Κόσμος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς αναστολής της Σένγκεν και από την Κομισιόν

sengen
Ανοιχτό άφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο της παράτασης των συνοριακών ελέγχων από έξι μήνες σε δύο χρόνια, με την εκπρόσωπο για θέματα μετανάστευσης να δηλώνει ότι η Κομισιόν θα προετοιμαστεί «για παν ενδεχόμενο» προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκεν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Νατάσα Μπερτρό ερωτήθηκε για το πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης Σένγκεν βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μπορούν να παραταθούν έως δύο έτη. «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26, αν και όταν θα χρειαστεί θα το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του» απάντησε η κ. Μπερτρό,  που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα.

«Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, αναφερόμενη σε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Κατά τη διάρκεια του χτεσινού άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ, η Ελλάδα δέχτηκε «πυρά» από τους Ευρωπαίους εταίρους που απαιτούν να ληφθούν νέα μέτρα.
Η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο κατηγόρησαν ευθέως την Ελλάδα για παραλείψεις στον έλεγχο των συνόρων αλλά και ολιγωρία όσον αφορά στην δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ κάλεσαν χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νομική βάση, μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, έτσι ώστε να παραταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μέχρι και δύο χρόνια.

Ουσιαστικά η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και να ετοιμάσει τη σχετική έκθεση σε δύο με τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια θα δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διορία έως την άνοιξη για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη διαχείριση των συνόρων της.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το