Ελλάδα

Ανατριχιαστικές περιγραφές των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο: Τούρκοι τους απείλησαν με όπλα – Τι είπαν στις Αρχές

Στιγμές τρόμου περιέγραψαν πως βίωσαν οι Αφγανοί, Σύροι και Πακιστανοί μετανάστες που εντοπίστηκαν γυμνοί στον Έβρο από Έλληνες στρατοχωροφύλακες.
Ειδικότερα, οι άνθρωποι περιέγραψαν πως έζησαν στιγμές τρόμου στα χέρια των Τούρκων που δεν δίστασαν να τους δείξουν ότι φέρουν όπλα και να τους απειλούν ώστε να επιβιβαστούν στις πέντε πλαστικές λέμβους και να περάσουν στην ελληνική πλευρά, όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open.

Οι Τούρκοι έκαναν επιχείρηση – «σκούπα» στα παράλια του Έβρου από την τουρκική πλευρά σε διαφορετικά σημεία, εντόπισαν και συνέλαβαν περίπου 100 άτομα τα οποία ήταν διάσπαρτα σε μικρές ομάδες και προσπαθούσαν να βρουν τρόπο για να περάσουν το ποτάμι. Αφού τους συγκέντρωσαν σε ένα σημείο άρχισαν να τους εξυβρίζουν, να τους απειλούν και αμέσως μετά να τους ξεγυμνώνουν κρατώντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα και απειλώντας τους ότι έχουν όπλα, τους έβαλαν μέσα στις λέμβους και μετά άρχισαν να τις σπρώχνουν προς την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου, οι παράτυποι μετανάστες είπαν στις ελληνικές Αρχές ότι είχαν φτάσει με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως χρησιμοποίησαν παράνομα κυκλώματα διακίνησης για να φτάσουν εκεί και στη συνέχεια έφτασαν με τα πόδια στα σύνορα όπου και εκεί έψαχναν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα.

Προκαλεί ο Τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών: «Έλληνες, να είστε λίγο πολιτισμένοι»
Ο Τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, προκαλεί ξανά την Ελλάδα με αφορμή τις αποκαρδιωτικές εικόνες με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, αναδημοσιεύοντας tweet του Νότη Μηταράκη, κατηγορεί την Ελλάδα πως «καθώς δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, επιδιώκετε να καλύψετε την εικόνα της σκληρότητας που έχετε προκαλέσει, σαν να την έχει προκαλέσει η Τουρκία».

«Ελάτε, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Απλά να είστε λίγο πολιτισμένοι», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως μάρτυρες απάνθρωπων εικόνων έγιναν οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, οι οποίοι το πρωί της Παρασκευής αντίκρισαν 92 γυμνούς μετανάστες στην περιοχή νότια του προγεφυρώματος Φερών. Τους είχαν εγκαταλείψει εκεί εντελώς χωρίς κανέναν απολύτως εξοπλισμό και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr μερικοί εξ αυτών έφεραν πάνω τους τραύματα.

Οι μετανάστες που προέρχονται από Συρία και Αφγανιστάν δήλωσαν στις ελληνικές Αρχές ότι μεταφέρθηκαν στις όχθες του Έβρου με τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών και από εκεί τους ανέβασαν σε πλαστικές λέμβους, για να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Οι συνοριοφύλακες σημειώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί τόσο αποτρόπαιο θέαμα. «Κάνουμε πάνω από 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτό που συζητάμε με τους συναδέλφους, είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό», δήλωσε στο ThessToday, ο πρόεδρος των Συνοριοφυλακών Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα».

Όλες οι ανάγκες ένδυσης – σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων καλύφθηκαν άμεσα από τις Ελληνικές Αρχές. Οι μετανάστες βρίσκονται στο Τμήμα Αστυνομικής Φύλαξης Φερών κι στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου για την ταυτοποίησή τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Την 14-10-2022 το πρωί, στην παρέβρια περιοχή Φερών Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, εντόπισαν ενενήντα δύο (92) παράνομους μετανάστες χωρίς ενδύματα και ορισμένους εξ αυτών με σωματικά τραύματα. Από την έρευνα Ελλήνων αστυνομικών και αξιωματούχων του Frontex διαπιστώθηκε ότι προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος, με πλαστικές βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.

Όλες οι ανάγκες ένδυσης – σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων καλύφθηκαν άμεσα από τις Ελληνικές Αρχές».

Πηγή: Έθνος

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ενημέρωση κοινού για τη διάθεση των εισιτήριων στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Ενημερώνουμε το κοινό ότι τα εισιτήρια για την παράσταση αφιέρωμα «Βαγγέλης Παπαθανασίου»-«Ο Έλληνας που ξεπέρασε…

12 Δεκεμβρίου 2023

Άσκηση της Π.Υ. ΒΙΠΕ Βόλου στο 1ο Λύκειο Βελεστίνου

Η Π.Υ. ΒΙΠΕ Βόλου ανακοινώνει ότι: Την Πέμπτη 14/12/2023 και ώρα 11:00 η Υπηρεσία θα…

12 Δεκεμβρίου 2023

Με επιτυχία η εκδήλωση του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε, η εκδήλωση του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την…

12 Δεκεμβρίου 2023

Ήττα 3-0 από τον ΠΑΣ στα Γιάννινα για την Κ15 του Βόλου

Την ήττα με 3-1 γνώρισε στα Γιάννενα από τον τοπικό ΠΑΣ η ομάδα Κ15 του…

12 Δεκεμβρίου 2023

Ενότητες

Την ευκαιρία να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να δημιουργήσουν και να ακούσουν παραμύθια, είχαν τα παιδιά…

12 Δεκεμβρίου 2023

Ο Βόλος υποδέχεται τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Η Τοπική μας Εκκλησία ετοιμάζεται να βιώσει μία ακόμα Αγιοπνευματική εμπειρία και να καταγράψει ένα…

12 Δεκεμβρίου 2023