρικών Σχολών.
Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 19.100 μόρια και η Ιατρική Θεσσαλονίκης περίπου στα 19.000.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Μεγάλη άνοδος στις πολύ χαμηλόβαθμες
Στις Παιδαγωγικές Σχολές οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι, ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις σχολές αυτές, κάτι που δρομολογεί με βεβαιότητα την άνοδο των βάσεων. Λόγω αυτής της αύξησης του ανταγωνισμού (ο αριθμός όσων υποψηφίων από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές επέλεξαν τα Παιδαγωγικά, εξεταζόμενοι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ήταν φέτος 11.221, ενώ το 2016 ήταν 5.669), όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα θα κινηθούν ανοδικά και η άνοδος αυτή θα έχει μεγαλύτερη ένταση κυρίως στα εννέα Τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων που πέρσι βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

5o Επιστημονικό Πεδίο: Λιγότερα από 10.000 μόρια σε δεκάδες Τμήματα
Η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων κλιμάκωσης των μορίων επιβεβαιώνει τις αρχικές προβλέψεις για κάθετη πτώση των βάσεων των Τμημάτων που περιλαμβάνονται στο Πεδίο. Η πτώση αυτή θα αφορά και τα υψηλόβαθμα Τμήματα και θα έχει μεγαλύτερη ένταση στα περιφερειακά Τμήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος, 429 μαθητές συγκέντρωσαν από 17.000 μόρια και πάνω, έναντι 807 πέρυσι, ενώ εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των υποψηφίων του Πεδίου, ο ένας στους δύο συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια, ενώ το 27,82% δεν ξεπέρασε τα 7.000 μόρια.
Οι ναυαρχίδες του Πεδίου: το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 16.800 μόρια, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΟΠΑ κάτω από τα 16.700 μόρια, ενώ το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 16.600 μόρια.
Πολύ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα μεσαία και χαμηλόβαθμα Τμήματα, ιδιαίτερα της Περιφέρειας.
Όσον αφορά τα ναυτιλιακά Τμήματα με ειδικό μάθημα, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα υπόλοιπα μαθήματα έχουν ήδη διαμορφώσει την εικόνα κάθετης πτώσης, η οποία δεν αναστρέφεται από τις φετινές καλύτερες επιδόσεις στα αγγλικά.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το Βρετανικό Μουσείο επιστράτευσε και το FBI: Ερευνά την πώληση αρχαίων θησαυρών σε Αμερικανούς αγοραστές

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αρχαίων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται ότι μετέχει και…

27 Μαΐου 2024

Πρόστιμο 40.000 σε Ασημακοπούλου και 400.000 σε ΥΠΕΣ για τη διαρροή των mail

Βαριά πρόστιμα επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα…

27 Μαΐου 2024

Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι καταθέτες της Θεσσαλίας – Πόσες καταθέσεις έχουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας

Κατά 14,785 δισ. ευρώ έχουν ενισχύσει τον καταθετικό τους πλούτο την τελευταία διετία τα ελληνικά…

27 Μαΐου 2024

Απίστευτο θέαμα: Κατάβαση αγριογούρουνων κοντά στο κέντρο της Λάρισας (φωτο)

Αγέλη αγριογούρουνων εθεάθησαν τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου σε κοντινή ακτίνα από το κέντρο της…

27 Μαΐου 2024

Αλ.Μεϊκόπουλος:«2 χρόνια υποσχέσεις για την αύξηση οδοιπορικών των αιμοκαθαιρόμενων»

Την καθυστέρηση στην αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία,…

27 Μαΐου 2024

Το Δίκτυο «Περραιβία» χαιρετίζει την αξιοποίηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγκριτων επιστημόνων στη διαμόρφωση πολιτικών

Το Δίκτυο «Περραιβία» χαιρετίζει την αξιοποίηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγκριτων επιστημόνων, οι οποίοι διαθέτουν,…

27 Μαΐου 2024